Odgovori

Tri nova pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. OSJEĆA SE SLOBODNIJE BEZ NAMAZA I HIDŽABA

Pitanje Esselamu alejkum, već sam dvije godine u braku i godinu i po u problemima. Prije sam pio alkohol, svašta sam radio, ali, hvala dragome Allahu, pokazao mi je pravi put, počeo sam klanjati ima više od godina dana, trudim se da sve uradim po islamu kako treba. Govorio sam ženi svojoj da stavi hidžab kad je vec počela da klanja itd. Ona ga odbija, evo trenutno smo rastavljeni ima već 8 dana…

neće više da mi se vrati jer se osjeća slobodnija, neće da klanja više, a pogotovo neće hidžab. A u ovom svemu mi imamo kćerku od godinu dana, hvala Allahu živa je i zdrava i volim je neopisivo, ali me strah za odgoj moje ćere. Ja pitam ženu hoćeš mi dijete odgajati po islamu, da bude zavijena da klanja posti itd. ona samo šuti il se prodere na mene i neće da čuje. Ja sam mislio da se opet sastanemo ja i ona, ali ona ne bi zato jer joj ne paše da joj šta o vjeri il hidžabu itd. pričam, kao osjeća se slobodnija.

Sad bih volio znati, sta da radim, na jednu stranu bi opet s njom a na drugu opet ne bi. Pa ne znam ni gdje ću ni sta ću, a ona kao neće nikako sa mnom. Molim vas, dajte mi pomoć u ime Allaha. Da vas Allah nagradi za vas trud. Esselamu alejkum.

ODGOVOR:

Alejkumusselam.

Ovaj odgovor, tj. savjet a ne presuda među vama (u kojoj se inače ocjenjuje ko je kriv), se zasniva na tvom opisu situacije, pa ako si šta oduzeo ili dodao, preuveličao ili prešutio to si na svoju štetu učinio. Naime, ako ona neće da praktikuje vjeru, tj. da klanja, nosi hidžab i slično, tebi je mustehab ili čak vadžib, shodno razilaženju učenjaka, da joj daš talak (da je pustiš). Jer zbog nemarnosti supruge u praktikovanju vjerskih propisa na mužu je nakon što uloži maksimalan trud u normalizovanju stanja da je pusti.

Znači, ti nju treba da pustiš (da joj daš talak) a ne da dozvoliš da ona tebe ucjenjuje ili da je moliš da ti se vrati. A ti kako opisuješ situaciju ona i neće više sa tobom da živi pa ti i nemaš nekog izbora. Razvod braka nije velika tragedija, jer ako supružnici ne mogu naći zajedničke razvod je lijepo rješenje i u njemu može biti veliki hajr. Kaže Uzvišeni: “A ako se njih dvoje (supružnici) ipak rastave, Allah će ih iz obilja svoga neovisnim učiniti” (En-Nisa, 130).

Prema tome, ono što trebaš sada da uradiš je da ostaviš ti nju i da ne pokušavaš da se pomiriš sa njom, jer ako je tako da ona ne želi vjeru onda i jest bolje da se vi na vrijeme raziđete. Da ona želi tebe i život sa tobom ali ne želi vjeru ti bi nju trebao ostaviti, a pogotovu što ona neće ni tebe ni vjeru. Ako je ona takva nemoj žaliti što je gubiš.

Moli Allaha da te opskrbi ženom vjernicom sa kojom ćeš zajedno da ispunjavaš svoje vjerske obaveze, gradiš lijep život i uzdižeš porodicu sa kojom je Uzvišeni zadovoljan a i ona sa Njim. Za dijete se ne sikiraj, Allah je taj koji upućuje na pravi put, a ti sa svoje strane učini sve da se brineš o njoj i da i ti imaš udjela u njenom odgoju i ti je uči Islamu i islamskim vrijednostima.

Uglavnom, ne sikiraj se, posveti se vjeri što više možeš, traži sebi ženu vjernicu, osloni se na Allaha i nemoj se previše zamarati. Kaže Uzvišeni: “Ko se osloni na Allaha. Pa On mu je dovoljan” (Et-Talak, 3). Mi ne znamo u čemu je hajr, a Allah zna. Kaže Uzvišeni: “Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas, a nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. Allah zna, a vi neznate” (El-Bekare, 216). Ve billahi tevfik.
________________________________________

2. U ZATVOR NA 12 GODINA ILI DA SE UDA ZA SILOVALJATELJA

Pitanje: Selam alejkum, ovo sam danas pročitala na stranici 24sata.hr i zanima me da li je stvarno u islamu tako nešto dozvoljeno da žena koja je silovana (kako ona kaže), da se ona mora udati za tog čovjeka koji ju je silovao? Užasan je osjećaj kada čitas tako puno stvari koje vrijeđaju islam – a to je jedina upotpunjena vjera. Kada bi oni to samo vidjeli. Ali eto, pojedinci uvijek uspiju pokvariti ionako lošu sliku islama u očima nevjernika.

ODGOVOR:

Alejkumusselam.

Prije odgovora na islamski propis silovanja i kažnjavanja istog bitno je skrenuti pažnju na sljedeće: Da muslimanu ne trebaju biti izvori uzimanja vijesti, događaja i tumačenja šta se dešava u islamskom svijetu Zapadni mediji, pogotovo prenošenje vijesti i tumačenja o ženi muslimanki u Afganistanu, Saudiji i drugim islamskim zemljama. Iz razloga što su njihove vijesti izgrađene na:

– predrasudama prema ženi muslimanki i Islamu, tj. da je ona obespravljena, ugrožena, i da Islam svakako ne odgovara ovom vremenu, pogotovu onaj koji se poziva na Šerijat kao svetonazor,

– ideološkom posmatranju islamskog svijeta kao zaostalog kome treba dostaviti “američku pravednu demokratiju” pa makar to bilo silom, ubijanjem i rušenjem čitave vlasti, države i slično, jer cilj opravdava sredstvo,

– svjesno laganje, iskrivljivanje informacija i događaja jer sve treba iskoristiti i upotrijebiti u ostvarenju cilja prema Islamu i muslimanima – po čemu su inače poznati zapadni mediji.

Klasičan primjer informisanja obojenog predrasudama, ideologijom i svjesnim laganjem i krivotvorenjem činjenica iz naše sredine imamo u izvještavanju medija iz Republike srpske i Federalne televizije o VEHABIJAMA, njihovoj opasnosti i terorističkom djelovanju. Dokaza i primjera da je gore spomenuto tačno je bezbroj. A evo jedan:

Prije nekoliko godina na Zapadu je odjeknuo užasan naslov “ŠESTORICA JE SILOVALA PA KAŽNJENA SA STO BIČEVA”. Navodno, neku ženu šitkinju u gradu Katif (istočna Saudija) je silovalo šest mladića pa kada je ona podigla parnicu saudijski sud je nju kaznio sa sto bičeva. Naravno, ne moramo ni spominjati reakcije zapadnih dučebrižničkih ženskih organizacija i kupljenje poena od strane zapadnih političara zbog ovog slučaja, jer se ovakva prilika ne propušta. A o zaostalosti islama, muslimana, zuluma prema ženi, nepravednosti šerijatskih sudova u Saudiji, nepravde prema šijama kao manjini u Saudiji da i ne govorimo. A na kraju se ispostavilo, i to na osnovu izvještaja i informacija samog kadije koji je vodio suđenje i islamskih medija koji su to detaljno ispitali, da se u stvari desilo nešto sasvim drugo.

Naime, ova žena šitkinja je bila udata, njen muž je optužio da je nevjerna što se potvrdilo i jedne i druge strane, tj. nje same i šestorice mladića sa kojima je počinila zinaluk. Znači, muž je podigao parnicu protiv nje da je počinila zinaluk, a nakon istrage i suđenja ona je je kažnjena sa sto bičeva i zatvorom nekoliko godina a i oni su isto tako kažnjeni, svih šestorica. A pozadina lažne priče je ideja jednog šitskog novinara da se ona žali na presudu i da kaže da je silovana, a što je i uradila. Te je u zapadnim medijima odjeknula samo ta informacija, tj. da su je silovala šestorica a da je ona zbog toga bičevana i kažnjena zatvorom.

Nakon žalbe, dizanja problema na političku razinu, pooštravanja tenzija između Irana i Saudije i slično, obnovljena je istraga i suđenje pa je kažnjena žešćom kaznom od dvjesto bičeva i nekoliko godina zatvora a i njima je poduplana kazna. Poenta u ovoj čitavoj priči da se na zapadnim medijima prenosila samo svjesno izmišljena laž o silovanju i kažnjavanju silovane.

Prema tome, šta se stvarno desilo sa dotičnom ženom iz Afganistana, je li silovana ili je počinila zinaluk, informaciju o tome treba uzeti sa lokalnih afganistanskih medija koji su izgrađene na izvještaju koji je vodio taj slučaj. Jedno je sigurno: da je ona silovana te nakon toga zatvorena i prisiljavana na udaju za silovatelja koji je poznat među njima, to njen otac ili braća (da ne kažemo šire) ne bi nikad prihvatili čak i po cijenu krvoprolića unutar same njihove porodice, jer je to opštepoznato kod njih da se za čast i poštenje žene gine.

Ono što se ovim želi reći da vijest o tome šta se zaista desilo treba uzeti sa velikom rezervom i ne graditi na tome osude, prigovore i sikirancije za stanje afganistanske žene.

A što se tiče islamskog propisa za silovanje, silovatelj ako je oženjen i potvrdi se čin silovanja (svejedno njegovim priznanjem ili četiri svjedoka) njegova je kazna je da kamenovanje do smrti, a ako se ne potvrdi čin silovanja sa šerijatski validnim argumentima, a potvrdi se čin napastvovanja, onda se on kažnjava blažom kaznom od kamenovanja. A ako nije oženjen a potvrdi se silovanje kažnjava se sa sto bičeva na osnovu kur’anskoj ajeta u suri Nur. A ona se ničim ne kažnjava nego ima pravo da traži nadoknadu za nanešenu tjelesnu i duševnu povredu. Ve billahi tevfik.
_________________________________________

3. SKIDANJE NIKABA NAKON NJEGOVOG NOŠENJA

Pitanje:

Selam alejkum!

Molim vas dajte mi odgovor na moje pitanje….Žena koja je nosila nikab pa ga je skinula, da li je ona griješnica? Allah vas nagradio najboljim.

ODGOVOR:

Alejkumusselam.

Oko pokrivanja lica žene muslimanke učenjaci imaju podijeljeno mišljenje:

Prvi stav učenjaka je da lice žene nije avret a da ga je mustehab pokriti, odnosno da ga je dozvoljeno otkriti osim ako se boji za sebe fitne, tj. kada se iskvari vrijeme i pojavi se mnoštvo fasika. Ovo je stav hanefijskog i malikijskog mezheba. Takođe, lice žene nije avret kod šafija, s tim da oni obavezuju ženu da pokrije lice zbog zabrane gledanja u njeno lice. Dok neki drugi učenjaci kažu da su unutar šafijskog mezheba dva stava: prvi zvanični stav da je vadžib pokriti lice i drugi stav unutar mezheba da je dozvoljeno otkriti lice.

Drugi stav učenjaka je da je lice žene avret, odnosno da je vadžib da ga pokrije pred muškarcima koji joj nisu mahremi. Ovo je stav hanbelijskog mezheba i ispravan stav šafijskog mezheba s obzirom na razilaženje unutar mezheba.

Ono što je bitno naglasiti da su složni učenjaci da je pokrivanje lica žene propisano, s tim da su se razišli da li je mustehab ili vadžib, zato čude izjave nekih koji govore u ime Islama da pokrivanje lica žene nije propisano ili da nije od Islama što ukazuje da ili se nisu vratili na knjige mezheba ili je nadvladala strast i džehl a ne zna se šta je gore.

Takođe, bitno je naglasiti da je ovo teoretsko razilaženje među učenjacima oko obaveze pokrivanja lica žene, a da su muslimani u praksi složni da je žena obavezna pokriti lice. Ovaj praktični idžma prenose mnogi učenjaci poput Ibn Hadžera, Ibn Tejmije i ostalih, a svjedoči mu istorija islamskog ummeta u svim krajevima muslimanskog svijeta, svejedno na kojem mezhebu bile sve žene muslimanke su pokrivale lice.

A ono što potvrđuje obavezu pokrivanja lica, s jedne strane, su jasni i nedvosmisleni šerijatski tekstovi Kur’ana i Sunneta koji ukazuju na to nasuprot slabim i nejasnim dokazima kojima se dokazuje dozvola otkrivanja. A sa druge strane, ono što potvrđuje obavezu pokrivanja lica je ono na čemu su sve četiri mezheba a to je da je obaveza ženi pokriti lice kada se pokvari vrijeme i pojavi mnoštvo fasika (griješnika), a ima li goreg vremena po ovom pitanju od današnjeg.

A što se tiče skidanja nikaba i otkrivanja lica od strane žene koja ga je prije toga nosila, to pitanje može imati tri stanja:

Prvo stanje – da skinula nikab nakon što ga je nosila sa ubjeđenjem i znanjem da je pokrivanje lica žene muslimanke vadžib, svejedno bila ubijeđena sa dokazima ili slijedeći one učenjake u čije znanje ima najviše povjerenje jer se inače na njih vraća i njih pita i u svim drugim pitanjima. Ovakva žena je griješna, obaveza je da učini tevbu i da ponovo pokrije lice.

Treba napomenuti da teško stanje, bolest, rad na poslu, slijeđenje drugih žena koje su otkrile lice i slično nisu šerijatski opravdani izgovori da žena koja je pokrivala lice da ga otkrije. Izuzetak ovome je potpuno otkrivanje lica u nuždi pod kojom se podrazumijeva da bi joj, ako ne bi otkrila lice, bila nanešena ogromna šteta u psihičkom (npr. da je to odvede do ludila ili uzrokuje neku duševnu bolest), tjelesnom (npr. da bude kažnjena zatvorom, udaranjem i slično) ili materijalnom (npr. da plaća kazne koje materijalno ne može podnijeti) pogledu sa kojom ne može živjeti normalnim životom.

Drugo stanje – da je skinula nikab nakon što ga je nosila sa ubjeđenjem da je njegovo nošenje mustehaba a ne vadžib slijedeći u tome poznati i priznat stav učenjaka ovog Ummeta. Ovakva žena nije griješna ali joj je bolje i ispravnije da pokrije lice i da ponovo preispita svoj postupak.

Treće stanje – da je skinula nikab nakon što ga je nosila, s tim da je pokrila lice i nosila nikab slijedeći trend i druge žene ne vodeći apsolutno računa o stavovima učenjaka, dokazima i slično. Na ovakvoj ženi je da se pokaje zbog ovakvog ponašanja jer vjerski propisi nisu moda i igra i da detaljno izuči ovo pitanje kao i druga pitanja vjere i da prihvati onaj stav učenjaka i da slijedi onog učenog u čije znanje i bogobojaznost ima najviše povjerenje kao što ih slijedi u drugim pitanjima.

Nakon svega kazanog, preporučujem sestrama koje ne pokrivaju lice da pokriju lice jer je to ispravan stav učenjaka na osnovu dokaza i na osnovu onoga na čemu su se složili kada se pojavi fitna, a ona se već pojavila, da je obaveza pokriti lice.

A one sestre koje su pokrile lice neka znaju da je to čast i ponos muslimanke pogotovu u sadašnje vrijeme. I neka znaju da je ono što se najviše napada u Islamu (poput džihada, primjene Šerijata, položaja žene, pokrivanja lica) da je to je najvrednije u njemu, a nikab je jedna od tih stvari. Budi hrabra i odvažna i zamisli koju ćeš nagradu imati da u ovakvim vremenima napada i podvala na Islam ti budeš jedna od onih koja ga praktično brani. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: