Odgovori

Tri pitanja i odgovora o novotarijama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. “Alimi” naši – briga i tuga naša

Pitanje: Eselamu alejkum! U zadnje vrijeme po islamskim stranicama citam da je zeni zabranjeno uzeti muzevo prezime. Vjencala sam se prvo serijetski i nakon par mjeseci opstinski. Uzela sam muzevo prezime jer mi efendija uopste nije rekao da to nesmijem, a tad u to vrijeme, o ovom problemu, nisam nasla nigdje u…

knjigama koje sam imala.Pitao je koje cu prezime i dodao da mogu i jedno i drugo, ali zbog naseg obicaja vecinom zene uzimaju muzevo. I tako sam uzela muzevo prezime. Taj efenidija ima znanje, cak i njegovi bliznji su poznati alimi,izdavaci islamskih knjiga tako da sad kad razmisljam o mom vjencanju ne mogu da povjerujem da nije znao i ne razumijem zasto mi nije rekao, objasnio ili u sali rekao da mi je to zabranjeno…..

Ja sam se vec raspitivala sta mi treba da vratim svoje prezime. Osim dva papira treba mi vremena i finih para da izganjam nove licne dokumente.I Insallah, ako Allah Uzviseni bude htio ja cu vratiti svoje prezime.Ja sam, na veliku zalost, samo jedna od mnogih koja zbog ne znanja i radi muza, svekra, svekrve, sramote, komsija, rodbine i ostalih uzme muzevo prezime jer je takav bosnjacki obicaj na koje nase ugledne efendije aminuju ,” a brate dragi sramota je da zena ima jedno a covjek drugo prezime, pa djeca ce biti kao kopilad” ovo je jedna od spika koje su meni recene.

Sigurna sam da nam nece biti dobro dok god ulema ne pocne raditi po znanju koje posjeduje. Ako je haram uzeti muzevo prezime zasto se glasno ne prica o tome??? Ako su haram sedmice, ceteresnice, godisnjice, mevludi itd. zasto se suti i radi i traze neki izgovori opravdanja???

Ako je Poslanik a.s. zikrio poslije farza, zasto onda efendije to rade na kraju namaza? “Tisucu zasto – hiljadu zato” , kad bi sve bilo kako treba ne bi ti ni takvi slicni tebi imali posla, hehehehhe. Vi ste ti koji trenutno ispravljaju krivu Drinu, i da vas Allah Uzviseni pomogne i da vam svako dobro na oba svijeta. Amin! Hvala sto si me saslusao i reci mi samo grijesim li ako odgadjam promjenu prezimena zbog nedostatka novca i hoce li zene biti odgovorna ako umre s muzevim prezimenom?

ODGOVOR:

Alejkumusselam!

Hodže naše, alimi naši (briga naša, tuga naša) kojima je najjači dokaz “a po našoj bošnjačkoj tradiciji ovako se radi”, ovo im u teškoj situaciji dođe kao džoker ili kvisko, pa onda zalud ajeti, hadisi, stavovi učenjaka selefa i hanefijskog mezheba. To je nažalost naša stvarnost. Što se tiče govora i upozoravanja o neispravnosti i devijaciji mnogih šerijatskih mes’ela i pitanja koja su prisutne na našim prostorima, pa ako iko ulaže truda na tome to su oni koje popularno nazivaju selefijama a pogrdno vehabijama.

A što se tiče uzimanja žene muževog prezimena, o tome treba prvo imati ispravno znanje pa tek onda mijenjati i upozoravati, pa me čudi da očekuješ od onoga ko još nije skonto da mevlud i četeresnica nisu od Islama da te upozorava na ovo pitanje i njemu slična, osim ako si se šalila. Ovo pitanje (uzimanja muževog prezimena od strane žene) sam detaljno obradio u islamskom časopisu El-Asr, a može se naći i na stranici www.el-asr.com. A u odgovoru na to pitanje sam rekao sljedeće:

Nije dozvoljeno ženi da uzima muževo prezime, jer je zabranjeno bilo kome da pripisuje svoje porijeklo nekome drugom mimo njegovog stvarnog oca. Dokaz za ovo su riječi Uzivšenog kako stoji u prijevodu značenja: “Zovite ih po očevima njihovim, to je kod Allaha ispravnije” (El-Ahzab, 5). Ovim riječima je Uzvišeni dokinuo posinovljavanje koje je bilo rašireno kod Arapa.

Također, u vjerodostojnim hadisima je namjerno pripisivanje porijekla nekome mimo stvarnog oca nazvano kufrom a njegovom počiniocu je učinjen Džennet zabranjenim. Pa tako u hadisu od Ebu Zerra, radijallahu ‘anhu, je došlo: “Nema čovjeka koji pripiše svoje porijeklo nekome mimo svoga oca, a on to zna, a da nije učinio djelo kufra, ko se pripiše porodici kojoj po porijeklu ne pripada, neka sebi pripremi mjesto u Vatri”. (Hadis je muttefekun alejhi, tj. bilježe ga Buharija i Muslim)

Od Ebu Hurejre, radijallahu ‘anhu, se prenosi hadis u kojem je došlo: “Ne odvraćajte se od vaših očeva (pripisujući svoje porijeklo nekom drugom), ko se odvrati od svoga oca taj je učinio kufr”. (Hadis također bilježe Buharija i Muslim.) A od S’ad ibn Ebi Vekksa i Ebu Bekrete, radijallahu ‘anhum, se prenosi hadis u kojem stoji: “Ko pripiše svoje porijeklo nekome mimo svoga oca, a zna da mu on nije otac, Džennet mu je zabranjen”. (Hadis je kao i prethodni muttefekun alejhi.)

Ovaj običaj, da žena uzme muževo prezime, koji je suprotan Kitabu i Sunnetu, nije bio poznat među prvim muslimanima pa sve do vremena kolonijalizma nad muslimanskim zemljama. Sa dolaskom kolonizatora ovaj kršćanski običaj se postepeno raširio među mnogim muslimanskim narodima, naravno putem slijepog oponašanja. A kada se to raširilo kod muslimana Bosne, odnosno da li je uvijek i postojalo, to zahtijeva da se napravi istraživanje. U svakom slučaju, ovo je oprečno islamskim propisima o porijeklu, jer riječi hadisa jasno zabranjuju ovaj pagansko-džahilijetski običaj: “Ko se pripiše porodici kojoj po porijeklu ne pripada, neka sebi pripremi mjesto u Vatri”. Pa tako ona žena koja je to iz neznanja učinila obavezna je da se vrati na očevo prezime, a ona koja je to znala i uradila treba učiniti tevbu i povratiti očevo prezime. Ve billahi tevfik”.

A što se tiče ugađanja našoj bošnjačkoj sredini tako što ćemo ostavljati vjeru ili nešto od nje, to sebi nemoj dozvoliti, jer na kraju će im i tvoj namaz (kao osnovni temelj ove vjere) postati sporan i trebaćeš ga ostaviti iz nekog njima opravdanog razloga. Njihovi razlozi i objašnjenja su tako neosnovana i čak glupa, pa recimo kako će dijete koje nosi očevo prezime biti kopile, pa valjda je kopile dijete kome se ne zna otac a majka svakog djeteta je itekako poznata.

Tako da u svom praktikovanju vjere gledaj šta kaže Allah i Njegov Poslanik, a narod, sredina, bošnjačka tradicija i ostali treba da se prilagode Šerijatu a ne Šerijat njima.

Da li si griješna što nosiš muževo prezime? Ako si to uradila iz neznanja, a razumije se da je tako, onda nisi griješna zbog toga, a to što istrajavaš, tj. ne mijenjaš prezime, ako je razlog odgađanja vraćanja svog prezimena opravdan, poput toga što navodiš da sada nemaš novca za to, onda nemaš u tome grijeha inšaallah. Prvom prilikom kada mogneš treba da vratiš svoje prezime. Što se tiče odgovornosti žene ako bi umrla sa muževim prezimenom a saznala je da je to haram i imala mogućnost da to promijeni nema sumnje da je griješna za to, u protivnom nema grijeha inšaallah.

A ako bi to nemijenjanje prezimena bio rezultat nemarnosti, tj. da postoji mogućnost ali se odgađa bez opravdanog razloga onda je u pitanju grijeh.

Hvala na podršci onima koji “ispravljaju krivu drinu”, i hvala Allahu koji je dao da se ima kome ispravljati i da ima onih koji vole istinu da je saznaju i da je praktikuju pa makar ne odgovaralo njihovim strastima i ne sviđalo se njihovim komšijama, rodbini i ostalim. Ve billahi tevfik.
**************************************

2. Placanje clanarine IZ-u

Pitanje:

Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu,

Dzematlija sam u dzematu gde je imam novotar pa me interesuje ( napomena: obavlja samo Dzuma namaze,vrlo cesto napada ehli sunet, zajednicki zikr, proslava nove godine, ucenje mevluda, ucenje Kurana na groblje, slusanje muzikei dr.), status njegovog placanja-hodzarina, jesam obavezan ili ne placati, dokazom Kurana a.s. i hadisom? Molim Allaha s.w.a. da vas nagradi najljepsom nagradom.

ODGOVOR:

Alejkumusselam.

Musliman je dužan po Kur’anu i Sunnetu da iz svog imetka izdvaja zekat u onim vrstama imetka u kome se daje zekat i da ga da u nekih od osam fondova spomenutih u kur’anskom ajetu sure Tevbe. Oko ovoga nema razilaženja među učenjacima. Takođe, po ispravnom mišljenju učenjaka muslimanu je vadžib da daje sadekatul fitr pred kraj Ramazana shodno propisima koji su vezani za njega. Ovo su jedine dvije stvari po pitanju izdvajanja imetka za zajednicu muslimana (znači ne govorimo o izdržavanju porodice, roditelja i slično) koje Šerijat tereti nekog muslimana.

A što se tiče plaćanja članarine bilo kojem udruženju, zajednici, partiji i slično musliman u osnovi nije dužan da ih plaća jer ga Uzvišeni Allah nije time zadužio. Iz ovoga se izuzima ako čovjek sam sebe obaveže da će nekom udruženju, instituciji i slično plaćati određenu članarinu, na određeno vrijeme i pod određenim uslovima.

A konkretan odgovor na pitanje da li trebati plaćati članarinu Islamskoj zajednici bi bio: ako musliman nijeti da plaćanjem članarine finansijski pomaže i podržava aktivnosti i projekte IZ-a u kojima nema harama i koji nisu zasnovani na haramu, a takvih aktivnosti i projekata je mnogo, onda je to mustehab. Dokaz da je ovo mustehab su opći šerijatski tekstovi koji podstiču na pomaganje Islama i muslimana, svejedno bili zajednica ili pojedinci.

Poput ajeta: “Ko će Allahu drage volje zajam dati da bi mu ga On mnogostruko vratio, a uz to i nagradu plemenitu dobio” (El-Hadid, 11), i “Ko je taj koji će Allahu drage volje zajam dati, pa da mu ga On mnogostruko vrati? – A Allah uskraćuje i obilno daje, i Njemu ćete se povratiti“. (El-Bekara, 245).

I hadisa kojeg prenosi Džerir ibn Abdullah, radijallahu anhu, a bilježi ga Muslim u svom Sahihu: “Ko u Islamu uvede (oživi) lijep sunnet pa se po njemu radi poslije njega imaće nagradu poput onih koji rade po njemu a da se njima od njihove nagrade neće ništa umanjiti…“.

A ono što se od tog imetka sa kojim on plaća članarinu utroši na onome što je haram i nije dozvoljeno odgovorni su oni kojima je dato u emanet da raspolažu tim imetkom. Sa druge strane, musliman koji neće da plaća članarinu Islamskoj zajednici pod izgovorom da neće da učestvuje u finansiranju i pomaganju aktivnosti i projekata koji su po Šerijatu zabranjeni, poput organizovanja ramazanskih festivala, muzičkih koncerata, raznoraznih mevluda, organizovanja Ajvatovice , Djevojačke pećine i sličnih novotarskih dovišta, učestvovanje u organizovanom naplaćivanju tevhida, četeresnica, hatmi, jasina i slično, ima pravo da to radi i ima šerijatske podloge za to i čak je sporno namjerno i svjesno potpomagati te gore spomenute haram aktivnosti.

Dokaz da je propisano da ne pomaže ono što je haram i grijeh su riječi Uzvišenog: “I nemojte se potpomagati u griješenju i neprijateljstvu” (El-Maide, 2). Takođe, dokaz je i drugi dio gore spomenutog hadisa kojeg bilježi Muslim: “A onaj ko uvede u Islam loš sunnet pa se po njemu radi poslije njega imaće grijeh poput onih koji rade po njemu a da se njima od njihovog grijeha neće ništa umanjiti“.

Ovde treba napomenuti da plaćanje troškova održavanja mesdžida i džamije (plaćanja struje, čišćenja, grijanja i slično), u čemu treba učestvovati onaj ko koristi džamiju, ne treba da ulazi pod pitanje plaćanja članarine IZ-u.

Prema tome, ono čime Uzvišeni Allah duži muslimana spram muslimanske zajednice je davanje zekata i sadekatul fitre a za sve ostalo nije dužan da daje, s tim da je mustehab da finansijski pomaže Islam i muslimanske kroz raznorazne davetske i nedavetske aktivnosti. Ve billahi tevfik.
**************************************

3. Učenje salle i salevata

Pitanje:

Selam alejkum!

Draga braćo u islamu interesuje me oučenju salavata prije ezana (uoči petka, petkom za vrijeme džume namaza i nedjeljom) pa bih volio znati jeli to novotarija ili nije ali sumnjam da jest al opet da se uvjerim??

ODGOVOR:

Alejkumusselam!

U svojoj knjizi “Vjerski običaji muslimana u Bosni i Hercegovini” (204. strana) Enver Mulahalilović bilježi sljedeće: “Ranije su se kod nas smrtni slučajevi objavljivali učenjem salevata, odnosno salla sa munara, a u većim gradovima još i putem posebnih telala, uvijek na isti način i na određenim mjestima … Najčešći način objavljivanja smrnih slučajeva kod nas vrši se putem salavata, posmrtnica u gradu i čitulja (oglasa) u dnevnim listovima.

Salevati ili salle, kako se u nekim mjestima nazivaju, uče se sa munara kada neko umre i na razne načine. Njih obično uči muezzin džamije, iz čijeg džemata je bila umrla osoba, i na zahtjev rodbine koja je sahranjuje. U novije doba, salevati s munare uče se u mnogim mjestima, putem magnetofona, preko zvučnika postavljenih na munarama džamija”.

Takav način učenja salevata koji se praktikuje u nekim našim krajevima, kao i učenje salla povodom nečije smrti nema nikakvog osnova u šerijatskim tekstovima, nije to radio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, niti je to bila praksa ashaba niti selefa ovog Ummeta. A ono što nije bilo vjera u njihovo vrijeme nije ni danas. Opće pravilo u Šerijatu je da je osnova u ibadetima zabrana sve dok nemamo šerijatski dokaz da je nešto propisano. A za ovakvo donošenje salevata i salla nema dokaza u šerijatskim tekstovima, te ih je s toga zabranjeno i raditi.

Takođe, sa druge strane došla je zabrana unošenja novotarija u vjeri a nema sumnje da oni ibadeti koji nisu zasnovani na šerijatskim tekstovima da su čista novotarija. Unošenej novotarija je zabranjeno a te novotarije predstavljaju dalalet koji vodi onog ko ga čini u Vatru kao što je došlo u hadisu. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Ko uvede u ovu našu stvar (vjeru) nešto što nije od nje to se odbija” (mutefekun alejhi). Takođe, kaže: “Čuvajte se novina, jer je svaka novina dalalet, a svaki dalalet vodi u Vatru” (Tirmizi a vjerodostojnim su ga ocijenili Tirmizi, Ibn Redžeb i ostali).

Prema tome, ti salevati i salle su novotarije, nije ih dozvoljeno činiti niti učestvovati u njima i obaveza je upozaravati na njih kao novotarije. A dodatni je munker uzimanje materijalne nadoknade za učenje salle. Ve billahi tevfik.

Na pitanja odgovorio mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: