Odgovori

Ispiti i namaz

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu,

Zamolila bih vas ako mi mozete odgovoriti na sledece pitanje; Student sam, na fakltetu sam sebi nasla prostoriju gdje mogu da obavljam namaz elhamdulillah. Ali kada imamo ispite, imamo ih na drugoj lokaciji, danas je to bilo u jednom sportskom centru, jednoj velikoj zali. Ispit je bio taman za vrijeme podne namaza. Od 13h do 15h. Zbog toga mi je ostao podne namaz. Ne znajuci kako da postupam, sastavila sam podne i ikindiju kada sam stigla kuci.

Sutra imam opet ispit, ovaj je od 15h do pola 6h taman za vrijeme ikindije namaza. Da li je meni ispravno da sastavim namaz, ili bih trebala da propustim ispit i da na vrijeme stignem da klanjam?
Ovo me brine jer ne zelim da mi ostaju namazi zbog skole. Da vas Allah nagradi!

Esselamu alejkum!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Kada imas mogucnost najbolja solucija jeste da obavis namaz u njegovo vrijeme,shodno ajetu:”Namaz je vremenski odredjena obaveza svakom muslimanu“. U onim danima kada imas ispite,prati vrijeme nastupanja podne namaza ne prema ezanu nego prema kalendaru. Jer prema kalendaru otprilike vakat nastupi I do pola sahata ranije nego se oglasi ezan za podne.

Ako u tom intervalu mozes obaviti nastupajuci namaz,ne ispustaj ga. Ako se potrefi vrijeme ispita na prelazu dva namaza, onda u podnevsko vrijeme spoji I klanjaj podne pa ikindiju po cetiri rekata, aksam I jaciju bez skracivanja. Ovu olaksicu ima svako ko se nadje u slicnoj situaciji,uz napomenu da Allah najbolje zna kada je bila nuzda da se tako postupi,kako nebi pojedinci se poigravali s ovom naredbom. A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta