Aktuelno

Obavezno pročitati: Romi o Romima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Mi Romi smo narod da zbog našeg porijekla ima debata odakle tačno potičemo i dolazimo. Niko ne može donijeti pravi zaključak zbog toga. Ja mislim da kada se priča o nama Romima, da i nije baš toliko interesantno onome ko nije Rom, a raspravlja o romskom pitanju. Najbolje bi bilo kada bi neko drugi pitao nas o nama.

Kao Romi mi imamo naše tradicije, kulturu, jezike, zastavu i još mnogo pozitivnih stvari. Sve loše stvari koje ste čuli do sada o Romima kao: krađa, sihirbazi, lažu, nepismeni; te iste stvari važe isto tako i za drugi narod a za to smo svi svjesni i svi za to znamo. I mogu slobodno reći da je vrijeme da živite sa nama, da bi nas bolje upoznali. Govorim da živite sa nama jer ste vi ti koji su dopustili da mi živimo sa vama, ali rijetko ko je prihvatio da živi sa nama, da sa naših očiju vidi dunjaluk. Ne kažem namjerno termin ”mi” i ”vi“, jer znamo da je islam srušio granice rasizma, nacija i neujedinjenja. Musliman je muslimanu brat, ne ogovara ga, ne krade ga, i ne nanosi mu štetu. Govorim “vi i mi “, jer i dalje ima razlike kod pojedinaca, i dalje smo tema u razgovorima i vicevima o “ciganima” a tu se najviše aludira to da smo nepismeni. Zbog toga želim da sa ovim tekstom objasnim vama, mojoj braći da stvarno nemate čega da se stidite ako budete upoznali jednog brata Roma.

Romi su narod, koji nikad nisu zaratili nigdje i ni sa kim, i ako je učestvovao u nekom od ratova, il’ je bio pomoćnik u nekoj menzi ili je liječio rane nekom od vojnika. (Možete slobodno da istražite u historiji o onima koji su učestvovali u oslobođenje Bosne i Mehmed Fatih Han II je rekao o nama pohvalne rijeci i tražio je da budemo otjerani s tog mjesta.)

Romi su kao što sam rekao, podijeljeni na više mjesta, što su u tim mjestima doprinosili raznim zanatima, kao: kovač, juzari, sitari, farmeri, trgovci i itd. Romi su također podijeljeni po plemenima, imaju svoju tradiciju kada govorimo o ženidbi, smrti i ponašanju.

Normalno je to da svaka jedna tradicija ima nešto sto je protiv Sunneta Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Zato mi današnji Romi muslimani se maksimalno trudimo da izbacimo to iz prakse sto je van šerijata. Kao Romi mi se dijelimo na više vrsta i grupa: arlije, gurbeti, askhalije, turski romi, bugurdžije i td. zato što praktikujemo vjeru.)

Ima Roma koji su kršćani ili neke druge vjere, koji se zovu (gadžikane Roma, zbog vjere). Ali uglavnom većina Roma su muslimani i imaju lijepa muslimanska imena. Romi u posljednje vrijeme su elhamdulillah dobri vjernici, imamo i diplomiranih i učenih imami, koji su učili u Saudijskoj Arabiji, u Turskoj i Balkanu. U posljednje vrijeme mi Romi kao novi u islamu potrebna nam je najviše moralna podrška i strateška podrška. Počeli smo graditi džamije, da bi slušali hutbe na našem romskom jeziku.

Zato govorim umjesto da se stopira diskriminacija, ja bi još tu dodao da bi nam trebali još pomoći da naučimo nasu vjeru, zato što ćete dobiti i vi i mi nagradu od Gospodara Uzvišenog.

Priredili: Ef. Emrah Aziri i brat Nijaz Abu Musa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta