Odgovori

Šta se dešava sa ljudskom dušom?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje :

Selam alejkum!

Sta se desava sa ljudskom dusom poslije covjekove smrti? Moze li dusa umrlog da dolazi svojoj kuci i da slusa i vidi svoju familiju?

Odgovor :

We alejkumu Selam!
Prenosi se od Ebu Hurejre da je Resulullah s.a.v.s. rekao: ” Kad bude ukopan mejt (umrli covjek) dodju mu dva meleka, crno plava , kaze se za jednog od njih da je Munkir, a za drugog da je Nekir, pa upitaju umrlog : “Sta si govorio za ovog covjeka?” A on ce odgovoriti: “On je Allahov rob i Njegov Poslaniks.a.v.s., svjedocim da nema drugog Boga osim Allaha I da je Muhammed Njegov rob i Njegovo Poslanik s.a.v.s..”

A meleki ce kazati; “Znali smo da ces tako odgovoriti.”, da ce mu se kabur prosiriti sedamdeset sa sedamdeset arsina. Zatim ce mu mezar biti osvjetljen, pa ce mu se reci: “Mirno spavaj.”, a on ce reci: “Vraticu se svojoj porodici da je obavijestim.”, a oni ce mu reci: “Spavaj snom mladica kojeg ne budi niko do najvoljenija osoba.” I spavace sve dok ga Allah ne podigne iz mezara.

A munafik (licemjer) ce reci: “Cuo sam ljude kako nesto izgovaraju pa sam i ja izgovarao, ne znam, a meleki ce mu reci: “Znali smo da ces tako odgovoriti.” I bice receno zemlji: “Stisni se nad njim.”, i ona ce se stisnuti da ce kosti kroz kosti prolaziti [18] i tako ce u zemlji biti kaznjavan sve dok ga Allah ne prozivi iz kabura .” (hadis prenosi Tirmizi i kaze da je hasen garib , a El Bani kaze
da mu je sened hasen i da je po sartu Muslimovom)

Ostaje jos da naglasimo da nema dokaza da duse umrlog dolaze kuci i slusaju i vide svoje najdraze.

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta