Zanimljivosti i nauka

Zanimljivosti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Brojni blagotvorni efekti lubenice po organizam

Nijedno drugo voce ne asocira na ljeto kao lubenica. Utoli že‡ za tren oka, osvježi i, prema rijecima nutricionista i ljekara, ima brojne blagotvorne efekte po organizam. Krvni sudovi, bubrezi, vid, koža, aktivirat ce se, a prvi efekti vidjet ce se vec poslije nekoliko dana intenzivnijeg zasla‡ivanja lubenicom. Prepuna vitamina i nekih od najvažnijih antioksidantnih materija, lubenica je odlican izvor vitamina C i A, a sadrži…

i znatne kolicine betakarotena. Crveno meso lubenice prosto “vrvi” od mocnog antioksidansa likopena. Na listi namirnica prema sadržaju vitamina B6 lubenica je pozicionirana veoma visoko, a odlican je izvor i vitamina B1, magnezija i kalija.

Fizičkim vježbanjem se, pored tijela, jača i mozak

Žustra fizicka aktivnost podiže nivo proteina nazvanog “noggin”, koji poboljšava funkcije mozga, ustanovili su britanski naucnici. Zanimljivo je da u engleskom slengu rijec “noggin” znaci “glavurda”. Istraživaci su ustanovili da žustro vježbanje podstice proizvodnju tog proteina koji pomaže dijeljenje maticnih celija mozga i stvaranje “baby neurona”.

Rezultati ovog istraživanja potvrdili su teoriju da fizicka aktivnost može zaštititi od oboljenja nerava koje su u vezi sa starenjem, kao što je Alzheimerova bolest. Vježbanje ne proizvodi nikakve negativne efekte u tom pogledu, odnosno, noggin stvoren tokom pojacane fizicke aktivnosti ima iskljucivo pozitivno dejstvo na moždane funkcije.

Izvor: SAFF

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: