Odgovori

Udaja muslimanke za nemuslimana / Klanjanje namaza pred njegov istek (šejtansko došaptavanje)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Udaja muslimanke za nemuslimana

PITANJE: Poštovani, željela bih da znam koliki je grijeh da muslimanka i katolik budu u braku ili vezi? Srdačan selam.

ODGOVOR: We alejkumusselam we rahmetullah we berakatuhu. Hvala Uzvišenom Allahu.

Muslimanki nije dozvoljeno da se uda za nemuslimana bez obzira radilo se o kršćanu, Židovu, ateisti, budistu ili pripadniku neke druge religije. Uzvišeni Allah kaže u Kur’anu: „Ne udavajte vjernice za mnogobošce dok ne postanu vjernici; uistinu je rob-vjernik bolji od mnogobošca, makar vam se i dopadao.“ (Kur’an, Sura El-Bekare, 2:221)

Što se tiče islama, islam gleda na ovakvu vezu kao na veliki grijeh, zinaluk (blud) i ne smatra brak između muslimanske i nemuslimana prihvatljivim i validnim. Šerijatska kazna za ovakvu vezu (ukoliko žena muslimanka poznaje propis) identična je kazni za zinaluk (blud). Ukoliko je ovo uradila iz neznanja (tj. nije znala da je ovo zabranjeno), onda nema šerijatske kazne, međutim mora da ostavi ovog čovjeka i nije potrebno da se pri tome daje talak, jer je brak u osnovi neispravan. A Allah najbolje zna.

_____________________

Klanjanje namaza pred njegov istek (šejtansko došaptavanje)

PITANJE: Esselamu alejkum. Ja sam osoba koja klanja 5 dnevnih namaza, ali imam problema s vesvesama koje mi ometaju obavljanje namaza i desi mi se da nekad od jačine tih vesvesa namaz klanjam kad on ističe, pa ga završim, a sljedeći namaz nastupio u tom trenutku. Jesam li ja muslimanka ili otpadnica shodno mišljenju pojedinih učenjaka da jedan ostavljen namaz automatski znači izlazak iz vjere? Vrijeme mi je i za udaju, pa se plašim da se udam za vjernika, jer ne znam da li sam muslimanka i da nekome bude brak batil zbog mene.

Voljela bih čuti propis i status osobe koja klanja, ali se nekad desi da ostavi namaz, ne zato što voli i hoće tako, nego jednostavno zbog okolnosti koje je ometaju.

جزاكم الله خيرا

ODGOVOR: We alejkumusselam we rahmetullah we berakatuh. Hvala Uzvišenom Allahu.

Iz vašeg pitanja se može zaključiti da imate velike probleme sa vesvesama (šejtanskim došaptavanjem) pa je tako irelevantno govoriti o propisu ostavljača namaza ili bilo kojem drugom propisu u ovom kontekstu. Da ste se obratili na pomoć, pisanjem na ovu stranicu ukazuje na to da je vaše srce budno i spremno na liječenje od ove bolesti. Nekoliko stvari bih spomenuo ovdje koje sam našao u govorima islamskih učenjaka i koje će vam ujedno olakšati vaše probleme sa kojima se susrećete:

1. Vesvese ne povlače nikakve implikacije niti se na njima gradi šerijatske propise. Pa tako, talak (razvod braka) nije ispravan, zavjet ili prisega ne postaje obavezujuća, abdest se ne gubi i nijedan musliman ne postaje otpadnik ukoliko mi vesvese udaraju na neke fundamentalne stvari vjere. Prema tome ako osoba ima vesvese i zbog njih počne sumnjati u postojanje Allaha ili Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve selleme, to nema nikakav utjecaj na njega i njegovo vjerovanje i on ostaje biti musliman. Zato budi smirena i ostavi šejtana da umre u mukama i nemoći. Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, rekao: „Doista Allah radi mene prelazi kod mojih sljedbenika (oprašta mome ummetu) preko onoga što im došaptavaju njihova prsa sve dok to ne uradi ili ne iskaže.“ (Buhari, 2391)

2. Vesvese su pokazatelj čovjekovog jakog imana. Ukoliko šejtan ne bi smatra da čovjek ima jak iman, ne bi mu ubacivao sumnje i ne bi bio toliko ustrajan u tome. Došlo je u hadisu kojeg je zabilježio imam Muslim (132) da je skupina ashaba došla do Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve selleme, i rekla: „Mi u našim dušama nailazimo na misli koje su previše odvratne da ih spomenemo.“ Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, ih upita: „Da li doista to nalazite?“ Rekli su: „Da.“ Nakon toga Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, reče: „Ovo je znak jasnog imana (vjerovanja)!“

3. Učenjaci savjetuju onima koji osjećaju vesvese da slijede Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve selleme, i njegove upute koje su došle u vjerodostojnim hadisima. Prema tome potrebno je:

– prestati obraćati pažnju na vesvese,

– ignorirati ih,

– tražiti zaštiti kod Uzvišenog Allaha od njih i od šejtana,

– govoriti „Amentu billahi (Vjerujem u Allaha).“ I

– zabaviti se zikrom, dovama, učenjam Kur’ana i donošenjem salavata na Polsanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve selleme.

A Allah najbolje zna.

Molim Uzvišenog Allaha da ti olakša i da te izliječi.

Alim Hasanagić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: