❤️❤️❤️ [IZDVAJAMO] RAMAZANSKA AKCIJA (HUMANITARNI FOND, DAVETSKI FOND N-UM STRANICE) ❤️❤️ ❤️
Prilozi posjetitelja

Savjet braći, pobijedite šejtana!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Svjesna sam da na mnogim stranicama postoje savjeti za braću i sestre, koji se dotiču intimnih odnosa, zanemarivanja supruge, zanemarivanja muža, odgoja porodice… Međutim, ipak osjećam potrebu da kažem nekoliko riječi o odnosu muževa prema suprugama jer često vidim tužna lica sestara i čujem da su nezadovoljne svojim brakom, koji se na kraju okonča razvodom, iako postoji rješenje za te probleme. Stoga bih zaista željela uputiti nekoliko savjeta našoj braći…

U današnjem vremenu neizostavan dio naših života jeste internet. Ah, taj šejtan! Koristi i blagodati savremenog načina komunikacije brojne su, ali isto toliko su brojne i štete za one koji nemaju kontrolu nad određenim dijelovima svog života. Primjera za to je mnogo, a svakako jedan od najizraženijih jeste primjer porodičnih odnosa koji su danas uveliko narušeni zbog davanja prednosti onome što u našem životu treba da bude na sporednom mjestu. Naime, sve je više primjetno da muževi više vremena provode “na mobitelu ili kompjuteru” nego na namazima i u društvu svoje supruge i djece.

Muž dolazi sa posla i prvo što uradi jeste da provjeri Facebook, pa mailove, pa tamo neke “smiješne” klipove koji su puni prostakluka, golotinje itd. Estagfirullah! Ručak je na stolu, žena se trudi, što naš narod kaže, “igra oko njega”, a on ni mukajeta. I tako po cijeli dan, svoje slobodno vrijeme provodi u gledanju političkih i drugih emisija na televiziji, na Facebooku, u raspravama sa raznim nepoznatim ljudima, a da ne govorimo o gledanju već navedenih klipova, ženskih lica, tijela… Gdje je tu vrijeme odvojeno za suprugu, za djecu, za roditelje?

Prijatelje nećemo ni spominjati jer onda kada internet dosadi, tu su prijatelji, sa kojim su spremni ostati budni do kasno u noc, dok žena u kući sjedi sama i umire od dosade i tuge. Kada bi se kojim slučajem pobunila, dobila bi samo more kritika na račun svog izgleda, izvršavanja vjerskih propisa i odgoja djece, a da se dotaknem i onog najvažnijeg – ona uvijek bude ta koja je kriva i koja ima “dugačak jezik”.

Ne pravdam ni sve žene, postoje one koje zaista puno nabrajaju svome mužu, ali kada sam ih upitala za razlog takvog ponašanja i ukazala im da je to pogrešno, one su odgovorile: “Da je on bolji prema meni i ja bih bila prema njemu. Da se on prema meni odnosi kao prema ženi, i ja bi se prema njemu odnosila kao prema mužu. Ovako, tretira me kao ljubavnicu, tepa mi i iskazuje nježnost samo onda kada mu trebam! Šta onda da radim, kako da se ponašam kad mi nestaje sabura?” Mnoge žele razvod, mnoge nemaju gdje da odu pa ostaju i trpe svoje muževe jer moraju. To je zaista žalosno!

Sve se prisjećaju onih prvih dana braka, jer je tada bilo zaista najljepše, a sada je sve postalo rutina i neka vrsta zajednice muškarca i žene koja se ne može nazvati brakom. Zar jednom mužu može da bude važniji internet i tamo neke nevažne stvari od porodice? Zar jedan muž može sebi da dozvoli da prvo čini usluge svojim prijateljima pa onda, ako ostane vremena, ispuni i ono što je žena tražila? A i to je rijetkost jer on je za ženu uvijek umoran. Zar nas je tome učio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem?

Ona traži da je nekada izvede vani u prirodu, da osjeti zrak, da se opusti; nijednoj ženi nije zanimljivo da u kući sjedi sama, sa djecom danima i danima. Ona nije tako brak zamišljala. Nedavno mi jedna sestra reče: “Ja sam kao ikebana, samo sjedim u kuci i skupljam prašinu.” Subhanallah, šta se ovo dešava sa nama muslimanima? Gdje je sunnet Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem? Gdje su sunneti namaza, gdje su noćni namazi, gdje je dobročinstvo prema svome porodu, gdje je dobrocinstvo prema svojoj ženi, svojim roditeljima, gdje je obaranje pogleda, lijep govor?

Ono što jeste sunnet i što smatrate najvažnijim sunnetom jeste višeženstvo! A, ono najvažnije zanemarujete! Subhanallah! Zašto smo se ugledali na zapadnjake? Živimo za dunjaluk umjesto za ahiret. To nije život, to nije brak. To zapravo nikuda ne vodi. Draga braćo, vaše je razmišljanje muško i teško da možete shvatiti ijednu ženu, ono šta ona želi i šta traži jer su žene za vas komplikovana bića. Evo vam jednostavan i koristan savjet jedne sestre: Čuvajte svoje porodice, sjetite se samo kako su mnogi teško, jedva, došli do cilja i oženili se, dobili djecu. To je Allahova blagodat prema vama. Čuvajte to!

Ugledajte se na našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem! Prosurfajte malo internetom i pročitajte kakav je on bio prema ženama, kakav je bio u govoru prema njima… da li ih je korio kao što vi korite vaše supruge? Stavi svoju dragu ženu ispred prijatelja i internet šejtana, pokaži joj ljubav, oživi neke rituale koje ste imali na početku braka! Odvedi je ondje gdje si je nekad vodio, poklonio joj ružu. To je sitnica, a jako će joj se svidjeti.

Svaki dan posebno za nju odvoji malo vremena da se lijepo ispričate, pokaži joj da ti je važna, da nije samo “ljubavnica”. Ali, pazi, nemoj da to traje samo nekoliko dana pa da se opet sve vrati na isto. Ili da to bude samo jednom mjesečno. Sjeti se češće svoje supruge i garantujem da će i ona biti ljepša i bolja prema tebi. Njezin govor, njezina ljubav bit će kao nekada. Ostavi se malo interneta, ostavi se gledanja loših stvari, to nikuda ne vodi osim u propast i na dunjaluku i na ahiretu. Misli malo na sebe. Ako ti budeš dobar prema njoj, Allah će te za to nagraditi.

Zar to nije dovoljno? Naravno da će te i ona nagraditi najljepšim ručkom, bit će ti najljepša, trudit će se da zauvijek budete srećni.
Daj svojoj djeci pravo, neka osjete tvoju očinsku ljubav, igraj se nekada sa njima.

Ako odstraniš sve što je loše, počneš klanjati i sunnete, noćne namaze, budeš obarao svoj pogled, živjet ćeš lijepo, vjeruj, i nadaj se Džennetu. A ovako zapitajte se, braćo draga, kakvi ste zapravo, jesu li vam važniji prijatelji, internet i mnoge beznačajne stvari, ili vaše porodice. Možda je tebi važnija porodica, ali vjeruj da to ne pokazuješ, nema djela da to dokažu.

Stoga, zapitaj se i popravi svoje stanje, ako sebi i svojoj porodici želiš dobro. To je zaista lahko i jednostavno. To je ono na šta godinama upozoravaju naši šejhovi, ono čemu nas uče, a baš tada se mozak isključi, a uši ne čuju. Mnoge daije nisu uspjele da svojim govorom dopru do pojedinih, ali ja se iskreno nadam da će ovaj moj tekst imati utjecaja na neku braću, jer zaista, kao žena, znam šta jednoj ženi smeta, a šta je čini sretnom, zaista želim dobro ovom ummetu, želim da se po dobru poznamo, i želim da se smanje ona dozvoljena ali Allahu najmrža djela.

Sestra M. M.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: