Rekaik

Salavatom do snoviđenja Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem (slučaj djevojke i nane)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Želim da podijelim sa vama, dvije kratke priče iz kojih se može izvuči samo pouka. Oba slučaja su tako jednostavna, svako od nas mogao bi da bude na mjestima tih osoba iz priča, uz malo truda i iskrenosti. Oba slučaja, prenio nam je šejh Muhamed Hasan, jedan od vodećih egipatskih učenjaka i daija. Na svom jednom predavanju, ispričao je sljedeće: ”Došla mi je djevojka, imala je negdje oko 16 godina. Došla je da mi ispriča, kako je vidjela Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u snu i to nekoliko puta…

Osjećao sam se tako malim i poniženim, subhanaAllah, koja čast. Uglavnom, ono što je bitno ovdje da naglasim, jeste kad sam je upitao: ”Dijete moje, koliko puta svaki dan doneseš salavata na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem? A ona mi odgovori: ”Šejh Muhamed, oko 10 000 puta dnevno.” Da, a imala je samo oko 16 godina. Zar nije zaslužila da vidi svog Poslanika u snu, kojeg njen jezik stalno spominje? Jer neki odu da posjete Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem (u Medini) a nekima on dođe i posjeti ih u snu. Istinu je rekao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Ko me u snu vidi, zaista me je vidio, jer se šejtan ne može u mom liku pojaviti.” (Buhari)

Drugi slučaj, posjetio sam jedno naše selo na nagovor jednog od naših učenika, zamolio me je da dođem, jer je to njegova majka tražila, nešto se nije baš najbolje osjećala, tražila je da dođem i da ih posjetim. Kad smo stigli, ušli smo u kuću od pečene cigle, stara izgradnja. U kući sam zatekao staru majku, imale je između 80 i 90 godina. Prvo što sam primijetio kod ove naše majke, jeste da nema sekunde a da ne donosi salavat i selam na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, stalno, njen jezik je stalno u pokretu. Zaželjela mi je dobrodošlicu i njen jezik odmah prelazi na donošenje salavata na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Upitao sam je: ”Majko, šta te boli, u čemu je problem, imam prijatelja doktora, iduće sedmice ako Bog da, ima da te posjeti”?
Starica me pogleda ma reče: ”Sine, znam ja koja je bolest a znam i lijek za nju, sinko moj, PROŠLE SU VEĆ TRI NOĆI KAKO NISAM VIDJELA POSLANIKA, sallallahu alejhi ve sellem, U SNU, tri noći nisam ga vidjela, pa sam se od tuge razboljela, ne boli mene tijelo, mene duša boli.”

Rekao je Mustafa, sallallahu alejhi ve sellem: “Allah, uistinu, ne gleda u vasa tijela niti u vas izgled, nego gleda u vasa srca.” (Muslim)

Saudin Cokoja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta