Odgovori

Muž mi brani da posjetim svoje roditelje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Eselamu alejkum!

Ja i muz zivimo u inostranstvu, i njegovi roditelji takodje dok moji roditelji zive u Bosni. Medjutim kada odemo za Bosnu ja bi volila da malo vise vremena provedem sa svojima, ali muz se protivi i govori kako sam ja sad udata i slicne stvari, tako da uvjek ispadnu problemi oko toga. Mozete li mi odgovoriti ko ovdje ima za pravo? Da vas Allah nagradi najboljom nagradom!

Odgovor:

Ve alejkumus-Selam!

Nije dozvoljeno ženi da izlazi iz kuće svoga muža osim sa njegovom dozvolom, pa čak se radilo i o posjeti roditeljima ili drugim mahremima, ali muž nema pravo da brani da mu ženini roditelji dolaze u posjetu, niti da joj brani da sa njima razgovara. Svakako da je preče da muž bespravno i bezrazložno ne brani svojoj hanumi odlazak njenim roditeljima i da održava rodbinske veze sa njima, ali ako bi zabranio, onda je dužna da ga posluša, osim u slučaju kada postoji šerijatski razlog da mora da ode i da ih posjeti. Bolje je da ne brani svojoj ženi posjetu roditeljima osim ako će ta posjeta prouzrokovati štetu. Muževi trebaju imati na umu da prevencija posjete povlači za sobom kidanje rodbinskih veza, sukobljavanje i rasprave sa roditeljima zbog neposjećivanja, uskraćivanje radosti… a žene, isto tako, trebaju imati na umu da traže od muža ono što je u njegovoj mogućnosti.

Dokazi koji ukazuju da je potrebno tražiti muževu dozvolu kako bi posjetila roditelje je i slučaj za vrijeme potvore Aiše, r.a., supruge Allahovog poslanika Muhammeda, s.a.w.s., gdje se spominje da je Aiša, r.a., u tako teškom stanju ipak tražila dozvolu da je Poslanik, s.a.w.s., pusti da ode svojim roditeljima. Ovaj događaj detaljno prenosi Buharija i Muslim.

Vidi da nađeš kompromis sa svojim mužem a i neka on shvati da i ti imaš osjećaje i potrebu da vidiš svoje roditelje, pa onda sve to saberite i nađite pogodno riješenje, poput da i oni tebi češće dođu ili nešto sl. A Allah zna najbolje.

prof. Abdullah Mujic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta