Rekaik

Zbog majke na sudu?!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovo je najčudniji slučaj zabilježen na sudovima Saudijske Arabije. Glavni lik ove nadasve dirljive i veoma poučne priče, je starac Hizan el-Fuhejdi iz područja Qasim u KSA. Oronuli starac, bijele brade, plakao je kao dijete u šerijatskoj sudnici. Zbog čega? Odlukom sudije, starac Hizan je izgubio pravo da se brine o svojoj majci koja je imala 98 godina, a sud je odredio da se o njoj ubuduće brine njen mlađi sin…

Hizan je njen najstariji sin, nije se nikada ženio i živio je sam sa majkom o kojoj se na najbolji način brinuo. Kad je več postao starac, njegov mlađi brat je došao iz drugog grada kako bi odveo majku sebi da živi sa njim i njegovom porodicom, jer je Hizan postao star i nije u stanju da se brine o njoj.mMeđutim, starac Hizan je po svaku cijenu odbio da on uzme majku i odvede je sa sobom. Došlo je do te mjere, da je slučaj završio na sudu, jer se nisu mogli dogovoriti kod koga majka da bude. Sudija je bio zbunjen, jer slučaj nije jednostavan, teško je reči nekome da nema pravo da se brine o svojoj majci a on to želi. Bilo je nekoliko rasprava, ali bez uspjeha. Na kraju je sudija tražio da dođe stara majka pa da nju pitaju. Kad su se pomolili u sudnici, obadvojica su je nosili u rukama. Bila je to veoma stare žena, skvrčena, bila je teška svega 30 kg.

Sudija ju je upitao, koga želi da se o njoj brine. A on je rekla: “Hizan je jedno moje oko a njegov brat moje drugo.“ Sudija je ipak nakon svega odlučio da majka živi sa mlađim bratom i njegovom porodicom jer su u boljem stanju i majki če da bude bolje. Kad je Hizan čuo presudu sudije, počeo je da plače poput djeteta, suze su mu topile njegovu bradu.

Da, to su najvrijednije suze, plače jer ne može da se brine o majci nakon što je postao starac!!! Kako je samo ova majka sretna, pa ima djecu koja se takmiče i po sudovima „ganjaju“ ko če da se brine o njoj. Da nam je Bogdo znati, kako ih je ova starica odgojila. O ti, koji si nepokoran svojoj majci, plači, plači nad ovim svijetlim primjerom, stidi se svojih godina, položaja i diploma. Danas su starački domovi pretrpani, prije na nekoliko godina sinovi i kčeri planiraju i rezervišu mjesta, kako im babo i majka ne bi smetali kad se ožene i udaju..subhanAllah!!!

Nikad ne mogu da izbacim iz glave vijest, kad je prije dvije godine u jednom staračkom domu u Bosni, umro starac i kad upravitelj doma veli:“Nemamo kome da javimo, sinovi i kčeri su otišli za Ameriku, a nikakve adrese niti broja telefona nisu ostavili.“

Rekao je Muhammed, salallahu alejhi ve sellem: “Ponižen i jadan bio!“ (tri puta je rekao). Ashab upita: “A ko Allahov poslaniče? “Onaj koji doživi starost svojih roditelja ili jednog od njih, a on zbog njih ne uđe u Džennet.

Saudin Cokoja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta