Odgovori

Ekonomska pomoć roditeljima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh.

Moje pitamje kao sto sam navela je u vezi sadakatu–vitra. Naime, sdakatul-vitr sam dala mojim roditeljima. Razlozi:

1. Zive u veoma teskoj situaciji.

2. Pomazemo ih moj brat I ja. Pomazemo ih ne samo kad je u pitanju sadakatul-vitr, nego kad smo u mogucnosti tokom cijele godine.

3. Zive u takvom stanju da nemaju mjesecnih primanja. tj. obadvoje su nezaposleni a ne primaju penziju niti kakvu drugu pimoc.

4.Mi smo im dali sadakatul-vitr da bi mogli osjetiti bajramske radosti sa svojom porodicom. Pa smo im cak I dali veci iznos od sadakatul-vitra.

Ovo sam nabrojala da bi znali u kakvoj su situaciji, a postavljala sam pitanje na drugoj islamskoj stranici – ” da li se sadakatu-vitr moze davati roditeljima?” Odgovor nisam dobila. Moj brat I ja smo najpreci da im pomognemo uz Allahovu s.w.t., pomoc. Pa mi molim vas odogovorite da li sam pravilno postupila u vezi ovog pitanja.

Allah s.w.t., vas nagradio najljepsim nagradama dunjaluka I ahireta I sacuvao patnje u ognju, amin!

Es selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam ve rahmetullahi ve berekatuh,

Gledano sa vjerske strane,treba istaci da roditelji imaju najvece pravo da ih pomazemo na svaki moguci nacin. Kuran nam brani da im kazemo i *uh* i da ne podviknemo na njih,a kamoli sta vise. Lijepo je saznati da ima I takvih koji svoje roditelje pomazu tokom cijele godine,a ne samo do bajrama do bajrama.

Sto se tice saddakatul fitra on se daje siromasnima I onima koji izlaze iz okvira serijatske obaveze pomaganja, sto nije slucaj sa roditeljima. Oni su nasa najbliza rodbina I duzni smo im pomagati I hizmetit ih kad god smo u mogucnosti.

Saddakatul fitr se ne daje roditeljima,niti onim clanovima uze familije koje smo duzni pomagati se I brinuti o njima dok su zivi. Ubuduce dajite saddakatul fitr ili u narodnu kuhinju ili nekoj siromasnoj porodici koja nema skrbnika niti pomagaca. A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta