Rekaik

Sedam dana kome

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dr. Halid el-Džubejr, poznati saudijski šejh i hirurg, gostujući u jednoj emisiji, ispričao je slučaj koji se dogodio njemu. “Bio sam u timu doktora koji su nadgledali jednog bolesnika, a koji je imao srčanih problema. Nakon operacije, bolesnik je bio u teškoj komi. Svaki dan sam ga obilazio i pratio njegovo stanje preko aparata. Doduše, ja sam oko njega bio aktivan sedam dana, tako da je moje nadgledanje počelo utorkom. Kad je bila već nedjelja, njegovo stanje je počelo da se polako popravlja. U ponedjeljak je bio još bolje, a u utorak je došao svjesti, što je za sve nas predstavljalo radost.

Kad je došao sebi, na njegovom licu sam vidio radost, jer ipak se vratio iz „polumrtvila“. Nazvao sam mu selam i onako u šali (a misleći ozbiljno), rekao mu: “Dobro došao, samo ja koliko znam, već sedam dana nisi klanjao niti jedan namaz.“ On mi tiho odgovori:“Jel danas utorak?“ Rekoh mu da jeste a u isto vrijeme sam se začudio, odkud on zna da je danas utorak.

Opet ja njemu: “Amidža (od milja), bio su potpunoj komi, nisi klanjao sedam dana!“ A on mi onda odgovori: “Nije tačno, ja sam sve klanjao, svaki namaz, tako da nemam ništa nadoklanjati.“ Zastao sam čudeći se njegovim riječima, opet sam mu rekao: “Amidža, bio si u komi, nisi se micao, bio si polumrtav!“ A on će meni opet: “Jel danas utorak?“ Kažem mu da jeste. “A jesam li ja imao operaciju u prošlu srijedu“ – upita on opet. Rekoh mu da jeste. “E, onda ja nemam ništa nadoklanjati“- reče bolesnik.

Pored mene je stajo medicinski tehničar koji je takođe pomogao oko bolesnika, vidio sam na njegovom licu suze, plakao je. Odmah sam vidio da ima nešto čudno. Izašli smo nas dvojica na hodnik i dok je brisao suze, upitao sam ga šta se desilo. A on mi reče:“Doktore, nečete vjerovati šta se dešavalo sa ovim bolesnikom. Nakon njegove operacije od prošle sedmice, ja sam ga obilazio veoma često. Svaki put kad bi došao kod njega i ako bi u to vrijeme zaučio ezan, on bi otvorio oči, nešto bi učio, a zatim bi zaspao. Stalno sam pratio to njegovo ponašanje, došao bi za vrijeme svakog ezana i svaki put bi se ista situacija odvijala. Otvori bi oči, nešto bi učio a zatim opet bi se vratio u komu.“

Shvatio sam njegove riječi i povezao ih, on je se budio iz kome svaki put kad bi zaučio ezan, odnosno glas mujezina, kako bi u mislima obavi namaz. Kad mu je došla porodica u posjetu, ispričao sam im šta se desilo sa njim a oni su mi rekli: “Od malih nogu, svaki dan u džematu klanja namaz i uvijek klanja na istom mjestu, a to je sa desne strane mujezina.“ SubhanAllah!

Čovjek čije je srce i u stanju kome vezano za namaz, odnosno sa Allaha, a koliko je „zdravih“ srca, koji nemaju nikakve konekcije sa Allahom.

Saudin Cokoja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta