Odgovori

Učenje salle i salevat

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum! Draga braćo u islamu interesuje me oučenju salavata (salle) pa bih volio znati jeli to novotarija ili nije?

ODGOVOR: Alejkumu selam! U svojoj knjizi “Vjerski običaji muslimana u Bosni i Hercegovini” (204. strana) Enver Mulahalilović bilježi sljedeće: “Ranije su se kod nas smrtni slučajevi objavljivali učenjem salevata, odnosno salla sa munara, a u većim gradovima još i putem posebnih telala, uvijek na isti način i na određenim mjestima … Najčešći način objavljivanja smrnih slučajeva kod nas vrši se putem salavata, posmrtnica u gradu i čitulja (oglasa) u dnevnim listovima. Salevati ili salle, kako se u nekim mjestima nazivaju, uče se sa munara kada neko umre i na razne načine. Njih obično uči muezzin džamije, iz čijeg džemata je bila umrla osoba, i na zahtjev rodbine koja je sahranjuje. U novije doba, salevati s munare uče se u mnogim mjestima, putem magnetofona, preko zvučnika postavljenih na munarama džamija“.

Takav način učenja salevata koji se praktikuje u nekim našim krajevima, kao i učenje salla povodom nečije smrti nema nikakvog osnova u šerijatskim tekstovima, nije to radio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, niti je to bila praksa ashaba niti selefa ovog Ummeta. A ono što nije bilo vjera u njihovo vrijeme nije ni danas. Opće pravilo u Šerijatu je da je osnova u ibadetima zabrana sve dok nemamo šerijatski dokaz da je nešto propisano. A za ovakvo donošenje salevata i salla nema dokaza u šerijatskim tekstovima, te ih je s toga zabranjeno i raditi.

Takođe, sa druge strane došla je zabrana unošenja novotarija u vjeri a nema sumnje da oni ibadeti koji nisu zasnovani na šerijatskim tekstovima da su čista novotarija. Unošenej novotarija je zabranjeno a te novotarije predstavljaju dalalet koji vodi onog ko ga čini u Vatru kao što je došlo u hadisu. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Ko uvede u ovu našu stvar (vjeru) nešto što nije od nje to se odbija” (mutefekun alejhi). Takođe, kaže: “Čuvajte se novina, jer je svaka novina dalalet, a svaki dalalet vodi u Vatru” (Tirmizi a vjerodostojnim su ga ocijenili Tirmizi, Ibn Redžeb i ostali).

Prema tome, ti salevati i salle su novotarije, nije ih dozvoljeno činiti niti učestvovati u njima i obaveza je upozaravati na njih kao novotarije. A dodatni je munker uzimanje materijalne nadoknade za učenje salle. Ve billahi tevfik.

Dr.  Zijad Ljakić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: