Tekstovi

5 savjeta za povećanje samopouzdanja kroz ibadet

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Što više povjerenja imamo u Allaha, to ćemo čvršće vjerovati u ono što nam On govori u Kur’anu. Dakle, kada nam Uzvišeni Allah kaže da nam je neki zadatak lak, mi ćemo čvrsto vjerovati u našu sposobnost da to učinimo. Kad jednom izvršimo taj zadatak, bit će lakše sljedeći put i tako dalje. To je sve veći ciklus tavakkula i samopouzdanja.

Ovo se izravnije odnosi na naše obožavanje nego na naše svjetovne zadatke. Kada nam Allah naredi da klanjamo pet puta dnevno, to znači da imamo sposobnost da činimo upravo to. Da nismo sposobni, Allah nam ne bi rekao da to radimo.

Nekada sam bio vrlo pobožan musliman, jednom mi se jadao prijatelj. Sada jednostavno to više ne mogu.” Nedostatak samopouzdanja u području duhovnosti može biti iscrpljujući. Može spriječiti nečiji duhovni rast i čak ozbiljno ugroziti nečiji islam. Nedostatak povjerenja u vlastitu sposobnost da budemo dobri Allahovi robovi, može postati ozbiljan problem. U hadisu Kudsiju, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, parafrazirao je Allaha ovako: Ja sam prema svom robu Onakav, kako on misli o Meni.(Buhari)

Neki savjeti za povećanje samopouzdanja:

  1. Znaj da te je Allah odabrao

Od svih stvorenja na svijetu, Allah je izabrao tebe, ljudsko biće, da ti podari dar razuma. Od svih milijardi ljudskih bića, Allah je izabrao tebe, da Mu budeš pokoran, te sposobnost da koristiš svoj intelekt. Allah je u tebi vidio nešto posebno što možda ni ti sam još ne vidiš. Ti si poseban Allahov odabir. Imaj povjerenja u Allaha.

    2. Znaj da ništa što on traži od tebe ne nadilazi tvoje mogućnosti

Uzvišeni Allah kaže: „… i borite se, Allaha radi, onako kako se treba boriti! On vas je izabrao i u vjeri vam nije ništa teško propisao, u vjeri pretka vašeg Ibrahima. Allah vas je odavno muslimanima nazvao, i u ovom Kur’anu, da bi Poslanik bio svjedok protiv vas, i da biste vi bili svjedoci protiv ostalih ljudi. Zato, molitvu obavljajte i zekat dajite i u Allaha se pouzdajte; On je Gospodar vaš, i to kakav Gospodar i kakav zaštitnik! (El-Hadždž, 78.)

Jedan poznanik mi je jednom rekao: Klanjam sve namaze tokom dana, ali se jednostavno ne mogu se probuditi i ustati na sabah.”

Druga osoba je rekla: Molim svih pet namaza, ali ih klanjam zajedno na kraju dana. Nije ih moguće moliti na vrijeme, moj život je tako užurban.

Stvar je u tome što nam je Allah naredio da klanjamo svih pet namaza, i da ih klanjamo unutar njihovog vremena. …vjernicima je propisano da u određeno vrijeme molitvu obavljaju. (En-Nisa, 103.)

Misliš li da ti je Allah rekao da učiniš nešto što ti je nemoguće? „Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih: u njegovu korist je dobro koje učini, a na njegovu štetu zlo koje uradi.“ (El-Bekare, 286.)

Kad imamo nisko samopouzdanje, a mnogi od nas i slab karakter, pa nam se čak i laki zadaci mogu činiti vrlo teškima. To ne čini zadatak neizvršivim; upravo smo sami sebi vezali ruke, a sve što trebamo učiniti je odvezati se. Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate (El-Bekare, 185.)

  1. Sprijateljite se s samouvjerenim ljudima

Budite s ljudima koji imaju samopouzdanja, jer to je na neki način zarazno. Naravno, ovdje moramo razlikovati samopouzdanje od samodopadnosti ili narcizma.

  1. Znaj da su tvoje negativne misli od šejtana

Kad god imaš misao “Ne mogu to učiniti”, sjeti se da to zapravo ne govori tvoj um, već ti to ubacuje i nameće šejtan. Učvrsti se protiv njega, poveži se s Kur’anom i povećaj sjećanje na Allaha, posebno ujutro i navečer.

  1. Čuvaj se perfekcionizma

Kad počnem nositi hidžab, radit ću to kako treba…” često možemo čuti ovakve i slične izgovore. To je kao da ideš na fakultet i kažeš: “Ispit ću dati tek kada budem znao da mogu dobiti 100%.”, da si tako odlučio, bi li uopće položio prvi semestar? I da li bi uopće završio srednju školu?

Da li Allah želi savršenstvo od nas? Apsolutno ne, jer samo je On Savršen. Ono što Allah želi od nas su pokornost i trud. „…Zato se Allaha bojte koliko god možete, i slušajte i pokoravajte se i milostinju udjeljujte – za svoje dobro. A oni koji budu sačuvani gramzljivosti, biće tî koji će uspjeti. (Et-Tegabun, 16.)

Potrebno je vrijeme da sjeme izraste u stablo. Daj si vremena. Samo pazi da napreduješ. Ne uspoređuj sebe previše s drugim ljudima, radije se uspoređuj s onim što si ti bio jučer.

Izvor: Discovering Islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta