Odgovori

Da li je poslanik griješio

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

E sellamu alejkum we rahmetulah.

Draga Braco i Sestre sva cast i hvala pripada Allahu swt, i inshAllah vas On nagradio za vas trud i rad jer vasim davetima i radom mnogo ste nam pomogli u sirenju islama medju nama Romima u okolini pristine. I Mi u nasim dovamo molimo Allaha swt da vas nagradi djenetom firdus.

Imam pitanje:

Bio sam prisutan jednoj debati izmedju dva muslimana gde je jedan ubedljivo tvrdijo da je Muhammed s.a.v.s. grijesio, dok drugi placuci mu rece nemoj tako reci za coveka kojeg i ti i ja sljedimo na putu ka Allahu dzh. Prvi kao odbarnu uzima ajet iz Kura’na: i on se namrstijo. I okrivljuje onog drugog da ne treba suvise voljeti Resullaha.
Taj konflikt njihov mnogo me razocaro i prosto neznam ko je upravu i sta mi je ciniti.

ODGOVOR:

Ve alejkesSelam ve rahmetullahi ve berekatuh,
Sto se tice Poslanika a.s., po pitanju objave i dostavljanja poslanice ljudima, nije grijesio jer je bio pod stalnom kontrolom Allaha i casnih meleka koji su zaduzeni za dostavaljanje bozanskih knjiga.
Iz Allahove mudrosti je naredba kako u ajetu stoji da se Poslanik a.s. savjetuje sa ashabima glede dunjaluckih poslova. Tako je u bitci na Bedru poslusao jednog od ashaba, zakopao bunare s vodom i premjestio se na plodno tlo da ih neprijatelj nebi mogao muciti gladju i zedju.
Sto se tice sure Abese, u njoj postoji ajet da se Poslanik a.s. namrstio i okrenuo, ali sa zeljom da postigne mnogo veci i plodonosniji cilj u svome pozivu, jer je tog trena bio zauzet pozivom odredjenih plemenskih poglavara. Znao je da ako njih uspije pridobiti za islam, dace i ostali da ih u tome slijede. Ali Allah subhaneh odmah je osudio taj njegov postupak i usmjerio ga da ne cini to, jer nezna on u kome je veci hajr, da li u tom covjeku sljepcu ili u poglavarima odredjenih plemena.
Medjutim, nema niko za pravo da radi toga osudjuje najodabranije stvorenje do Sudnjega dana. Nasa duznost je da slijedimo njegov zivotni primjer i da izvlacimo pouke iz gresaka na kojima nam je Allah ukazao kako i sta nam je ciniti, ako dodjemo u slicnu ili istu situaciju.
Od temelja nasega vjerovanja jeste ljubav prema Poslaniku a.s.
Onaj ko ga nebi volio pocinio bi djelo kufra i licemjerstva.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta