Odgovori

Majčino ismijavanje s vjerom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

EsSelamu alejkum,

moja majka nije u vjeri sta vise ni mene ne podrzava u tome,sve joj je smijesno i uvijek mi daje primjedbe na moju proslost. Govori mi do juci si slusala muziku a sad vise ne,ili do juce je to moglo a sad ne. Mozete li mi dat savijet kako da se odnosim prema njoj u ovakoj situaciji,jer ja se cesto naljutim i posvadjam jer imam osjecaj da me ismijava i mene i vjeru.

Isto tako kad me pozove da je povezem u prodavnicu da kupi namirnice uvijek me naljuti zato sto kupuje stvari koje nisu halal,ja joj kazem to ti nije halal ali dzaba. Da li imam pravo da odbijem njen poziv da jevozim u prodavnicu??

Allah vas nagradio svakim dobrom,amin!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Prema roditeljima treba biti blag i ponizan cesto za njih treba ciniti dovu Allahu subhaneh. Najbolji misionar ces biti ako se okitis saburom, posebno kada si u njihovom drustvu. Poslanik a.s. je rekao: “Nema pokornosti stvorenju ako se grijesi prema Stvoritelju”

U osnovi znaj da si ti u pravu i da imas pravo da odbijes tu voznju ili obilazak, ali nastoj da budes prijazna i blaga i da im pojasnis razloge zbog kojih to cinis i podsjeti ih na Onaj svijet da ce svaki covjek stati pred Allaha i polagat racun za svoja
djela. Da je ovaj dunjaluk prolazan i da insan treba da se pripremi za odlazak s njega. Navedi joj primjere velikih poplava i kataklizmi koje se desavaju po svijetu i kako Allah ostavi hiljade domacinstava bez krova nad glavom radi toga sto su bili obijesni,u grijehu ustrajni i prkosili su Bozijoj moci.

Prepusti svojim djelima da govore o tebi. Pri tome znaj da ce sejtan imati jos jace napade,jer kada insan ucini sedzdu Allahu on tada biva ponizen i obescascen. Dovi Allahu za svoje roditelje,budi im na pomoci ali ne posustaj od Pravoga Puta,jer Ti si na Istini.

A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta