Odgovori

U kući sam našao dvije hamajlije, šta da radim?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum,

Draga braćo imam jedno pitanje za vas ako možete da mi odgovorite što prije da znam šta da radim. U kući sam našao 2 hamajlije, jedan zapis umotan u neko platno i jednu malu hamajliju koja se ne stavlja oko ruke niti oko vrata nego je za kuce i u njoj je Kur’an ispisan sitnim slovima. Ne znam kako se smijem riješiti tih stvari, smijem li zapaliti ili da bacim, šta već trebam? Ne smijem ništa uraditi jer ne znam, to su ipak riječi iz Kur’ana.

Molim vas da mi odgovorite i da vas Allah dž.š. nagradi.

Odgovor:

Pitanje hamajlija i pravna utemeljnost u šeriatu objašnjena je u prošlim odgovorima. Nadam se da su odgovori po pitanju hamajlija bili jasni. Smatram da je vrijedno ponoviti da hamajlije nemaju svoje utemeljenje u šeriatu i da je onaj ko nosi hamajliju na sebi prepušten samom sebi kako kaže Poslanik s.a.v.s. A to znači da je on oslanjanjem na čudotvornu moć hamajlije izgubio Allahovu zaštitu.
Poštovani, najbolje ćete učiniti ako to što ste proašli spalite i nakon izgaranja zakopate u rupu ili bacite na mjesto kudam ljudi ne prolaze. Prilikom spaljivanja hamajlija proučite euzu billu i bismillu.

Lijepo je od vas što cijenite i poštujete Allahovu Knjigu i Allahove riječi, ali hamajlije i mali Kur’an u takvom formatu su zaista beskorisni. Najbolja hamajlija jeste praktikovanje Kur’ana i život po sunnetu Allahova Poslanika s.a.v.s.

Hfz. Mr. Senaid Zajimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta