Odgovori

Šest pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Oporuka o doniranju organa nakon smrti

Pitanje: Selam alejkum, U velikoj sam dilemi i nadam se da cu od vas da dobijem ispravan odgovor…. Na internetu sam procitala sve sto sam nasla na tu temu i na kraju neznam ni sama sta da mislim.. Razumjela sam da je dozvoljeno za vrijeme zivota donirati organe (pod odredjenim uslovima).. Buni me to što su mišljenja o donaciji organa nakon smrti podjeljenja.. Pojedini smatraju da je to šerijatski dozvoljeno, dok drugi da da je potpuno zabranjemo… Sta da radim? Dali mi mozete dati ispravan odgovor na ovo pitajne…

Meni moji organi nakon smrti nece koristiti, a ako mi je dozvoljeno zelila bi u ime Allaha da dobrovoljno nekom drugom pomognem mojim organima, a isto tako, ako mi nije dozvoljeno, zeljela bi da za zivota sprijecim da do toga nakon moje smrti nebi doslo… Iako u mojoj svijesti preovladava misljenje, da uz svu milost i humanost, koju nosi nasla lijepa vjera to ipak mozda nije zabranjemo, bojim se da po tom pitanju nebi ucinila nesto pogresno. Unaprijed hvala za odgovor…

ODGOVOR:

Alejkumusselam!

Prije samog govora o presađivanju organa od mrtvog čovjeka nije zgoreg da spomenemo koji su to organi koje je moguće prenositi i presađivati i to na osnovu onoga do čega je uznapredovala savremena medicina. Naime, ti organi su:
1. Srce, jer se operacije presađivanja srca uspješno obavljaju od 1986. god.
2. Jetra i pankreas oboljelim od šećera.
3. Rožnjača, bubrezi, koštana srž i dvostruki organi kao što su uši.
4. Presađivanje kože s ciljem operacije ojačanja ili uljepšavanja kože i slično.

A organi koje savremena medicina još nije u mogućnosti da presađuje sve dosad su: kičma, mozak, mokraćni mjehur, želudac i maternica.

Pitanje presađivanja organa uopćeno (svejedno od živog ili mrtvog) je predmet razilaženja među savremenicima. Suprostavio joj se svom silinom šejh Eš-Š’aravi i šejh Mustafa Mekki gdje spominju da nije dozvoljena oporuka, niti doniranje niti poklanjanje niti bilo koja druga vrsta upotreba organa. Argumenti sa kojima dokazuju zabranu su sljedeći:

Prvi: Organi su vlasništvo onoga ko ih je stvorio tj. Allaha, subhanehu ve te’ala, a nisu vlasništvo čovjeka te ih nije dozvoljeno donirati, poklanjati a kamoli prodavati.

Komentar: Moguće je na ovo odgovoriti da se pod Allahovim stvaranjem koje nije u vlasništvo čovjeka podrazumijeva duša, a što se tiče organa on ima pravo da raspolaže njima u granicama šerijatskih pravila, jer nije došao dokaz iz Kur’ana i Sunneta koji to zabranjuje. Pa je s toga osnova da je to dozvoljeno jer u Islamu nema štete niti nanošenja štete drugome.

Drugi argument zabrane iskorištavanja i korištenja organa mrtvog insana je poštivanje i svetost ljudskog tijela svejedno živog ili mrtvog, jer dokazi iz Kur’ana i Sunneta upućuju na svetost mejita i da nije dozvoljeno narušavati njegovu svetost niti loše postupati prema njemu. A uzimanje organa od njega je narušavanje njegove svetosti, napad na njegovo tijelo i masakriranje. A znamo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio masakriranje tijela ubijenih neprijatelja na poprišu bitke kako prenosi Buharija i drugi: da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio masakriranje (Buharija 2294 i Ebu Davud 2293).
Takođe, prenose se hadisi u kojima Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranjuje lomljenje kostiju mejita i njegovo uznemiravanje, pa kaže, sallallahu alejhi ve sellem: “Lomljenje kosti mejitu je kao lomljenje kosti živom” ( Ebu Davud 3207, Ibn Madže 1616, Bejheki (4/57) i Ahmed (6/58, 168-169, 200, 364), kaže Albani u “El-Irva'” (3/214) da je hadis vjerodostojan).

Komentar: Moguće je odgovoriti na ove hadise da se oni odnose na stanja u kojima je cilj ponižavanje i masakriranje mejita. Međutim ako je osoba za svoga života dozvolila da se radi spašavanja nečijeg života koriste njegovi organi, pa se zbog toga oni uzmu od njega s poštovanjem i bez ponižavanja, onda to izlazi iz zabrane. A uz to još treba dodati da nužda dozvoljava ono što je zabranjeno.

Treći argument je da ono što se odstrani (odsiječe, uzme) od živog to postaje mrtvo. Jer se kaže u hadisu: “Ono što se odsiječe od životinje dok je živa to je strvina” (Ebu Davud (2475) i Tirmizi (1300) i kaže da je hasen garib ne znamo ga osim u hadisu Zejd ibn Eslem. Prenosi Ibn Hadžer u “Et-Telhisu” (1/40) da su ga Darekutni i Ibn ebi Hatim ocijenili kao mursel).
Komenta: Odgovor na ovo je da insan ne postaje nedžis svojom smrću, i to je radžih mišljenje na koje upućuju dokazi kao što je hadis Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Musliman nije nedžis” (Buharija 274 i Muslim 556-557), pa čak ako bi se složili sa tim može se reći da nužda poziva u to da se koriste ti organi iako su nečisti.

Na kraju, ono što se pokazuje kao radžih (odabrano mišljenje) u ovoj mes’eli je da je osnova u korištenju i iskorištavanju ljudskih organa opreznost i zabrana radi zaštite čovjeka i čuvanja i poštivanja njegove svetosti i njegovo čuvanje od masakriranja i raspolaganja njegovim organima kao da su rezrvni dijelovi. Međutim, ako nužda ili potreba zahtijeva onda je presađivanje organa od mrtve osobe dozvoljeno i to pod sljedećim šartovima:

– da se radi na osnovu njegovog vesijeta (oporuke) doniranja organa, ili sa dozvolom njegove porodice,
– da taj organ ne bude od genitalnih organa koji prenose nasljedne osobine,
– da organ nije stidno mjesto,
– da bude na način doniranja a ne način prodaje.

Egipatski “Darul-ifta” je objavilo mnoštvo fetvi po ovom pitanju od kojih je prva fetva šejha Muhammeda Husejna Mahlufa, misrijskog muftije 1952. god. o dozvoljenosti usađivanja očnih rožnjača od drugog mrtvog čovjeka. Zatim fetva šejha Me’muna 1959. god. oko iste teme, pa fetva šejha Hurejdija 1966. o dozvoli presađivanja organa, isto tako fetva šejha Hatira 1973. god. o dozvoli presađivanja organa, takođe fetva Džadul-Hakka 1979. god. o dozvoli doniranja organa od živih i mrtvih.

Takođe “El-Medžlis el-Džezairi el-e’ala lil-fetava” (Alžirsko više vijeće za fetve) i “El-Medžlis el-Urduni el-eala lil-fetava” (Jordansko više vijeće za fetve) 1977. su izdali fetvu 1972. god. o dozvoli presađivanja organa. A “Hej’etu kibaril-ulema” (Vijeće visokorangiranih učenjaka) u Saudiji je 1978. izdala fetvu o dozvoli presađivanja rožnjače, a 1972. o presađivanju organa, a “Ledžnetul-fetava” (Komisija za fetve) pri ministarstvu vakufa u Kuvajtu 1980.god. je dala fetvu o dozvoli presađivanja organa. Ve billahi tevfik.
***************************************************

2. Dijete ima napade a ljekari ne znaju šta mu je – vodili ga kod sihirbazice

Pitanje:

Es-selamu alejkum! Imam dijete koje će inšallah navršiti uskoro 6 godina. Imao je 2 napada za koja doktori nisu sigurni o čemu se radi. Razmak između napada je godinu i dva mjeseca. Kod prvog napada (koji je bio oko ikindije namaza) počeo je povraćati, istog trena nije bio više svjestan i gledao je u 1 tačku, nije odgovarao na pitanja. Napad je trajao oko 15 minuta. Drugi napad je počeo u momentu kad sam ugasila svjetlo,poslije jacije. Nažalost nisam mu odmah proučila dove pred spavanje, namjeravala sam to proučiti malo poslije. Počeo je povraćati, nije znao za sebe irazgledao je po sobi sa očima prema gore.

Donijela sam posudu i pokazala sam mu gdje da povrati što je i uradio. Nakon 15-tak minuta počeo je trzati rukama i nogama. Ovaj napad je trajao oko pola sata. Nakon napada je bio mnogo nervozan i ničeg se ne sjeća. Kod oba napada je imao blago povišenu temperaturu, boljela ga je glava i nije htio čitav dan da jede. Kada smo vidjeli da doktori nisu sigurni o čemu se radi, odveli smo ga kod žene koja „liječi Kur’anom“,ta žena nam se učinila vjernicom, ali nam je bilo čudno što nas je pitala za datum djetetovog rođenja i naša imena (ime oca i majke). Ono što smo primjetili kod nje je da voli mnogo novac. Rekla je da će klanjati istiharu i nakon nekoliko dana rekla je da je djetetu napravljen sihr da ne bi krenuo niti završio školu. Iz tog njenog sna su mi poznate 3 stvari: bila sam spriječena da se dalje doškolujem, riječi koje je ona čula u snu sam već čula od jedne žene prije nekoliko godina a ženskog džina za kojeg kaže da ga napada, davno sam sanjala da ima u kući.

Poslala nam je osim vode, meda i maslinovog ulja zapise sa nekim nerazgovijetnim znakovima, a ako je bilo arapskog teksta ponegdjeje bilo izvrnutih harfova. Zapise smo zapalili,osim dva koja sam jedne noći stavila djetetu ispod jastuka pa je dijete naveče progovorilo u snu ubrzano a glas mu je bio kao ženski. I te zapise smo sklonuli u stranu a poslije zapalili. Mazala sam dijete tim maslinovim uljem ali se drugi dan pojavio osip na tijelu, a taj isti osip se pojavio prije i tokom prvog napada, pa sam ga prestala mazati s uljem.Ne znam da li da koristimo taj med. U zadnje vrijeme mu proučimo naveče i ujutro dove za zaštitu.Na početku je govorio da ga peče i prži u glavi,sad to ne govori već se često ljuti i ne želi da mu se bilo šta prouči.Šta biste nam preporučili za dijete?Meni se slično događalo, kao dijete sam 2 puta gubila svijest ,doktori su rekli da je sve u redu,a hodža je rekao da mi je napravljen sihr,dao nekakve zapise i poslije nisam se gubila,ali imam povremeno velike bolove u stomaku i srcu. Ne znam da li to ima kakve veze sa ovim što se djetetu događa. Neka vas Allah dž.š. nagradi za vaš trud!

ODGOVOR:

Alejkumusselam!

Pogriješila si što si dijete vodila toj ženi i treba da se riješiš svega što si dobila od nje i nemoj ništa da koristiš, zapise zapali a med i ulje prospi, baci i nipošto ne koristi jer na osnovu kako si je opisala jasno je da se bavi sihrom. Odvedi dijete kod nekoga ko liječi ispravnom šerijatskom rukjom, daćemo ti njihove brojeve pa ih kontaktiraj. Vi u svojoj kući treba da praktikujete vjeru, klanjate, ostavljate harame, muziku, alkohol, da sklonite slike ako ih imate obješene i tako dalje.

Što više treba da vam uči Kur’an u kući, da ga vi učite, vaše dijete, preko kasete, CD-a i slično. Učite puno suru El-Bekara. Nipošto više ne tražite pomoć “kod žene koja „liječi Kur’anom“, “ta žena nam se učinila vjernicom”, niti kod njoj sličnih. Od prvih i najjačih znakova da se neko bavi sihrom je da pita za ime roditelja (posebno majke) i datum rođenja, tako ako vam to neko traži znajte da je sihirbaz i nemojte da mu dajete bilo šta niti da uzimate od njega bilo šta.

Najbolje je da dijete učite da koristi dnevne dove i zikrove koje je koristio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u svakodnevnom životu, kao što je dova izlazka iz kuće, dova za zaštitu i slično. Šaljem vam knjigu (Hisnul muslim – Zaštita svakog muslimana) koja je najbolja i najpouzdanija po pitanju dova i zikrova na našem jeziku pa je koristite svi vi u kući a posebno vaše dijete. Molim Allaha Uzvišenog da vas sačuva od zla onoga što je stvoreno, a On je Kadar za to. Ve billahi tevfik.
***************************************

3. Unošenje u nužnik mobitala, kaseta ili CD-ova na kojima su snimljeni Kur’an i ajeti

Pitanje:

Eselamu alejkum! Imam pitanje za vas vezano za mobitel. Danas se mnogo piše i priča kako se čitav kuran moze snimiti na mobitel i moje je pitanje dali ima ista lose u tome da se snime neke sure na mobitel buduci da se s telefonom ulazi na necista mjest i kakav je stav islamo o tom pitanju. Unaprijed hvala!

ODGOVOR:

Alejkumusselam!

Nema nikakve smetnje da se ulazi sa mobitelom na kojem su snimljeni ajeti, sure ili čitav Kur’an. S tim da ako je na ekranu mobitela snimljen ajet ili Allahovo ime da pred sam ulazak u mjesto obavljanja nužde treba ugasiti ekran. Dokaz da je to dozvoljeno je kao prvo što nema dokaza da je to zabranjeno, drugo što je ovo poput kaseta i CD-ova na kojima je snimljen Kur’an, a kasete i CD-ovi nemaju propis mushafa ili nečeg na čemu je napisan Kur’an ili nešto iz Kur’ana jer Kur’an snimljen na mobitelu kao i na kasetama i CD-ovima ne predstavlja pisani tekst na papiru i nečemu sličnom.

A treće, koje je i najbitnije, da sam propis unošenja Kur’ana ili nečega na čemu su napisani ajeti ili Allahova imena u nužnik, WC ili kupatilo, je pitanje oko kojeg se islamski pravnici razilaze. Džumhur učenjaka smatra da je pokuđeno (mekruh) ulaženje u kupatila sa nečim na čemu ima spominjanje Allaha, subhaneh, i to dokazuju onim što prenose autori Sunnena (Ebu Davud, Tirmizi, Nesai i Ibn Madže) od Enesa, radijallahu anhu, da bi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Kada bi ušao u nužnik skinuo bi svoj prsten“, a on je hadis u kome ima mahana, kaže za ovaj hadis En-Nesai da je oprečan onome što je prenešeno u svim ostalim hadisima koji su ispravniji od njega a u kojima se ne prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, skidao prsten prilikom obavljanja nužde.

A kaže Ebu Davud da je hadis munker (jako slab) i ne može se koristiti kao argument. Učenjaci koji smatraju da je mekruh izuzimaju iz tog propisa strah osobe da će mu taj predmet ili Kur’an ako ga ne bi unio u nužnik biti ukraden ili izgubljen.
Dok sa druge strane, grupa učenjaka od tabi’ina i ostalih, poput Ibnul-Musejjiba, Hasana El-Basrija, Ibn Sirina i ostalih, uopćeno smatraju da je dozvoljeno na mjesto obavljanja nužde sa čenim na čemu je napisano Allahovo ime. Takođe, upitan je imam Ahmed o čovjeku koji ulazi u nužnik a uz njega je dirhem na kojem je napisano Allahovo ime, pa je odgovorio da se nada da u tome nema nikakve smetnje.

Prema tome, pošto nema dokaza za zabranu unošenja samog Mushafa (naravno da musliman treba nastojati iz poštovanja prema Allahu i Njegovim imenima da to izbjegava, međutim ovde govorimo da li je griješan ako to uradi) u nužnik, a snimljeni Kur’an na mobitelu, kasetama i CD-ovima ne predstavlja pisani tekst te prema tome nema nikakve smetnje nni zabrane da te stvari unosi u nužnik, kupatilo ili bilo koje mjesto gdje se obavlja nužda. Ve billahi tevfik.
*************************************

4. Kamatni kredit za rješavanje stambenog pitanja mladih

Pitanje:

Esselamu alejkum.

Moje pitanje vezano je za kredit. Znam da je kamata strogo zabranjena, međutim susrela sam se sa jednim veoma neobičnim “oblikom kamate” za koji nisam sigurna da li je halal ili haram. Radi se o tome da država (kanton) odobrava stambene kredite mladim bračnim parovima na taj način da država odobri određeni iznos novca koji ide u te svrhe, mladi konkurišu i neki od njh (zavisno od toga koliko je sredstava na raspolaganju) bivaju izabrani da dobiju taj kredit. Maksimalan iznos kredita koji se može dobiti je 50.000 KM, kredit se vraća uz “kamatu” u visini 2% – 3%, s tim da tu kamatu niko ne prisvaja niti se tako bogati nego se od tih otplata kredita (koje uključuju i navedene kamate) koje mladi uplaćuju ponovo formira fond koji se, nakon što se skupi dovoljan iznos novca, ponovo koristi za stambeno kreditiranje mladih. Tako da je svrha tih kamata da se taj fond poveća i da što više mladih uspije riješiti svoje stambeno pitanje. Molim vas da mi kažete da li je uredu konkurisati za ovakav oblik kredita.

ODGOVOR:

Alejkumusselam.

Islamski učenjaci su saglasni da je zabranjen svaki oblik kamate bez obzira na njenu količinu, mjesto gdje se uzima, vrijeme i ljude. Dokazuju svoj stav općim argumentima Kur’ana, Sunneta, idžma’a i kijasa (analogije) kojim se zabranjuje kamata bez razlike na mjesto, vrijeme i ljude: Kaže Uzvišeni: “A Allah je dozvolio trgovinu, a zabranio kamatu.” (El-Bekare, 275)

U hadisu kojeg bilježi Muslim od Džabira, radijallahu anhu, je došlo da je Allahov Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, prokleo onog koji uzima kamatu, daje, zapisuje i svjedoči, i kaže: “Oni su isti”. Bilježi ga Muslim (4177). A idžma’ (jednoglasan stav učenjaka) prenosi Kurtubi, Ibnul-Munzir, El-‘Ajni, Ibn Kudame, El-Merdavi, Ibn Hadžer, Ibn Tejmije, Ševkani, Ibn Hubejre, Nevevi, Ibn Hadžer El-Hetemi i mnogi drugi.

A to što oni taj kredit i kamatu u njemu koriste za rješavanje stambenog pitanja mladih bračnih parova ne čini ovaj vid kamate halalom, pa tako da ga koriste za davu, borbu na Allahovom putu, gradnju džamija i islamskih medresa to ne bi opravdalo kamatu koja ima u ovom kreditu. Ve billahi tevfik.
***************************************

5. Klanje kurbana radi nafake, zdravlja, nevolje i slično

Pitanje:

Cula sam da je lijepo zaklati kurban za umrle, kad je čovjek u nekoj nevolji, napredak, zdravlje, nafaku itd. I ja bih halal bilo željela za ove moje probleme zbog moje kćerke koja je odselila od nas da zakoljem kurban. Jer želim da se vrati kući i da se pokaje. A vas molim da mi kažete kako da se nanijeti i da li se poslije toga mora klati svake godine. I da li ima problema ako imamo kredit, jer možda je neko kao ja pa nezna rekao mi da ko je dužan ne može da kolje kurbane. A jos sam čula da je lijepo kada se podijeli roditeljska imovina svojim roditeljima zaklati kurban u zahvalnost i da li se mora poslije toga klati svake godine?

ODGOVOR:

Alejkumusselam!

Klanje kurbana je ibadet i jedan od najvećih vidova približavanja insana svome Gospodaru. Klanje kurbana je propisano u sljedećim situacijama: za kurban bajram, prilikom obavljanja hadža ili umre i povodom rođenja novorođenčeta, tj. klanje akike. U nekim drugim danima i povodima nije prenešeno da se kolje kurban s tim da neki učenjaci dozvoljavaju klanja kurbana bez određenog povoda kao dobrovoljni ibadet.

Dok ostali učenjaci smatraju da klanje kurbana mimo propisanih povoda (povodom bajrama, hadža i akike) nema uporište u šerijatskim tekstovima niti u praksi prvih generacija. Takođe, mnogi muslimani praktikuju klanje kurbana umrlim što je isto tako upitno. Jer to nije prenešeno od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, iako je imao povoda za to jer su mu umirala i žene i djeca. Isto tako nije poznato da su to radili ashabi svojim umrlim. Iz ovoga se može izuzeti klanje kurbana za umrlog koji je ostavio u vesijet da mu se zakolje kurban.

A što se tiče klanja kurbana povodom tvog slučaja, kao i kada je čovjek u nekoj nevolji, radi napretka, zdravlja, nafake, nakon podjele roditeljske imovine i slično, za tako nešto nije mi poznato da ima u Šerijatu uporišta. A s obzirom da je kurban ibadet a općeprihvaćeno šerijatsko pravilo da je osnova u ibadetima zabrana a da je osnova u običajima dozvola. To jest, da nije dozvoljeno raditi ništa od ibadeta sve dok nemamo dokaz u šerijatskim tekstovima, a da je u običajima dozvoljeno sve raditi osim onoga što je došlo u šerijatskim tekstovima da je zabranjeno.

Prema tome, šerijatski nije propisano da se povodom tvog problema u vezi tvoje kćerke kao i radi podjele imetka roditelja kolje kurban. Ono što tebi može koristiti u ovoj situaciji i na što trebaš da se koncentrišeš je da što više upućuješ dovu Allahu Milostivom da ti kćerku uputi na pravi put i da ti jevrati kući, kao i da činiš mnogo istigfar (tražiš oprosta) za svoje grijehe. Ve billahi tevfik.
********************************’

6. Obavljanje hadža za osobu koja je pocinila samoubistvo

Pitanje:

Esselamualejkum draga braćo, da li je dozvoljeno obaviti hadž za osobu koja je pocinila samoubistvo i dali se za tu osobu mogu raditi hajrati na dunjaluku, kao za osobu koja je preselila normalno. BarakAllahu fikum!

ODGOVOR:

Alejkumusselam!

Osoba koja počini samoubistvo je veliki griješnik po idžmau učenjaka i biće kažnjena u Džehenemu ako joj Allah, dželle še’nuhu, ne oprosti tako što će se neprestano ubijati na isti način kao što se ubila na Dunjaluku. Kao što je došlo u vjerodostojnom hadisu kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko se baci sa brda pa ubije samog sebe on će se u Džehenemu bacati vječno i neprestano. A onaj ko popije otrov pa se ubije, otrov će biti u njegovoj ruci piće ga u džehenemskoj vatri vječno i neprestano. Ko ubije samog sebe željeznom šipkom željezna šipka će biti u njegovoj ruci, probadaće se njome u džehenemskoj vatri vječno i neprestano“.

Ovaj hadis govori o veličini grijeha samoubitva i težini njegove zabrane. A ovo ne znači da musliman koji samog sebe ubije ali je umro na tevhidu da će vječno biti u Džehenemu i da nikad neće izaći iz njega, nego po akidi Ehli sunneta vel džemata svi veliki griješnici kojima Allah ne oprosti biće kažnjavani u Džehenemu kolika je težina njihovog grijeha a zatim će kad tada biti vraćeni u Džennet jer su umrli na tevhidu.

Prema tome, samoubica sa svojim djelom samoubistva nije izašao iz islama, njemu se klanja dženaza i dozvoljeno je za njega obavljati sve vrste ibadeta kao i za druge muslimane velike griješnike. Zato nema smetnje da se za njega obavi hadž, udijeli sadaka, da se za njega dovi i tako dalje. Ve billahi tevfik.

Na pitanja odgovorio mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: