Problem i devijacije u društvu

Zašto tinejdžerka zavoli nemoralnog i pokvarenog mladića?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zato što tinejdžerke vole samodokazivanje te im godi tudje laskanje, komplimenti i hvale koje sluša od udvarača jasnih ciljeva.Takav udvarač će napisati i pjesmu za nju, govorit će joj o, navodnoj, ljepoti njenih očiju, a ona će se osjetiti zadovoljnom i sretnom, jer je zadovoljila duševnu potrebu koja je u ovom slučaju samodokazivanje. Znači da volimo one koji su nam srodni i bliski (uzimajući u obzir različite faktore) i one koji udovoljavaju našim duševnim potrebama. Spomenuta djevojka je prevarena od strane mladića koji je otkrio njenu slabu stranu te stekao njenu naklonost.

Npr. mladić koji kaže djevojci da je poredio sjaj njenog lica s punim mjesecom te je shvatio da je njeno lice zrači s više svjetlosti i ljepote, otvoreno laže. Medjutim, djevojka hoće da vjeruje u to i smatra svoga udvarača posebnim samo zato što je primijetio njenu, navodnu, posebnost. Pod uticajem sličnih riječi, djevojke bez vjere, akide i upute će upasti u smutnju. Osjetit će prijatan osjećaj u srcu, razmišljati o komplimentima cijelu noći i razvijati maštu. U samom društvu, takva djevojka će naći niz faktora koji će ohrabriti njena razmišljanja (TV, okolina, poezija, priče itd.) i blud je definitivan! A sve kreće od pogleda, pa osmijeha, pa pozdrava, pa priče, sastanka itd., dok djevojka ne postane lišena vrijednosti, časti, ugleda, mogućnosti poštene udaje. Njena uloga buduće majke je narušena i sl. Opterećena je pitanjem abortusa, reakcijom familije, strahom od odbačenosti itd.

Kako se radja ljubav?

Kaže Ibn Tejmijje u svom djelu “Al-Fetawa”, 14. tom: “Zatim pogled radja ljubav.” Prvi ključ ljubavi, prva vrata ljubavi je oko, pogled, posmatranje. To je činjenica koju niko ne osporava. Pogled može biti jako opasan i ostaviti lažan i poguban utisak. Kaže Poslanik, sallallahu alekji ve sellem: “Pogled je otrovna strijela Iblisova.” Učenjaci tvrde da je najveći sihir kada se susretne oko s okom. Pogled se izgubi, ali strast ostaje.

Iz teksta: "Ljubav i njezine vrste" - Edin Tule

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta