Humanitarni kutak

Tri novembarska slučaja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

OVA AKCIJA JE ZAVRSENA I NE PRIKUPLJA SE VISE POMOC ZA OVE SLUCAJeVE

Draga moja braco i cjenjene sestre, poslije jako, jako uspjesne akcije u mjesecu ramazanu kada je prikupljeno oko 140.000 svedskih kruna (preko 15 hiljada eura) ni u snu nisam slutio da ce i mjesec oktobar biti jako uspjesan. Naime, bilo je 123 uplate (koje mozete vidjeti OVDJE) i prikupljeno je oko 85.000 svedskih kruna (oko 9,5 hiljada eura). Mjesec novembar je jako poodmakao i krajnje je vrijeme da zapocnemo sa novom akcijom prikupljanja pomoci ugrozenim muslimanima (ova akcija ce trajati do 7. decembra, inshaAllah). Evo novih slucajeva:

1. Vahida Turcinovic – bolest: Cisticna fibroza

Djevojcica cije se zdravstveno stanje pogorsalo (tem.41 stepen i jaka upala pluca) bila je prisiljena napustiti bolnicu Jezero u Sarajevu nakon 5 dana adekvatne terapije. Razlog je bio odluka Ze-Do kantona i ako svi jako dobro poznaju tesku bolest ove devetogodisnje djevojcice. Vahida svako jutro ima jake napade kaslja popracene gustim slajmom,ima 24 kg za svojih 9 godina i jako slabo jede. Inhalator koji koristi je vec odavno dotrajao sto je razlog da pola lijeka ide u organizam a pola vani.

Zamislite samo kakav je prizor gledati svoje dijete kako inhalira svaki dan i gusi se u kaslju a vi mu ne mozete pomoci. SubhanAllah! Antibiotik koji bi trebala da trosi po imenu Bramitop ne koristi jer na njega imaju samo pravo djeca iz Sarajevskog kantona kojim ona nazalost ne pripada. Vahidina su pluca u neravnom polozaju i treba joj pojas za ispravno drzanje za koji njeni roditelji nemaju sredstava.

Djevocjici je potrebno uraditi analizu na 500 gena da se tacno ustanovi koja je vrsta CF u njenom slucaju i odrediti odgovarajucu terapiju. To se moze uraditi u Austriji gdje je djevojcica lezala 2 puta i gdje joj je otkrivena bolest. Isto tako su joj potrebni lijekovi Kreon, Polmozyne, Adec kapi, Vitamin K 1, Bramitop, Normija i B Komplex.

Stoga apelujemo na sve ljude dobre volje kojma je Allah dao mogucnost da se pridruze ovoj akciji. Ko ne moze novcano nek se raspita za ove lijekove i neka dovi za ovu napacenu djevojcicu. Posebno bracu i sestre u Austriji i Njemackoj molimo da se raspitaju za gore navedene lijekove. Allah vas nagradio Dzennetom, insAllah!

Kod uplata za ovaj slucaj obavezno navesti “za malu Vahidu”

UPUTSTVO ZA UPLATE CETE NACI PRI DNU OVOG TEKSTA
*************************************************************

2. Brat iz Travnika

Brat A. K. bivsi pripadnik Armije BiH, takodjer bivsi daija, ima 6 djece a zena mu ima rak. U jako teskoj materijalnoj situaciji su jer on nigdje ne radi, pod kirijom su, a on je inace muhadzir iz Jajca. Pokusava obezbjediti djeci krov nad glavom, tj. sazidati kucu, medjutim sve to sporo ide u nedostatku novcanih sredstava.

Kod uplata za ovaj slucaj obavezno navesti “za brata iz Travnika”
*********************************************

3. Munir Isakovic iz Zenice

Brat Munir nam se obratio ovim mailom:

Eselamualejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu draga i postovana braco po vjeri: Ime mi je Munir Isakovic, rod. 29. 3. 1967. god. Po rodenju kada sam imao 3 mjeseca, dobio sam jaku temperaturu usled cega sam dobio jaku upalu mozga, sto je kao posledica u konacnici jaka upala mozga zbog koje sam u potpunosti slijep. Allah je tako htio i odredio i ne zalim se, vec mu neizmjerno zahvaljujem, jer me za razliku od drugih oslobodio mnogih ovodunjaluckih iskusenja.

Ipak ono zbog cega Vam se obracam je sledeci: Od jednog mog rodaka sam saznao za Vasu stranicu. Ozenjen sam i u braku sam vec 9.god. i na toj blagodati sam Allahu zahvalan, medutim u pubertetu sam zadobio ocno oboljenje keratokonus i vec treci put imam problem s tim a sto me prosle god. moglo kostati zivota, jer se javlja u vidu nekog ispupcenja na roznjaci i ukoliko pukne, razlije se na mozak sto moze prouzrokovati smrt. Kako nemam mogucnost da operaciju obavim u BiH, primoran sam da to ucinim u inostranstvu. Bio sam u specijaliziranoj bolnici Sveti Vid u Beogradu.

Nakon obavljena pregleda konstatacija je da mi garantuju izlijecenje a mozda i malo poboljsanje vida sto mi i nije primaran cilj, jer sam naviko na svoj svijet.Da bi obavio tu operaciju u Ceskoj, potrebno mi je bez prevoza 4000. EURA, A OBZIROM DA ZIVIM OD INVALIDNINE OD KOJE ZIVIMO JA, SUPRUGA I 2. sina, nisam u mogucnosti prikupiti tolika sredstva. Stoga Vas molim da mi pomognete onoliko koliko ste u mogucnosti a to cete uciniti stavivsi moj slucaj na listu ili na stranicu za humanitarne svrhe. Zaboravio sam da napomenem da zivim u naseljun Nemila kod Zenice.

Kod uplata za ovaj slucaj obavezno navesti “za Munira”
*************************************

4. Uplate za dawu

U mjesecu ramazanu je uplaceno za ovu kategoriju oko 11.700 svedskih kruna (oko 1200 erua) i od tih sredstava smo pomogli tri dzemata u BiH koji se bave dawetom (dzemate u Sarajevu, Travniku i Zavidovicima), zatim pomogli smo jednog daiju, te poslat je jedan dio sredstava nasim saradnicima. U mjesecu oktobru je prikupljeno znatno manje sredstava za dawetske svrhe.

Ovim putem vas ponovo pozivamo da ne zaboravite i ovu kategoriju, jer tako ce te umnogo pomoci rad ove stranice, a takodje ce mo, putem ovih sredstava, inshaAllah, moci pomoci mnoge dzemate u BiH koji se bave misionarskim radom.

Kod uplata za ovu kategoriju obavezno navesti “Za dawu”
************************************************************************

Uplate za ove slucajeve (uz obavezno navodjenje za koga se salje) mozete izvrsiti na sljedece brojeve:

Vlasnik konta: Norrköpings unga muslimer

Broj bankovskog konta: Iz Svedske: 403589-5 (Nordea Banka, plus giro)

Za inostranstvo: NDEASESS IBAN: SE05 9500 0099 6018 0403 5895

Ko smatra uplacivanje preko banke kompliciranim ili skupim, svoju donaciju (u bilo kojoj valuti) moze poslati u pismu na adresu:

Softic Sevlad
Vasavägen 30
352 61 Växjö
Sweden

Svoje donacije mozete slati i preko Western Uniona ili Moneygram-a , a novac koji se posalje na ovaj nacin slati na adresu brata Sevlada. Kada se novac uplati na ovaj nacin onda nam se morate javiti na e-mail: info@n-um.com i navesti vase ime, lozinku (odnosno broj koji ste dobili) i iznos sume koji ste poslali da bi mi tu donaciju mogli podici.

Ko zeli uplatiti sadaku putem PAYPAL-a moze to uraditi u raznim valutama ako kliknete OVDJE
—————————————————————

Allaha Uzvisenog molimo da obilato nagradi sve one koji ucestvuju u ovim akcijama!

“Oni koji imanja svoja troše na Allahovom putu liče na onoga koji posije zrno iz kojeg nikne sedam klasova i u svakom klasu po stotinu zrna. – A Allah će onome kome hoće dati i više; Allah je neizmjerno dobar i sve zna.” (El-Bekare: 261)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: