Zanimljivosti i nauka

Dugi nokti između medicine i Islama: Šta se krije ispod noktiju?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U tekstu koji slijedi ukazat ćemo na vrlo raširenu pojavu dugih nokata, posebno kod žena, i to je u potpunoj suprotnosti s ljepotom koju treba posjedovati svaka žena. Iako je ovaj oblik isticanja ljepote stigao do nas sa Zapada, mi nećemo na ovom mjestu diskutirati o ovoj temi na način zašto je Zapad “zaljubljen” u duge nokte koji više nalikuju pandžama, i zašto ih drugi u tome slijede. Naime, drugima su tako dugi nokti lijepi samo zato što predstavljaju modu sa Zapada, kulturu jednog podneblja koja prijeti da zavlada ostalim kulturama svijeta.

Međutim, svakom muslimanu treba biti ružno i neprihvatljivo sve ono što Vjerozakon smatra ružnim, a lijepo ono što je po vjeri lijepo i dozvoljeno. Osim toga, i Poslanik, a.s., izrazio se o tome riječima: Allah je lijep i voli ljepotu.” 

Božiji Poslanik, upućivač ummeta, zabranio nam je duge nokte. Od Abdullah ibn Omera r.a., prenosi se da je Poslanik, a. s., rekao: Urođeno svojstvo svakog muslimana jeste da brije stidna mjesta, obrezuje nokte i potkresava brkove.” (Buhari)

U drugom hadisu navodi se da je Poslanik, a.s. rekao: Obrezujte nokte jer se šejtan nastanjuje na dio koji nije odsječen.” Od Enesa ibn Malika r.a., se prenosi da je Poslanik odredio vremenski raspon za obrezivanje nokata, brijanje stidnih mjesta i potkresavanje brkova, konstatirajući da taj raspon ne treba prekoračivati 40 dana.

Od Aiše, r.a., se prenosi da je Poslanik, a. s., rekao: Ko obreže nokte petkom bit će sačuvan od lošeg.”(Taberani u djelu Evsat)

Dakle, Poslanikov zakon je postavio dvije vremenske granice kojima se određuje obrezivanja nokata; da se ne prekoračuje period od 40 dana, kao maksimalna odrednica, i da se obrezuju petkom, dakle svakih sedam dana, kao najmanja odrednica.

STAV ISLAMA PREMA DUGIM NOKTIMA

Neobrezivanje nokata, namjerno ili iz neznanja, njegujući ih do te mjere da nalikuju pandžama i smatrajući ih modom, jeste ustvari vrlo loša osobina i u suprotnosti je s prirodom čovjeka koju je ustanovio islam. Dugi nokti onemogućavaju da voda dospije do vrhova prstiju pri pranju ili uzimanju abdesta, ali i sami po sebi nisu svojstveni muslimanu, jer više nalikuju grabljivim životinjama s pandžama.

U svojoj studiji koju su na Svjetskom kongresu o islamskoj medicini priložila dva islamska naučnika, dr. Jahja el-Havadži i dr. Ahmed Abdulemir, konstatira se da je obrezivanje noktiju u potpunosti sa stavom islamskog prava prema ljepoti i ukrasima. Između ostalog, nokat koji strši od vrha prsta nema nikakvu korist osim štete, i ova dva učenjaka štetnosti dugih nokata sažimaju na slijedeće:

Prvo: između noktiju, od vrha nokta pa do vrha prstiju, sakupljaju se prljavština, bakterije i drugi uzročnici infektivnih bolesti. Naročito se na ovom dijelu sakuplja nečist koju je vrlo teško odstraniti; dolazi do gnjilenja i neugodnog mirisa, a to je ujedno i izvor bolestima koje nastaju preko usta, prije svega, stomačne bolesti, dizenterije, upale crijeva itd. Naročito ako znamo da su žene te koje uglavnom pripremaju hranu, samim time moguće je da je zaprljaju virusima nataloženim ispod nokata;

Drugo: vrhovi nokata također su opasni zbog oštrine, tako da osoba može nauditi sebi ili nekome drugom, kao naprimjer ozlijediti oko i slično. Osim toga sa svakim povećanjem nokta prst teže funkcioniše, pojavljuju se prepreke s kojima se susreću prsti s dugim noktima, kao što je, naprimjer, pritisak kojem su izloženi u dodiru s krutim predmetom, potom mogućnost da se zapale,  ili pak jednostavno zbog svoje dužine savijaju se, nalikujući na pandže, ili se pjavljuju rasjekline na njima.

Savremene medicinske studije ukazuju da površinu ispod nokata ne možemo sterilizirati. Zato se ispod njih moraju pojavljivati virusi bez obzira koliko se prali. Knjige iz hirurgije ukazuju da hirurzi i medicinske sestre u operacionim salama trebaju imati obrezane nokte kako se bakterije s njih ne bi prenijele na ranu koju operiraju i time je zarazili.

Ukratko, poslanički poziv da se nokti redovno obrezuju vrlo je jasan, a navedene smjernice podudaraju se s preventivnom medicinom i općim zdravstvenim pravilima koji potvrđuju da dugi nokti samo mogu štetiti čovjekovom tijelu i zdravlju.

Preuzeto iz knjige: “Kur’an i medicina”
Autor: Dr. Halid Faik el-Ubejdi – akos.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta