Odgovori

Da li je grijeh kupovati u katoličkim prodavnicama ako imaju muslimanske?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejk,

da li je grijeh kupovati, u jednom gradu,  robu (hranu, odijecu, i drugo) u katolickim prodavnicama (prodajnim centrima) ako imaju muslimanske, ali je neka roba jeftinija u katolickim? Isto tako, da li je grijeh trosit proizvode (hranu, odijecu, i drugo) koje su proizvele katolicke kompanije (na primjer: mesni i mlijecni proizvodi)?

Odgovor:

Ve alejkumusSelam ve rahmetullah,

Moramo biti svjesni da lanac distribucije odredjenih artikala ima utrt put tako da oni poslodavci koji su najjaci uvoznici prehrambenih artikala, i koji imaju jake lance potrosackih radnji imaju i vecu mogucnost postavke i distribucije, nama kao zadnjim kupcima, jeftinijih artikala koji u osnovi vode porijeklo iz iste zemlje ili kompanije.

Onoga trena kada imadnemo poboljsanu svijest rasudjivanja zatvorit cemo lanac obrta novca medjusobno. Tako cemo ici svome brici da nas sisa, elektricaru da nam popravi auto, mljekaru da nas opskrbi mlijekom i mesom. Vremenom bismo uocili da ustvari vrsimo povrat sredstava nama samima, jer nismo “gotovom” novcu dozvolili da se transformise u nestvarnu cifru “u obliku tudjeg novca” koju nam bankomat prikaze kad god posegnemo za istom.

Posto je poslanik a.s. imao trgovinske odnose sa nevjernicima kazemo da je to dozvoljeno, uz preporuku da se okrenemo nasim dobavljacima kako bismo im obezbjedili dovoljan priliv stvarnoga novca putem kojega bi oni mogli da idu u korak sa vodecim dobavljacima i distributerima ziveznih artikala, voca i povrca.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta