Zanimljivosti i nauka

Znakovi u nama (sistem cirkulacije krvi; jetra; bubrezi)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Znakove savršenosti Allahovog dz.s. stvaranja imamo ne samo posvuda oko nas već i u nama samima. Kako čovjek, koji je obdaren razumom, kada pročita o samo ovih nekoliko organa u tijelu i njihovom radu i o djeliću složenih procesa koji se odvijaju u ljudskom tijelu, bez da čovjek može uticati na njih, kako onda može da vjeruje da je ovo samo nastalo od sebe? Kako?

Kada posmatramo sistem cirkulacije u nasem tijelu, a koji ukljucuje srce, krvne sudove i pluca, mozemo uvidjeti da je to jedan izuzetno slozen sistem. Komponente sistema cirkulacije snabdjevaju priblizno 100 triliona celija u ljudskom tijelu, jednu po jednu. Srediste ovog sistema je srce. Srce, sa svoja cetiri osnovna dijela, u razlicite dijelove naseg tijela pumpa svjezu i iskoristenu krv, tako da pri tom ne dolazi do mjesanja te dvije vrste krvi. Ako se pridodaju jos i bubrezi, koji su na izvjestan nacin zaduzeni za cistocu krvi, zatim gusteraca, koja regulira nivo secera u krvi jacim ili slabijim izlucivanjem glukagona, odnosno insulina, zatim jetra, koja odrzava hemijski sastav krvi pod kontrolom, te razni ucesnici imunoloskog sistema u krvi, pred nama se pojavljuje zapanjujuca struktura.

Svaki dio ovog komplesnog sistema je u savrsenom skladu i svi su oni jedan s drugim uvezani na najbolji nacin. Svi ti skladni elementi sluze zajednickoj svrsi i ako bi samo jedan dio nedostajao, citav sistem bi pao, te bi to prouzrokovalo smrt doticne osobe. Zapitajmo se da li su ovi dijelovi ljudskog organizma mogli sami od sebe nastati, kako neki tvrde, da vrse ovako slozene, i za tijelo, neophodne funkcije. Kako su ovi dijelovi znali da ce jedan od drugog zavisiti, pa su nastajali jedan po jedan i uvezivali se u jedan organizam.

Srce bez pluca, koja krv ciste od karbondioksida i obogacuju kiseonikom, ne moze odrzati zivim nase tijelo duze od jedne minute. Slicna se zapazanja mogu napraviti kad bi se u zamisli iskljucile neke druge komponente ovoga sistema. On pocinje funkcionirati tek sa istovremenim ukljucenim svim svojim komponentama.

To je jos jedan primjer koji nam pokazuje savrsenost stvaranja, primjer koji pokazuje neuporedivu moc i znanje Onoga Koji stvara ljude, Allaha dz.s. , Stvoritelja svih svjetova
____________________________________________________

Sistem koji nema potrebu servisiranja: ljudska jetra

U ljudskom tijelu postoje dva krvna suda koji dovode krv do jetre: arterije jetre i vratna vena. Ova dva krvna suda se kroz jetru odvajaju na tanke grane koje idu putevima sto lice na otskrinuta vrata. Uz pomoc ovih sudova, kroz jetru u minuti prodje po 1,5 litara krvi.

To znaci da u toku jednog sata prodje 90 litara krvi, a u toku jednog dana 2160 litara krvi. Osim toga , u toku 70-ogodisnjeg prosjecnog ljudskog zivota, u jetru, putem ishrane, udje 1,5 tona proteina i 12,5 tona ugljenog hidrata. Ovaj se sistem, koji neprastano radi, moze zamisliti u vidu jednog velikog postrojenja ili ogromne rafinerije, opremljene sistemima komande pod kontrolom kompjutera.

Zamislimo da ova rafinerija radi neprastano 24 sata. Da, povrh toga, mora, bez pauze, nastaviti raditi i naredni dan. Sasvim je prirodno da pomislimo kako ce postrojenja ove rafinerije imati potrebu za povremeno repariranje.

Da je predhodno spomenut sistem doista jedna rafinerija ili moderni razvijeni aparat, onda bi se jednom sedmicno aparat morao zaustaviti na nekoliko sati, da bi se pregledao da li ima ostecenih dijelova. Medjutim, to nije slucaj i za nasu jetru. Uzviseni je Allah dz.s. nasu jetru stvorio na nacin da ovaj tezak proces moze obavljati bez prestanka.
______________________________________________________

NAŠI BUBREZI – FILTER ZA ŽIVOT

Bubrezi su izuzetni organi u našem organizmu, od kojih nam zavisi život. Mnogi hemijski procesi ispuštaju toksične supstance i otpad u naš krvotok. U slučaju da se ne odstrane, prouzrokovali bi nam ozbiljne probleme, pa čak i smrt. Takav otpadni materijal mora se neprestano filtrirati i uklanjati. Filtriranje je jedna od glavnih funkcija bubrega.

Ali kako ovi mali organi mogu prepoznati, izdvojiti i ukloniti štetne supstance, a u isto vrijeme osigurati da vitalni elementi opstaju i hrane tijelo? Ljudi, normalno imaju dva bubrega, po jedan smješten sa obe strane kičme, u donjem dijelu leđa. Bubreg je žljezdani organ koji izlučuje mokraću i po obliku nalikuje na zrno graha. Svaki bubreg je dugačak po 10 cm, širok 5 cm, a debeo 2,5 cm. Težak je otprilike 120 do 200 grama. Tečni dio krvi, prolazeći kroz bubrege, prečišćava se oko 50 puta na dan.

Bubrezi upravljaju kretanjem cjelokupne tečnosti u organizmu, pa se tako u 24 h filtrira ukupno oko 180 litara tečnosti. Devedeset devet posto tečnosti vraća se natrag u krvotok, dok se oko 1,5 litre vode i rastvorenih otpadnih materija u urinu izbaci u toku svakog dana.

Nefron je osnovna jedinica za filtriranje. U svakom bubregu ima preko milion nefron. Cjevasti sistem, koji se nalazi u svakom pojedinačnom nefronu, u prosjeku je dugačak oko 3 cm i širok samo 0,05 mm. Pa ipak, kada bi bilo moguće rasplesti sve tubuluse jednog bubrega, njihova dužina bi bila 30 kilometara.

Bubrezi imaju izuzetnu ulogu i u kontroli krvnog pritiska. Kad god arterijski pritisak padne na niske vrijednosti, bubrežne ćelije (jukstaglomerularne) luče u krv supstancu zvanu renin. Ova supstanca u složenom procesu djeluje na više načina povećavajući krvni pritisak. Dovodi do suženja arterija i povećanja otpora protoku krvi čime se poveća pritisak. Zatim, djeluje direktno na bubrege smanjujući izlučivanje soli i vode, čime se poveća zapremina krvi i krvni pritisak.

Pored ove nezamjenljive funkcije, bubrezi održavaju stalni vodeni i mineralni sastav unutrašnje sredine. Bez regulisanja ove tečne sredine u kojoj se ćelije kupaju, a hranljive materije i kisik transportuju, ćelije bi izumrle.
___________________________

Zar su oni bez Stvoritelja stvoreni ili su sami sebe stvorili?! Ne, nego oni neće da vjeruju.” (Kur’an – Prijevod značenja – Et-Tur, 35.-37.)

Kako možete da ne vjerujete u Allaha, vi koji ste bili ništa, pa vam je On život dao. On će, zaista, učiniti i da pomrete i poslije će vas oživiti, a onda ćete se Njemu vratiti.” (Kur’an – Prijevod značenja El-Bekara, 28)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta