Odgovori

Kupanje utorkom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Es selamu alejkum

Ja sam nedavno cula da po islamu nije lijepo se kupati zenskim osobama koje imaju brata utorkom. Navodno kao moze se nesto lose desiti bratu. I dal’ se petkom moze prati odjeca i cistiti stan, jer sam cula da ni to nije lijepo. E mene sad zanima ima li sve ovo ikakvog utemeljenja u islamu ili su to samo one price “cula – kazala”. Allah s.w.t. vas nagradio

ODGOVOR:

Ve alejkisSelam,
Nasa vjera se gradi na ispravnim dokazima koji su aregumentovani kur’ansko hadiskim tekstovima. Sesti imanski sart u kojeg treba da vjeruje svaki musliman jeste vjerovanje da sve sto se zbiva i desava je Allahovom voljom i odredjenjem. Isti slucaj je sa naredbama i zabranama. Ako imamo potvrdu ispravnih prethodnika prije nas da nisu nesto cinili netrebamo ni mi. Posto nema validnog serijatskog dokaza za gore navedene izreke ili tvrdnje, konstatujemo da je dozvoljeno utorkom i petkom se kupati, prati ves, rezati nokte i sl.
Allah nas uci ajetom: ”Ono sto vam Poslanik da to uzmite, a ono sto vam zabrani, toga se klonite”
Vise na ovu temu mozete procitati u rubrici tekstovi pod nazivom ”Sujevjerja koja kvare iman”
Nadam se da ces nakon njegovog iscitavanja imat dosta jasniju sliku po ovom pitanju.
I tebe Allah subhaneh nek obilato nagradi za trud. Amin!
A Allaj najbolje zna!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta