Poučne priče i tekstovi

Zašto su ga bičevali?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Biće udaran na užasan način! Gdje? Zašto? Kako? Ko če to da udara? Što se tiče prvog pitanja (gdje), u mjestu od kojeg ne može niko pobjeći, veoma je malo to mjesto, usko i potijesno, sa strana su skučeni zidovi, u njemu je stalna tama. Zadnja stanica za Ahiret, KABUR! A oni koji če udarati, nisu ljudska biča niti su džinni, nego Allahova stvorenja meleci. A kako i na koji način, nama je to nepoznanica, možda kad bi i znali, naš jadni mozak ograničenog kapaciteta to ne bi mogao shvatiti ni pojmiti. To je stvar nevidljivog svijeta u koju moramo svojim srcem da vjerujemo a o kazni u kaburu, obavijestio nas je Poslanik, savs, koji nije nikada govorio po hiru svome.

A zašto? Pa zato što je sam prema sebi počinio teška krivična djela, međutim za sve te prekršaje, dunjalučki zakon ga nije i neće teretiti, ali hoče Zakon Onoga koji je Vrhovni sudija i Koji je Najpravedniji, Allah, s.w.t.

Od Abdullaha ibn Mesuda, r.a., se prenosi da je Poslanik, savs, rekao: “Biće naređeno da se Allahovom robu u kaburu udari stotinu bičeva. Biče udaran a on će da moli sve dok ne bude samo jedan udarac bičem. Zatim će se njegov kabur napuniti vatrom, pa kad se usija, on će da upita: “A zaboga čega ste me bičevali?“ A meleci če da odgovore: “Zbog toga jer si obavio jedan namaz nečist i zbog toga jer si prolazio pored mazluma a nisi ga htio pomoči.“ (Ibn Hiban u djelu „Et-Tevbih“, šejh Albani, rhm je rekao da je sahih).

Da, stotinu udaraca bičem u kaburu zbog toga jer je jednom klanjao nečist..a šta je sa onima koji klanjaju od bajrama do bajrama i koliko njih klanja radi reda a ne radi ibadeta. Koliko njih kad se nađu u „nezgodnoj“ situaciji: društvo, gosti, svečanost i sl, pa budu „primorani“ da klanjaju a sramota ih da sjede, klanjaju bez abdesta..

Od Enesa ibn Malika, r.a. se prenosi da je Poslanik, savs rekao: “Prvo za šta će biti pitan rob na Sudnjem danu će biti namaz. Pa ako mu bude dobar namaz i ostala djela će mu biti dobra, ako mu namaz bude loš i ostala djela če biti loša.“ (Taberani u „Evsatu“ i Imam Ahmed u „Musnedu“, šejh Albani je rekao da je sahih.)

Drugo krivično djelo koji je uradio, jeste ostavljanje brata na cjedilu kad mu je potrebna najviše pomoć. Tu se podrazumijeva i izbjegavanje, laganje i izvlačenje samo da ga ne pomogne. Pomoći brata muslimana kojem je potrebna bilo koja vrsta pomoći je šerijatski naređeno. Od Bera ibn Azima, r.a., prenosi se da je Poslanik, savs naredio i zabranio sedam stvari. Naredio nam je: slijeđenje dženaze, obilazak bolesnika, uzvračanje na selam, nazdraviti onome ko kihne, odazvati se na poziv, pomaganje onoga kome je pomoć potrebna…“ (Sahihu-l-Buhari, 3/328)

Od Ebu Hurejre, r.a, se prenosi da je Poslanik, savs, rekao: “Ko pomogne svoga brata, Allah će njega da pomogne da Dunjaluku i na Ahiretu.“ (El-Bejheki u „Šua’b“, a šejh Albani je rekao da je sahih).

Koliko si puta izbjegao da pomogneš svog brata u nevolji, koliko si puta mu slagao kad ti je tražio u zajam novac, rekavši da nemaš, koliko si ga puta izbjegavao dok ne prođe neka potreba koju bi te možda on upitao, koliko si se puta možda čak i radovao njegovoj nevolji???

Pripazi se dobro kako namaz obavljaš, neka se pripaze oni koji ge rijetko ili zbog iskrsle situacije obavljaju, neka se pripaze oni koji neče i koji izbjegavaju na sve moguće načine da pomognu onoga kome je stvarno pomoć potrebna, neka se pripaze, jer svi ćemo doći u kabur, svi!

Saudin Cokoja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta