Hidžab

5 savjeta za nošenje hidžaba ljeti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Hidžab je farz i dio identiteta koji mnoge sestre nose i do kojeg drže. Uzvišeni Allah u Kur’anu naredio pokrivanje tijela širokom, udodnom odjećom, zajedno sa pokrivanjem glave, to je ono što se naziva hidžab.

Ljepota hidžaba je u tome što štiti žensko biće od znatiželjnih očiju i neželjenih pogleda, te stavlja pažnju na naš intelekt i osobnost, a ne žensko tijelo i ljepotu. Ljepota je nešto što pripada ženi, a ne ostatku svijeta.  Allah nam je dao moć spoznaje da ženinu ljepotu vide samo oni koji imaju pravo da vide. U današnjem svijetu u kojem su ljepota i žensko tijelo postali središnja točka, posjedovanje takvih učenja jača i osnažuje um onih koji odbijaju poglede i nametanja današnjeg društva, koje nazivaju liberalnošću. Koncept skromnosti u islamu posljednjih je godina privukao pozornost, kako pozitivnu tako i negativnu. Iako je ovo na mnoge načine dovelo muslimanke da budu svjesnije vjerskih učenja o hidžabu, mnoge je također ostavilo u teškim situacijama.

Kada žena odluči poduzeti korak naprijed i pokriti se, mnoge kušnje mogu nastati kao izravna posljedica toga. Bilo interno sa samim sobom, od obitelji, prijatelja ili šejtana u vidu došaptavanja, šminkanja, ukrašavanja itd. do točke da žena može zaboraviti svrhu hidžaba.

Mnogo puta nalazimo sestre koje žele nositi hidžab, ali se boje posljedica koje mogu nastati. Nešto što je temeljno za našu praksu postalo je središnja točka u medijima i vladinim politikama, te aktualna tema „boraca za ljudsku slobodu“ i medija koji hidžab predstavljaju kao ugnjetavanje žene. Šta da radimo u ovakvim vremenima? Da li da napustimo Allahove propise, a nastojimo ugoditi društvu koje ženino tijelo i ljepotu koristi za marketing, prodaju, reklamiranje pritom ne uvažavajući i ne poštujući prirodu niti intimu žene?

Ono što trebamo učiniti je obratiti se Allahu. Probleme s kojima se danas suočavamo trebali bismo promatrati kao nešto staro što je reciklirano samo u novo ruho, srž iza poteškoća uvijek je bila ista. Iskušenje, poteškoće i problemi su putokazi u životu koji nam pomažu da preusmjerimo i ponovo fokusiramo našu viziju prema našem odnosu sa Allahom.

Ljetni mjeseci često se pokažu kao dodatni test za sestre koji nose hidžab. Ne samo da vrijeme i velike vrućine čine osobu sklonijom nositi manje, već također donosi pitanja, poglede i dobacivanja onih koji ne razumiju svrhu hidžaba. Kako sestre mogu pronaći snagu u ovo vrijeme? Evo nekoliko savjeta o kojima možete razmisliti.

1.Dova

O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri. (Tirmizi)

Kroz dovu možemo osigurati da budemo jaki u svim situacijama. Možemo uputiti i dovu svojim riječima, moleći Ga za snagu i sposobnost da ostanemo čvrsti i ustrajni.

2.Nagrada

Stalno se podsjećajte na razloge iza toga što nosite hidžab. Upamtite da je vaša nagrada kod Allaha i da zasigurno vaš trud neće propasti.

3.Prilagodba

Postoje jednostavni načini da prilagodite ono što nosite kako biste lakše nosili hidžab po ovakvom vremenu.

– Lakša, prirodna tkanina

Vodite računa o materijalu od kojeg je izrađena vaša odjeća. Birajte tanje, laganije tkanine poput pamuka. Tako će odjeća biti podnošljivija.

– Boje

Tamnije boje privlače i apsorbiraju toplinu, no to su također boje koje mnoge sestre osjećaju ugodno nositi. Pokušajte se odlučiti za svjetlije nijanse poput sive, plave itd.

4.Nošenje sa komentarima

Kao što je gore spomenuto, ovo doba godine može privući još više komentara i dobacivanja nego inače. Suočite se s tim na miran, sabran način – sjetite se svojih razloga i gledajte na ove rasprave kao na sredstvo davanja dave.

5.Pazite na svoje zdravlje

Za vrijeme velikih vrućina naročito je važno paziti na svoje zdravlje. Posebno je bitno piti puno vode i ostati hidriran/a. Ljeto je puno svježeg ukusnog voća poput lubenice, a održavanjem zdrave prehrane osjećat ćete se fizički snažnije, što će inšallah rezultirati i snažnijim umom.

Izvor: Discovering islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta