Odgovori

Da li je dozvoljeno nadzirati (špijunirati) zaposlene?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamu alejkum!

Radim u jednom firmi u kojoj ima dosta zaposlenih, ja sam nadlezan grupi od 8-10 radnika i moram uz svoj rad da pratim njihov rad, nekad se desi da to moram u tajnosti da radim da bi provjerio da li rade ili ne, tako mi je sef naredio, da li je ovo spiuniranje koje je Islamom zabranjeno?

Odgovor:

We alejkumusSelam,

Svaki radnik kada biva zaposlen u nekoj firmi dobiva ugovor o radu. Ako u sklopu toga ugovora stoji i stavka da ce nadredjeni imati pravo da bez najave kontrolise nas rad i mi potpisemo taj ugovor, onda je ta radnja dozvoljena. Bilo bi lijepo kada bi direktor ili vlasnik firme opomenuo radnike da ce nadzirati nas rad. U tom slucaju s tebe spada odgovornost jer ti obavljas samo dio duznosti koje su uvrstene u opis radnoga mjesta. To ne bi bilo spijuniranje po serijatu. U svakom slucaju, osnova ostaje da je Allah subhaneh dovoljan KONTROLOR svakom vjerniku. Takva osoba ce postupiti po receptu Odabranoga a.s. koji je rekao: “Da kada neki posao obavimo da ga valjano i precizno obavimo. Takav posao Allahu je najdrazi”.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta