Odgovori

Šta da radim ako prekršim zakletvu ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Pitanje:
Poštovani, es-selamu alejkum i svako dobro Vam želim.
 
Moje pitanje je kada se čovjek zakune Allahom dž.š. da neće uraditi to i to, pa opet uradi više puta, da li treba da posti 3 dana samo jednom ili svaki put kad prekrši zakletvu da posti po 3 dana?

Hvala Vam na odgovoru i da Vas Allah nagradi dobrim.

Odgovor:
Ve alejkumusselam!
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Gospodar svjetova je naredio čuvanje zakletve koje biva na način da se insan ne zaklinje osim Allahom, ne zaklinje osim sa jakom potrebom (koristi) i da ako se već zakleo čuva zakletvu ne krišeći je.

Također, od obaveze prema zakletvi je da se ukoliko se ista prekrši, mora uraditi iskup koji je spomenut u Kur’anu i to sljedećim redoslijedom:

1. Osloboditi roba, pa ako to nije u mogućnosti onda:
2. Odjenuti ili nahraniti 10 miskina (siromaha), pa ako to nije u mogućnosti tek onda:
3. Postiti 3 dana.
Dakle posti samo onaj ko nema imetka da nahrani ili odjene 10 miskina i nije ispravno odmah ići na post ako se ima mogućnost za ovo djelo.

Drugi dio Vašeg pitanja je vezan za to da li je dovoljan jedan kefaret (iskup) za više počinjenih prekrašaja ili se mora za svaki posebno odtkupit?
Odgovor je da je dovoljan jedan kefaret za sve prethodne greške uz pokajanje zbog prekršene zakletve osim ako je to učinjeno radi veće koristi jer je od sunneta da ako se insan zakune da (ne)će nešto uradit a zatim mu se objelodani da je preče postupiti suprotno, od sunneta je takvu zakletvu prekršiti, ono što je bolje učiniti a za zakletvu se kako je gore navedeno iskupiti.
Allah najbolje zna.

 
Jasmin Durić, prof.
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta