Odgovori

Pare u banci – kamata

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Imam racun u banci na kojim novac nije orocen tj.mogu sa njim raspolagati kada hocu ali na njega banka daje kamatu da li sam obavezan zatvoriti taj racun? Napomena: kamatu ne zadrzajem za sabe.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Sto se tice pohranjivanja novca na banku i njegovog orocavanja, znajte dobro da se banka tim novcem sluzi i pozajmljuje drugim bankama i firmama u slucaju potrebe, tako da doticna banka putem vaseg novca, koji lezi, zgrce velike svote novca, a nakon odredjenog perioda dadne i vama dio tog kolaca, koji je neznatan u odnosu na ono sto su oni ostvarili putem istog tog novca.

Moze se uzet taj novac koji oni daju kao dodatnu vrijednost, ali da se ne koristi u licne svrhe,nego da se dadne u opste dobro kao sto je: asfaltiranje puta, izgradnja bunara, cesme i sl.)

Ako vec insan nije siguran za svoj novac kod kuce, neka ga pohrani u sef ili kasu koji svaka banka iznajmljuje svojim korisnicima i placajte uslugu cuvanja tog sefa koji je takodjer unutar banke i vi samo imate njemu pristup. A Allah najbolje zna!

(Procitajte i ove odgovore na slicnu temu: Da li je kamata haram? i drugi odgovor: Zasto je kamata haram? )

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta