Odgovori

Šejtanovo došaptavanje…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Kako treba postupiti i šta treba uraditi osoba koju šejtan uznemirava došaptavajući joj loše misli? Da li je osoba kojoj ružne misli dolaze i o kojima razmišlja grešna?

Odgovor: U vjerodostojnom hadisu govori se o tome da šejtan kao i melek došaptavaju čovjeku dajući mu ideje i misli. Šejtan, naravno došaptava ono što je po čovjeka loše i podstiče ga na grešna djela. Ko to osjeti treba da prouči Euzu billahi mineššejtanirradžim (Tražim zaštitu od Allaha protiv prokletog šejtana.) Na lijepim mislima i korisnim idejama treba se Allahu, dž.š, zahvaliti.

Prema tome, čovjek nije imun na te misli, ali se protiv njih mora boriti, sebi zaštitu osigurati, loše misli od sebe odbacivati i njih se oslobađati. Ashabi su pitali Poslanika, s.a.v.s, o tim šejtanskim uznemiravanjima i on im je odgovorio da je to eksplicitni iman, dakle, jasan dokaz za postojanje imana u njihovim srcima, jer da nema imana šejtan ne bi pokušavao da ih zavede.

Dakle, ako nam loše misli padaju na um, to je dobar znak, ali i znak da moramo tražiti zaštitu i zauzeti čvrst gard kako nas ne bi savladale. Loše misli koje čovjeku naumpanu nisu grijeh same po sebi. Grijeh je ako ih čovjek izvrši svojim organima, bilo jezikom ili nekim drugim organom. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u vjerodostojnom hadisu veli da je Allah, dž.š, oprostio njegovom ummetu ono što im njihove duše haju, ukoliko to ne urade ili (jezikom) ne kažu.

Dr Šukrija Ramić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta