Odgovori o sihru

Nered u braku zbog problema sa sihrom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

esselamu alejkum

dragi brate Senaide molim te u ime ALLAHA da mi pomognes. Razgovarala sam stobom, bila sam kod ENESA NA UCENJU RUKJE. Rekla sam ti da je u pitanju sihir rastavljanja i ludila. Na drugom ucenju rukje reklo je iz mene dok je enes izasao iz sobe i naredio dzinu da se preda ako ne on ode u drugu sobu uciti na med i ulje a ja sam lezala umorno i nisam mogla doc sebi i on je rekao da ce ga kur,an sprziti.

iz mene je reklo ime jedne zene ovdje i poslije jedva mi jezik izgovorio ime moga muza osoba sto je bila samnom kaze da sam smukom izgovorila ime i ja se sjecam se i ja i da mi je jezik bio ko slagiran kad prica. moj muz me ne pomaze naprotiv me izaziva u vjeri da posrnem. radi mnogo stvari pogresni, neda sa sobom pricati, njegovi mi stvarali probleme on za njih bio. i kad sam pocela vjeri on klanjati posle poco al nije nista prema meni se promjenio. mati mu sve i sestra mogu reci sta hoce u pravu su. a ja mu kazem pravedno sudi. a ja i djeca nista. kaze da mu je mati prica od mene i djece i da nju najvise voli zalosno sto je takav bio ko i kad se je ubio alkoholom prvi 6god.braka.

e sad kad vjeruje on radi po svom. prije dvije god. radio je u kuhinji a ja sam bila s djecom vani u parku. Kad smo usli on je vec zavrsavo na prozoru u kuhinji su bile dvije rupe sa strane izbusene moze cigara uci u njih a bor masina sto busi bila tu. ja ga pitam sta ce ove rupe ovdje on kaze pa to je bilo sta je stobom, a nisu bile rupe to djeca su i sto dosla da vide i nisu ih vidjele prije. cudila sam se sutradan ustala sam na sabah klanjala zikrla i otisla muzu da pripremim za poso sendvic i kafu. U tom je moj muz dosao i ja mu kazem estakvirla ove rupe nisu bile ja ih nisam vidjela uvjek kuham i perem sude i po kuhinju nije to igla da se nevidi. u tom moj muz ljuto depresivno ti si luda i poce mene udarati po celu rukom da sam luda i vice luda luda, ja sam ga gurnula i on se pocne udarati. svadali smo se se i on je odlazio i opet se vraca .ucena mu je rukja nema simptoma.

Puno prica o vjeri i ispra mi mozak a nista neradi kako treba, ubio bi za vjeru a ne bori se da vjera vlada i prava. isto jednom ekser ukucan povis nasega kreveta u spavacoj ja skoro brisala i pitam se sta ce tu kad nista nikad nismo stavljali tu. ja njemu kazem a on kaze. da sam ja luda i prije mije reko da sejtan probija rupu kuca ekser itd ismijava me. Ne znam vise cemu vodi ovo sve. djeca i ja proucimo prije spavanja ihlas felek nas alejtul kursiju. subhanalla33. elhamdulilallah33 allahu ekber34. uci u kuci el bekara pustam i nekad svaki dan nekad svako drugi. a on kad dolazi kuci djeci i meni svaki put donese neku teskocu nemir u kucu. kako da zivim i vjerujem muzu ako klanjamo oboje i djecu ja naucila i ja opsihirena i napacena a on se lose odnosi prema meni a zna moje stanja nego ramazan isto ja postim ucim kur,an navece. a on namjerno uzo i snimo me na mali teip rekorder.

Ne znam ni sta je bilo ja sam snjim pocela o necemu a inace mi nikad ne mozemo normalno razgovarati. on sjeo i samo me izazivo da me navodi da ja pricam i a on me samo napominje i ismijava. Ja sam taj teip nasla sto me je snimio i to u ramazanu. a nije nikad sjeo da uci kur,an. Nepravedan je prema meni, ode u hotel pa se vrati kuci pa se umilji da je dobar. i opet nece da me razumije i cini mi nepravdu. nesto hoce od mene i da me ponizi jer vidi da gubi u zivotu. znam sve ajete ponistenje a sihra napamet el bekare prva 5 alejtul kursiju 2 iza nje i 3 zadnja i jos ajeta iz kur,ana predem klanjajuci. mog sam muza primjetila da nije iskren vjernik. da mi ALLAH oprosti. po svemu sudeci nista neuci iz ALLAHOVE KNJIGE KUR,AN a vamo se je pred ljudima za vjeru opasan i neznalica je u glavi sto se tice islama. ali mene ponizuje i uznemirava to mu je cilj sigurno.

Pomozi mi, dovi za mene, klanjaj za mene, ako mozes posalji mi nesto da bi dosla do izljecenja. sve ovo ja prolazim covjekom kojim imam 3 kcerke i mala je 9 mjeseci i to je sigurno iso da me zadrzi, a ALLAH najbolje zna. uglavnom potreban mi je mir u zivotu a ne njegove lazi i nepravde. zelim mir rahatluk pravdu ali nemam snage i nesto me unisti. po svemu sudeci moj muz nije iskren i kako se odnosi prema meni i nasem zivotu s djecom sta zeli od mene. djecu sigurno nece da placa vjerovatno mu to tesko a mora po zakonu pa hoce mene da unisti da me nema da obolim ili poludim, cudan je i to samo radi meni da nanosi boli. trazi od ALLAHA pomoc meni izljecenje i sta je najbolje za mene da me izbavi iz ovih okova.

Odgovor:

Poštovana,

Kao prvo, veoma teško sam se snašao u vašem pismu i opisu vašeg stanja kroz koje trenutno prolazite. Mislim da sam na kraju ipak shvatio o čemu se radi. Na samom početku morate imati na umu da niko ne posjeduje čarobni štapić kojim bi mogao riješiti probleme poput vaših. Ništa nije lahko u životu i ne postoji brak bez problema. Pitanje je samo koliki je i kakve vrste čiji problem. I Poslanik s.a.v.s. je imao problema u braku, ali ih je uz Allahovu pomoć prevazilazio.

Vi kažete da imate nekoliko problema od kojih su i sihr rastavljanja i sihr ludosti. Simptomi sihra rastavljanja su:
1. Iznenadno pretvaranje ljubavi u mržnju,
2. Stalno sumnjičenje među supružnicima,
3. Neprihvatanje izvinjenja i opravdanja,
4. Uveličavanje povoda za svađu i raskol iako su oni beznačajni.
5. Mijenjanje muževe slike u očima supruge i supruge u očima muža, tako da muž vidi svoju suprugu u ružnom liku, makar ona bila izrazito lijepa. Razlog tome jeste što šejtan koji je zadužen za sihr njeno lice čini ružnim, prikazujući svoj lik na njenom licu. Žena vidi svog muža u strašnom i užasavajućem liku.
6. Odvratnost opsihrenog prema svakom djelu koje poduzima supružnik.
7. Odvratnost prema mjestu gdje boravi supružnik. Tako ćete vidjeti čovjeka koji je van kuće sasvim normalan, ali sa samim ulaskom u kuću osjeti žestoku tjeskobu. Hafiz Ibn Kesir, Allah mu se smilovao, rekao je: “Znak utjecaja sihra na razdvajanje muža od žene je u tome da jedno drugo vide u ružnom liku… ili nečemu drugom sličnom tome.”
Ukoliko imate ove simptome, obavezno se obratite liječniku i pridržavajte se njegovih uputa.

Simptomi sihra ludosti su:
– odsutnost duha, smetenost i velika pospanost,
– nejasan smušen govor,
– netremično gledanje u jedno mjesto,
– nemogućnost ustrajnosti u jednom poslu,
– u nekim momentima na njegovom licu se pokaže da ne zna gdje ide, a ponekad spava na pustim mjestima gdje niko ne zalazi.
Ukoliko imate i ove simptome, također se obratite liječniku Allahovom Knjigom.

Drugi problem koji vi spominjete jeste problem miješanja rodbine u život supružnika. U vašem slučaju muževa porodica se miješa u vaš život. Inače, danas se miješanje rodbine u bračni život smatra jednim od glavnih uzroka razvoda braka. Veoma je važno imati na umu da su supružnici ti koji uvode roditelje u svoje privatne probleme. Ali su oni ti koji uspostavljaju i granice takvog odnosa. Zbog toga je na njima da zadrže specijalni status svoje bračne veze i da uvijek pokušaju sami iznaći rješenja za svoje eventualne probleme. Ne trebaju dozvoliti roditeljima da remete njihov mir i idilu. Roditelji se slušaju u stvarima koje nisu prestup i grijeh prema Allahu. Ukoliko vaš muž bude kršio vaša prava zbog slijepe poslušnosti roditelju dužni ste ga opomenuti i pokušati sa njim dogovoriti zajedničku strategiju za sprečavanja negativnog mješanja roditelja u bračnu vezu.

I pored svega navedenog postoji treći problem koji je čisto komunkacijske prirode, što znači da su vaši problemi i svađe posljedica nepoznavanja jezika komuniciranja i sporazumijevanja. Vi se ne razumijete, vi ne govorite istim jezikom.
Vi ne funkcionišete zajedno, ali to ne znači da ne biste mogli funkconisati kao idealan par. Potrebno je i sa vaše i sa njegove strane malo više razumijevanja i pokušaja zajedničkog djelovanja u bračnom životu. Potrebno je malo više sinergije. Isto kao što ste nekada mogli zajedno izroditi djecu (dakle nije samo jedno od vas to uradilo) možete zajedno i skladno živjeti, samo uklonite prepreke koje sus e trenutno ispriječile pred vas i nemojte biti sebični. Dopustite i njemu da izrazi svoje mišljenje. dopustite mu i da vas „ubijedi“ da je rupa zaista tu postojala.

Preporučujem vam da posjetite bračno savjetovalište i psihologa. Bračno savjetovanje (često se još naziva i porodična terapija) pomaže parovima – bili oni u braku ili ne – da shvate i riješe uzroke sukoba koji im opterećuju vezu. Bračno savjetovalište pruža parovima način da bolje komuniciraju i da rasprave razlike i nesuglasice. I kvalitetna terapija može pomoći da čak i svađe iskoristite da biste konstruktivno gradili sretniju vezu.

U toku sukoba nužno je sa stručnjacima i savjetnicima razgovarati o svojim međusobnim odnosima te ih nastojati uz njihovu pomoć što bolje riješiti. Zadatak stručnjaka-savjetnika nije riješiti problem ili postići pomirenje po svaku cijenu, a niti ih razvesti pošto-poto. Njegov je prvenstveni zadatak da im pomogne dobiti što stvarniji i objektivniji uvid u realitet njihovih međusobnih odnosa i pomoći im da na temelju tog realiteta pronađu adekvatno rješenje za svoj odnos. U svakom slučaju odluka je vaša. Odluka o sudbini bračnih odnosa, o tome hoćete li u njemu ostati ili ga prekinuti, hoćete li u budućnosti živjeti zajedno ili odvojeno, neotuđivo je vaše pravo i pravo vašeg supruga i samo je vi možete donijeti. Ali imajte na umu: prije nego se odlučite za bilo šta pokušajte se voljeti i živjeti zajedno.

Hfz. Mr. Senaid Zajimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta