Zanimljivosti i nauka

Razlike među supružnicima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Muškarac razmišlja s lijevom stranom mozga, a žena desnom

U medicini je odavno poznato da se muškarci i žene, prilikom obavljanja istih poslova, koriste različitim centrima u mozgu. Muškarci se, većinom, koriste lijevom stranom mozga, a žene desnom. S obzirom da je svaki dio mozga zadužen za određenu funkciju, jasno nam je da se upravo u toj činjenici nalazi izvor specifičnosti muškarca i žene. Lijeva strana mozga je zadužena za brojeve, analizu, poredak, odluke, planiranje…, a desna za emocije, maštu, kreativnost, inovatorstvo, uspostavljanje veza, ukus…

Te specifičnosti razlog su određenim sklonostima kako muškarca tako i žene. Psihičke razlike između muškaraca i žene činjenice su koje treba uvažavati u komuniciranju kako bi se izbjegli mogući problemi. Glavni izvor problema u komunikaciji je obraćanje muškarca ženi logikom muškarca, i obratno, kada se žena obraća muškarcu logikom žene. U tom slučaju ispravno razumijevanje je otežano i obično takav vid komuniciranja dovodi do komplikacija i problema.

Da bi supružnici mogli ostvariti zadovoljavajući oblik komunikacije neophodno je da se prilagode jedno drugom, da jedno drugom poklone pažnju i budu podrška. Neophodno je komunikaciju prilagoditi psihologiji sugovrnika, odnosno, potrebno je pravilno razumjeti osobu s kojom komuniciramo.

Muškarcu treba više vremena da iskaže emocije

Jedna od bitnijih razlika između muškaraca i žena jeste da je muškarcu potrebno daleko više vremena da sredi svoje emocije i da ih kaže, nego što je to potrebno ženi. Rekli smo da se muškarac uglavnom služi lijevom polovinom mozga, a centar za emocije se nalazi na desnoj strani mozga. Postoji poseban nerv za vezu, odnosno komunikaciju između desne i lijeve polovine. Kada muškarac želi da iskaže emocije on mora iz svoje lijeve strane, putem spomenutog nerva, preći na desnu da bi se koristio centrom za emocije.

Zato mu je potrebno dosta vremena i daleko veća energija nego što je potrebna ženi. Zbog toga se muškarci teško odlučuju na iskazivanje emocija i dobro razmisle prije nego što kažu nekome da ga vole! Za ženu je to kolebanje. Zato se često žale da ih muževi ne vole, i kada traže od njih da to potvrde oni teško prelome jezik da bi izgovorili dvije čarobne riječi!

Pravilno razumjeti i adekvatno odgovoriti na tu razliku je krucijalno važno, jer upravo je ova tema vrlo često razlog sporova među supružnicima. Ako se malo potrudimo, možemo značajno poboljšati našu komunikaciju u vezi ovim pitanjem, i zaraditi sevape, jer i to je sunnet! Aiša, r.a., je pitala svog muža, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, da li je, i koliko voli. Da li je sumnjala u njegovu Ijubav?! Uistinu je daleko od takvog shvatanja, ona je samo htjela da čuje njegov osjećaj. Interesantno je da Poslanik, s.a.v.s., nije imao problema u iskazivanja svojih emocija.

Odgovorio bi joj da je voli i da je njegova Ijubav prema njoj čvrsta poput čvora na užetu! Povremeno bi ga pitala o stanju čvora, a on, s.a.v.s., bi joj odgovarao da se čvor nije promijenio, da je ostao jednako čvrst. Kada bi ona ustrajavala u pitanjima, odgovorio bi joj da ne žali što će umrijeti nakon što je saznao da je ona njegova suruga u Dzennetu! Tako je Poslanik, s.a.v.s., pokazivao svoju Ijubav prema supruzi, na način koji je u potpunosti zadovoljio njenu potrebu da čuje njegove emocije. Uz malo truda možemo i voljeti po sunnetu. Pokušajmo!

On gleda općenito, ona detaljno

Nadam se da su mnogi (muškarci) doživjeli sličnu situaciju kao što sam ja kada sam svojoj supruzi kazao da sam u jednom butiku primijetio jako lijepu haljinu. Na njeno pitanje o boji veza na rukavu nisam mogao odgovoriti! Upravo u tome se ogleda još jedna razlika između muškaraca i žena.

Muškarci objekte posmatraju općenito, a žene detaljno! Priroda muškarca je da se brine o porodici, o njenoj što sigurnijoj budućnosti, da se u potpunosti realizuju porodični ciljevi. To su veliki izazovi, za njih je potrebna velika energija i konstantan rad. Zbog te velike zauzetosti muškarci nisu u stanju da puno pažnje poklanjaju životnim sitnicama. Za njih je to gubljenje vremena, što će žene jako teško razumjeti.

Međutim, žene treba da imaju razumijevanja za takvo postupanje muškaraca zbog njihove vrlo bitne uloge u brizi o porodici, ali i muškarci bi trebalo da porade na boljem uočavanju detalja. Nekada se žena žali na muža jer on, jednostavno, ne primjećuje trud koji ona ulaze da bi stan bio što sređeniji, da bi ručak bio što više po želji njenog muža… Ako i pohvali suprugu za uloženi trud, onda je to šturo, suhoparno, sa svega nekoliko riječi: da je ručak bio dobar, ili da je u stanu sve na svom mjestu!

Međutim, dobar ručak sastoji se od ogromnog broja detalja, lijepo uređen stan podrazumijeva desetine stvari staviti na njihovo mjesto. U svaki detalj žena je unijela dio sebe, svoju kreativnost, i očekuje da to neko primijeti! Muškarac, da bi adekvatno odgovorio na njeno očekivanje, treba da primijeti svaki detalj! Ako je u pitanju ručak, jako bitno je primijetiti kako je što za objedovanje ukusno pripremljen, da je posude besprijekomo sjajno, da je meso u hrani mehko, dobro skuhano, da ništa ne fali…

Upravljanje domaćinstvom je jedan od izuzetno zahtjevnih poslova, a neki tvrde da je to daleko najkomplikovaniji posao koji čovjek obavlja. Veliki broj različitih obaveza, rad koji zahtijeva angažman cijeli dan i noć, jako stresan posao, jer se radi o udovoljavanju drugima, samo su neke specifičnosti tog posla.

Trenutak slabosti

Karakteristika svih ljudi je da u određenim okolnostima ne mogu dati svoj maksimum, što je, inače, njihova uobičajena praksa. Neki su razdražljivi prilikom promjene atmosferskih prilika a i problemi na poslu uveliko utječu na stanje supružnika. Teška ekonomska situacija i materijalna neizvjesnost teško padaju muškarcima. Prirodno je da žene povremeno doživljavaju određena stanja koja se uveliko odražavaju na njihovu psihičku stabilnost.

Stanje hajza, nifasa, trudnoće, sve su to specifične okolnosti koje treba uzimati u obzir. Za trudnoću kažemo da je to drugo stanje, dakle neuobičajeno. Zato je ženi jako teško da se u drugom stanju ponaša kao u prvom. Koliko te situacije imaju utjecaja na odnos među supružnicima vidi se i iz šerijatske nevalidnosti razvoda ukoliko to muž učini za vrijeme menstrualnog ciklusa svoje supruge.

Dakle, muž se ne može razvesti od supruge ako je ona u hajzu! Mora sačekati da se ona vrati u normalno psihofizičko stanje da bi mogao donijeti tako bitnu odluku. Na supružnicima je da prepoznaju krize svoga partnera i da iskažu razumijevanje za njegovo stanje. Iskreni supružnik će znati cijeniti takvu pažnju i adekvatao se odužiti.

Muharem Adilovićčasopis “Novi horizonti”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta