Odgovori

Brak između rođaka i rodice

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu Alejkum,

Imam pitanje u vezi braka, dali serijat dozvoljava sklapanje braka izmedju rodjaka i rodice? Da li staratelj moze zabraniti takav brak? Unaprijed hvala

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Serijat nije zabranio brak izmedju rodjaka I rodice. Kod nas je zastupljeno misljenje da nije dozvoljeno zeniti teticnu i amidzisnu, sto je suprotno kuranskim smjernicama po tom pitanju.

Dokaz je:
Sura: 4 [An-Nisa (Žene)] Ajet 23 :
Zabranjuju vam se: matere vaše, i kćeri vaše, i sestre vaše i sestre očeva vaših, i sestre matera vaših i bratične vaše, i sestrične vaše, i pomajke vaše koje su vas dojile, i sestre vaše po mlijeku, i majke žena vaših, i pastorke vaše koje se nalaze pod okriljem od žena vaših s kojima ste imali bračne odnose, – ali ako vi s njima niste imali bračne odnose, onda vam nije grijeh -, i žene vaših rođenih sinova, i da sastavite dvije sestre, – što je bilo, bilo je, Allah zaista prašta i samilostan je”

Posto ima pravilo da pribavljanje koristi ako je manje od stete koja bi se nanijela onda treba odustati, jer ocuvat jedinstvo porodice I islamskoga saffa, je prece nego preko noci pokusati neka pogresna ubjedjenja I shvatanja izmijeniti koja su se uvrijezila na nasim prostorima desetljecima.

Bolje je potraziti hairli djevojku na drugoj strani. Ako je staratelj islamski odgojen I ima predznanje po ovom pitanju, sigurno ce podrzati mladozenju. Ali danas je preci hator da se ne iskvari narodu jednoga mjesta ,od toga da djevojka ima hairli brak I uspjesnu porodicu.
Molit je Allaha da popravi stanje muslimana svugdje u svijetu pa I kod nas. Amin! A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta