Odgovori

Potiranje vrata prilikom abdesta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu aleikum dragi moj brate, kakoste jasam dobro hvala dragom Alahu elhamdulilah. Imam jedno pitanje pa vas molim dami odgovorite ako vam nije teško bijo bi vam zahvalan.

Čitao sam ova pitanja i odgovore pasam naišao na neka i pitanja i odgovore koji mi uopšte nisu jasni naprimjer:

da kod abdesta netreba potirati mokrom rukom vrat, čudno.

Drugo uvezi kredita i kamata, ja mislim da sam prosječan musliman pa bi volijo daih ima više koji bi poželjeli drugom isto što i sebi i nebi izbjegavali da se druže i sa siromašnima a ne samo sa bogatima.

Kada bih ja imao milijone maraka sve bi ih dao u humanitarne svrhe ali brez naknade. Kada ovi veliki muslimani osnivaju banke prvo što lažu da je to brez kamate a na kraju ispadne pozamašna kamata. Kada bi meni neko pozajmijo pet hiljada eura nebi mu dao kamatu ali bi ga počastijo sa nekom hedijom kao čovjeka i brata. Ali neznam imali ih još kao ja, ako znate neku banku javite mi…

hvala Alahimanet!

Odgovor:

Sto se tice zdravlja moga, hvala na pitanju dobro je i molim Allaha subhaneh da te obilato nagradi za to amin.

Pitanje potiranja vrata je jasno. Nama je naredjeno da slijedimo Poslanika a.s. u onome sto je doslo od njega u Sunnetu. Nekada odredjeni propis ima kao dokaz slabiji hadis ili izreku koja nema tacan lanac prenosilaca ili onaj koji je definisao propis nije znao za jasniji i tacniji hadis od onoga kojeg je imao. To su sve moguci uzroci koji su doveli do toga da je hadis prosao u islamskoj literature. Ali nama je cilj da ukazemo sa dokazom koje radnje su tacno okarakterisane kao sastavni dijelovi nekoga propisa a koje nisu.

Drugo pitanje je vise konstatacija, a ne nesto konkretno na sta bih trebao da odgovorim. Uistinu je dobro i pohvalno sa tvoje strane to sto bi pomagao drugima, ali si opet sebe ogradio uslovom KADA BIH IMAO. Islamu nije poznat takav nacin pomaganja. Ono sto imas trebamo i ja i ti pa i ostali da ulozimo na Allahovom putu, a Allah ce dati bereket u tome malo, jer je to, kod Allaha veoma veliko.

U kur’anu se o tome kaze…

Sura: 3 [Ali-’Imran (Imranova porodica)], Ajet: 92

Nećete zaslužiti nagradu sve dok ne udjelite dio od onoga što vam je najdraže; a bilo šta vi udijelili, Allah će, sigurno, za to znati.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta