Aktuelnosti

Za najvrjednije džematlije, nova bicikla!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Iako je raspust, nastavnik islamske vjeronauke iz OŠ „Gornji Vakuf“, Saudin Cokoja (saradnik NUM-a, n. op.), odlučio je nastaviti druženje sa svojim učenicima i tokom raspusta. Svakako, u malo drugačijem okruženju, nije više učionica, nego džamija. Naime, ovaj vjeroučitelj pred početak mjeseca ramazana, odlučio je da sa jednim od džemata pokrene ramazanski projekt pod nazivom „Ramazanski namazi“. Ustvari, projekt je zamišljen kao jedna vrsta takmičenja među djecom. Za ovaj svoj projekt, vjeroučitelj Saudin Cokoja, izabrao je džemat Gornja Mahala, Gornji Vakuf…

Pred početak ramazana, vjeroučitelj je održao sastanak sa imamom ovog džemata Muhamed ef. Pezićem te džematskim odborom. Na tom sastanku, vjeroučitelj je objasnio kako je zamislio taj projekt i koje su nagrade. Projekt ili takmičenje, je imao i svoja pravila, kako bi se na kraju znalo ko su pobjednici.

Takmičenje se sastajalo u obavljanju namaza u džematu i to četiri dnevna namaza (osim akšama jer je tada vrijeme iftara) tokom mjeseca ramazana. Pravila su bila sljedeća: pravo na takmičenje su imala djeca koja su upisana u mekteb Gornja Mahala, da su uzrasta od 9 do 15 godina, da se prikladno ponašaju tokom obavljanja namaza i da takmičar do kraja ramazana, ne napravi više od 20 minusa, s tim da je sabah namaz nosio najviše bodova. Svako onaj ko bude imao manje od 20 minusa, na kraju ramazana dobija nov bicikl. Dok za one iznad i djecu manjeg uzrasta, obezbijeđeni su paketići.

Čitavo vrijeme tokom takmičenja u obavljanju namaza u džematu, urednu evidenciju, sistemom (plus, minus) vodio je Muhamed ef. Pezić sa svojim pomoćnicima. Ova evidencija je bila iz razloga da se vidi redovnost polaznika.

Nakon mjesec dana takmičenja, postignuti su odlični rezultati. Od 44 takmičara, njih 23 je kao nagradu, dobilo nova bicikla, jer su tokom ramazana bili vrijedni i redovni na namazu u džematu. A od 23 pobjednika, njih deset nisu imali nit jedan minus i svaka im čast na tome. Dok za ostale takmičare i najmlađe mekteblije, obezbijeđeni su bajramski paketići. Podjela nagrada uz prigodan program, izvršena je zadnji dan ramazana (srijeda) u džematu Gornja Mahala, nakon ikindije namaza. Tom prilikom se skupu obratio glavni imam Medžlisa Gornji Vakuf, Enes ef. Omerović, predsjednik Medžlisa IZ Gornji Vakuf, gosp. Omer Ljubunčić, te vjeroučitelj Saudin Cokoja. Svako od njih je pohvalio ovaj projekat kao i saradnju između nastavnika vjeronauke i džematskog imama.

Ukupna vrijednost ovog odgojnog projekta je 3.390 KM. Za 20 komada bicikli, vjeroučitelj Saudin Cokoja je obezbijedio je 2.600 KM, dok je za ostatak bicikli i bajramske paketiće, novac obezbijeđen od strane imama Muhamed ef. Pezića, džematskog odbora i ljudi iz džemata Gornja Mahala. Ovom prilikom, vjeroučitelj Saudin Cokoja, Muhamed ef. Pezić i članovi džematskog odbora Gornja Mahala, zahvaljuju se svim ljudima dobre volje koji su svojim donacijama nagradili ovu djecu za bajrama te i na taj način uvukli radost u njihova srca.

Cilj ovog projekta jeste, izgradnja ljubavi prema namazu kao odgojonoj vertikali, ljubav prema džamiji i lijepom društvu, urednost, preciznost i trošenje vremena na korisne stvari, umjesto prekomjernog recimo korištenja TV i interneta što djeca u velikoj mjeri čine tokom raspusta. Isto tako, ovo je lijep primjer suradnje nastavnika vjeronauke i džematskog imama, odnosno spajanje znanja stečenog u školi i u mektebu ali na praktičan način. Nadamo se ako ništa, da će im ovaj ramazan ostati u lijepom sjećanju ako Bog da.

GornjiVakuf-x.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta