Odgovori

Namaz ili posao

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Ja sam vas prosli put pito za Namaz kako i kad je moguce spajati 2 namaza,Vi ste meni odgovorili da se namaz nesmije izostavljati, a ja trenutno nemam drugih uslova,Kad mi Allah DZeleshanuhu da i tad cu akobogda svaki klanjati u tacno vrijeme. OK sad me interesuje to sto sam naveo o sastavljanju namaza i plus sta da radim kad cak i nisam jel koji dan u mogucnosti da ih bar sastavim, sta da radim tad i kako cu molim vas savjetujte me,jer od samo moje zarade zavisi tri zivota tj zive od te zarade i sve ostalo sto se tice zivljenja.

Moje pitanje je sve u vezi toga navedenog,Sad sam hvala Allahu poceo da klanjam,al zimsko je vrijeme,pa Aksam dodje negdje oko 4 a jacija u 6,a ja radim od 8 ujutro do 4:30 posle podne,sad trenutno nemogu ni da sastavim 2 namaza itd itd. Da vas Allah DZeleshanuhu nagradi svim dobrim i DZenetima i stepenima koje budes pozelio, Allahimanet!

Odgovor:

We alejkumusselam!

Pomenuo si u dopisu slijedece:* jer od samo moje zarade zavisi tri zivota tj zive od te zarade i sve ostalo sto se tice zivljenja.* Dragi brate, znaj da je Allah subhaneh odredio svakom od nas nafaku dok smo bili u utrobi nasih majki I niko nece preseliti s ovoga svijeta dok svu svoju nafaku ne pojede. Izuzetak nije ni tvoja ni moja famelija, po tom pitanju. Nasim radom I zalaganjem Allah nam omogucava da budemo sebebom opskrbe drugih. Nije ispravna ova konstatacija I uceni je uvrstavaju u sirk,jer podrazumijeva strah od neimastine.Znaj da kada bi presao sav dunjaluk u potrazi za nafakom,ako ti ona nije propisana, ti je neces privrijediti.

Navodi se slucaj dva brata od koji je jedan posvetio se nauci,a drugi je privrjedjivao radom na poljani.Pa kada se pozalio Poslaniku ovaj koji je radio na poljani on mu rece:*Mozda ti nafaka dolazi radi brata koji se posvetio nauci*

U drugom hadisu je rekao:*Onome ko krene na put potrage za znanjem,meleki prostru krila iz zadovoljstva tim djelom*
Allah poznaje tebe I tvoje stanje najbolje.Nastoj da sebi nadjes posao gdje ces moci da obavljas namaz u njegovo vrijeme ili pauze koristi barem farze da obavis na vrijeme. Budi cesto pod abdestom tako da cim ti se prilika ukaze, iskoristis je na najbolji moguci nacin. U zadnjoj varijanti kada dodjes kuci klanjaj aksam pa jaciju namaz I moli Allaha da ti se smiluje I primi taj ibadet. A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta