Odgovori

Istihara namaz

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Eselamu Alejkum,

Imam jedno pitanje na temu koja me momentalno muci!Upoznao sam djevojku koja mi se jako svidja, svojim bicem (ponasanje,izgledom i zato sto je vjernica…) Ali me ipak nesta dovodi u sumnju… ne znam da li da joj se priblizim! Ne znam dali je ona prava. Zelja bi mi bila da klanjam nafilu-namaz (cuo sam od prijatelja da i za to postoji namaz) pa sam vas htio da upitam da li mi mozete opisati kako se izvrsava taj namaz.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Taj namaz zove se istihara namaz i potvrdjen je praksom Poslanika a.s. Ko zeli da ucini neku dozvoljenu radnju,a dvoumi se da li je to za njega dobro ili nije, sunnet mu je da klanja 2 rekjata mimo farza, u bilo koje doba dana ili noci. Na njima uci sta zeli nakon Fatihe, a nakon toga se obrati Allahu dovom u kojoj ces Ga moliti da ti ukase na najobolje rijesenje.

Imam Buharij biljezi rijeci Dzabira r.a.:”Allahov Poslanik a.s. nas je poducavao istihari,u svim poslovima, kao sto nas je poducavao suri iz Kur’ana. Govorio bi nam:”Kada neko od vas hoce da nesto uradi,neka klanja dva rekjata,mimo farza,a potom neka kaze: “Allahu,Tebe pitam za odgovor pomocu Tvoga znanja i od Tebe trazim pomoc Tvojom moci; Molim Te za Tvoju veliku dobrotu, jer Ti to mozes, a ja ne mogu I jer Ti to znas,a ja ne znam.Ti si jedini znalac tajnog.

Allahu, ako je ovo(imenovati o cemu se radi),dobro za mene moju vjeru i moj zivot i moju smrt ,omoguci da se dogodi, olaksaj mi, zatim me blagoslovi time. A ako ce u ovome (djelu ili dogadjaju) biti zlo za mene, vjeru moju i zivot moj i moju smrt, otkloni ga od mene mene sacuvajod njega. Odredi mi u tome dobro gdje god ono bilo i zatim me ucini zadovoljnim s time”.

Napomena: Nema posebnoga nijjeta za ovaj namaz. Mjesto nijjeta je u srcu.

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta