Odgovori

Auto na lizing

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu Alejkum, evo pitanje:

Poznato nam je da po Islamu nije dozvoleno uzimati Auto na Kredit zbog Kamate itd. Kako je onda ako se uzme Auto na lizing (zivim un Njemackoj, mislim da se i kod nas kaze (Lizing) dakle ne na Kredit nego se samo placa Lizing mjesecno za uptrebu Auta. Npr. 2 ili tri godine i poslije toga Auto se vrati opet Vlasnickoj Firmi.

Moram napomenut da u Ponudama i Reklamama, Racunima ovoga Sistema nigde nije obiljezena Kamata sto se tice ovih mesecnih Rata nego samo ukupna mjesecna Rata za upotrebu Lizinga.

Hvala unaprijed za Odgovor!!

Odgovor:

Lizing je usluga poput bilo koje druge, koja ima svoje preduslove, jer svaka firma zeli da zastiti svoj kapital. Sto se tice iznajmljivanja ono je dozvoljeno, ali npr. da ti nametnu kasko osiguranje toga auta u period dok ga koristis, to vec nije dozvoljeno. Mada savremenije i modernije firme imaju u obracunu usluga predvidjen takav vid osiguranja, a ti nemoj pristajati, nego potrazi firmu koja tu uslugu nudi posebno.

Placaj mjesecnu rentu koju dogovoris, ukoliko ugovorom nema definisana neka klauzula koja te obavezuje da kupis auto nakon sto ga isprobas ili da u slucaju kasnjenja s uplatom imas kamatnu stopu i sl.

To najprije ugovorom sve dobro prostudiraj, pa tek onda potpisi, jer pretezno te zakonske obaveze budu ispisane sitnijim slovima. Mnoge fascinira uvecan reklamni slogan, tako da ne obrate paznju na najbitnije. Kasno se onda zaliti kad te ugovor veze da postupis suprotno svojim zeljama i htijenjima. Uglavnom OPREZ kod takvih ugovora, jer jedna rijec ili recenica, moze vas dovesti do bankrota.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta