Odgovori

Pobožna žena i muž koji nije u vjeri

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esalamu Alejkum,

Zena koja obavlja namaz, posle par godina “borbe” sa muzem se pokrila. On se slaze stim pod uslovom da njega ne dira, da to ona zadrzi za sebe. On ce i dalje da ide na muziku, da pije, za namaz i za vjeru nece da cuje.

Da li je taj brak ispravan za zenu jer muz joj ne smeta u obavljanju islamskih duznosti? Zena potpuno zavisi od njega i ne moze da nadje posao pokrivena.

Odgovor:

We alejkumusSelam
Zalosno je cuti kada neko Allahovo stvorenje konstatuje da je ovisno (sacuvaj nas Allahu od toga), o drugom Allahovom stvorenju. Musliman mora da bude svjestan da je Allah taj koji daje opskrbu i tebi i tvome muzu i svim ljudima na svijetu, bez obzira kako se oni deklarisali.

U stanju nemoci svi oni dizu poglede i ruke ka nebu i svojom fitrom dozivaju i traze pomoc od Onoga koji je dostojan Hvale i Zahvale.

Elhamdulillah kada mozes obavljati islamske duznosti, ali s druge strane imas iskusenje u porocima koje je Allah zabranio i nije zadovoljan da musliman bude direktni ili indirektni saucesnik u grijehu i neposluhu prema Njemu.

Allah najbolje zna koliko je tvoj brak s tom osobom ispravan, ali je cudno da ti poroci nisu ti smetali kada si se udavala za istoga!

Dovi Allahu da osvijetli njegov razum i pocasti ga svjetlom upute i saburaj. Ako bude ustrajan u porocima otvoreno mu ponudi rastavu braka, pa cak i da mu vratis sve darove i poklone. Onaj ko se Allaha bude bojao opskrbit ce ga odakle se i ne bude nadao. Onaj ko se u Allaha bude pouzdao On mu je dovoljan.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta