Odgovori

Vrijeme sabah namaza

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Moje posljednje pitanje je vezano za sabah namaz: čula sam da se sabah namaz samo prima kod Allaha dž.š. ako se klanja u prvim satima kad nastupi, znaci do 7-8 sati ujutro, a ako se kojim slucajem klanja poslije, prije nego nastupi podne namaz, onda se ne prima.. Koliko je to sve tačno?

Odgovor:

Tako govore oni koji znaju malo ili nikako od propisa vjere, pa pored svoga neznanja odvode i druge na krivi put. Sabah traje od nastanka zore pa do izlaska sunca. Nema tu 7 8 ili vise sahata da nam bude orijentacija.

Pogledaj na takvim, kada nastupa zora. Dodaj na to vrijeme petneastak minuta kako bi u potpunosti nastupila prava zora, (posto ima i lazna zora), onda mozes bez ikakvih problema da obavis namaz. Sabah traje sve do pred izlazak sunca. Ali nije dobro da se odgadja do pred izlazak sunca, jer za abdest, budjenje i pripremu treba odvojiti oko pola sahata kako bismo svjesni a ne napola u snu bili u namazu, namirisani, sredjeni i potpuno spremni.

Sto se tice situacije kada se prespe vrijeme sabaha, ono je potvrdjeno u sunnetu. Desavalo se i generacijam prije nas da prespu, ali ne namjerno ili cesto. Tada se ustane klanja se kada se sjeti doticni namaz, redoslijedom koji bi bio pracen kao da smo na vrijeme ustali.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta