Odgovori

Problemi sa svekrvom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamu alejkum!

Ja i muz zivimo sa njegovom majkom. Ona je uzrokom vrlo neugodnog zajednickog zivota. Da li imam pravo traziti od muza da zivimo odvojeno od njegove majke? Zaista ne bih htjela ni na koji nacin imati negativan uticaj na njegov odnos prema majci jer znamo koliko je vazno postivanje roditelja (a pogotovu majke) u islamu ali njen nekorektan odnos prema meni jako lose utice na mene da ja samo razmisljam kako “pobjeci” iz tog okruzenja. Molim te posavjetuj me u skladu sa Kur’anom i sunnetom.
Da te Allah nagradi.
Selam

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Na ovakav nacin veoma nezahvalno je biti pristrasan
jednoj strani, jer vas ne poznajem kao ni vasu svekrvu, tako da nisam siguran ko je pravi uzrocnik vasih problema. Ali uzimajuci pretpostavku da ste iskreni kazem sljedece: Sjedi sa muzem i svekrvom oci u oci i nastoj iskristalisat vase odnose. Ako to nije moguce, muzu obezbjedi da se uvjeri sam u nepravednost njegove majke kako ne bih bilo da si ti u osnovi problem, pa zelis krivicu zbacit sa sebe.

Nakon toga imas pravo da trazis od muza da se odvojite u posebnu stambenu jedinicu, ako to sebi mozete priustit. Ako niste u mogucnosti, onda se nastoj strpiti a paralelno radite na tome da obezbjedite potrebne preduslove za odvajanje, jer i tada tvoj suprug ce imat mogucnost da posjecuje majku, da odrzaje kontakt s njom, jer obaveza dobrocinstva prema roditeljima ostaje vazeca do Sudnjega dana. A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta