Odgovori o sihru

Nalazimo čudne predmete u kući – sihr na njima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejk!

Imam 13 godina i zelim da mi odgovorite na jedno pitanje. Zivela sam u staroj kuci sa ocem, dedom, sestrom i bratom i mojom tetkom kada nije bila na fakultetu. Roditeli su mi se razveli pre 3 i po godine. U nasoj kuci smo nalazili nekoliko hamajlija i drugih stvari vezane za sihrove. Otac mi je bio jako nervozan puno puno problema su se desavali. Posle nekog vremena pod nagovoru svoje majke to je pre godinu ubacila sam hamajliju sama sebi u kucu da sedi tu i da pomogne da mi se roditelji opet sastave, ali nista samo jos belaja.

Moj brat, posle ne znam tacno koliko vremena, nasao je moj brat pokazao priznal sam odnasno rekla da sam ja to ucinila po nagovoru majke koja je mislim u opste celo vreme cak i u braku smoim ocem isla kod hodza i trazila zapise krijuci mu ubacivala svasta i pijo je neku vodu i manogo mnogo stvari!!! STRASNO! ja sam to sve rekla ocu posle znaci od kado ona vise nije tu…. Otisao je moj otac kod hodze, ali rekao mu je ti klanjas i to ti je spas jer bilo mu uradjeno za sve najgore i unutar imalo 2 il 3 drvceta neznam kog vida ali suva za da mi se otac osusi kao to drvo.

za drva mi nije rekla da ih ima unutra i pricala sve najbolje a hodza najgore nesto rekao je ucineno je u ovu hamajliju… dalje od danasnjeg dana evo pre 4 ili 5 meseca elhamdulilah uselili smo se u novu kucu i otac mi je ponovo nervozan puno.

Danas sam pod komodu regala nasla u jednu kesiscu stavljen truho zub u sredini sa velkim korenom. Pokazala sam to ocu, ali otac je spustio na kola tu kesicu kada da je htjeo da je odnese kod hodze, ali je kesicu zaboravio na autu i kesica se sada zagubila.

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Slava i zahvala pripadaju samo Allahu swt. Neka Allah swt i nas i vas zaštiti zla sihirbaza, ali i zla neznanja i srca opustošenog od vjere. Neću govoriti o namjeri vaše majke niti razlozima zbog kojih je išla hodžama i donosila takve stvari u vašu kuću. To neka ostane između nje i Allaha swt. Samo ću spomenuti ono što se nerijetko dešava, a što je moglo i nju zadesiti. Kad se ljudi nađu u nevolji i kad posjete `hodžu`, poslušaju ga u svemu što kaže jer im sve što čini predstavi dobrim. Možda je i vaša majka upala u zamku poput ove, a molim Allaha swt da sve što ste spomenuli nije radila namjerno i svjesno.

Sve što ste spomenuli, pa i ovo zadnje (zub) može biti sihr. Bilo koji predmet sihra, sam po sebi, ne znači ništa. On ima značenje i svrhu sihra tek kad se nad njim izgovore određene vradžbine i obave rituali potčinjavanja šejtanu. Tad predmet ima svrhu karte `ulaznice` džinnima, magneta kojim se džinni privlače čovjeku (slučaj sihra urađenog na odjeći), ili simbolike, ugovora koji pokazuje šta treba da bude cilj sihra.

Da, sasušeno drvo u hamajliji moglo je da znači to (da vaš otac `osuši kao to drvo). Spomenuli ste da se unutar hamajlije nalazilo 2-3 komada (sasušenog) drveta. Takav sihr mogao je da bude sihr spajanja, a kojem je namjera da onaj za koga se sihr postavlja ostane dok ne ostari (dok se ne `sasuši`) sa onim kome je sihr napravljen. Ne znam na osnovu čega je efendija kojeg je vaš otac posjetio rekao ovo prvo, pa ne bih da dalje ulazim u nagađanje. Kako god, najvjerovatnije je sve što se spomenuli uistinu bilo sihr, pa ako se i dalje bude dešavalo da nalazite sumnjive stvari, obavezno ih spalite, a pepeo zakopajte ili bacite u rijeku.

Namaz vašeg oca sigurno mu je bio zaštita, čak i da sve što ste kazali jeste bio sihr. Uputite ocu savjet; dovoljan mu je namaz/zikr kao zaštita. Neka ga ne ruši time što će posjećivati ljude koji obavještavaju o skrivenom, koji gataju, proriču, ili rade možda i gore od spomenutog. Obavljajte namaz, zikrite jutarnji i večernji zikr, učite Kur`an u kući u koju ste uselili i, Allahovom voljom, bit ćete zaštićeni zla sihra.

Almin Omerasevic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta