Odgovori

Mezari drugih poslanika

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Naime zanima me dali na ovom dunjaluku osim Muhamedovog a.s mezara, zna mezar gdje jos kojeg poslanika. Gledao sam negdje davno da se cuva negdje u stijenama cini mi se u iraku ili iranu mezar jednog poslanika ali nisam siguran kojeg, i ako sumljaju da je to poslanikov mezar ipak se cuva a neki ga obilaze…

Odgovor:

We alejkesSelam,

Od osobenosti poslanickoga zivota jeste i to da se oni ukopavaju na mjestu gdje su preselili. Meni licno nije poznat podatak o prijasnjim poslanicima, ali nam je bitan podatak da znamo gdje se nalazi mezar nasega Poslanika. Mi smo pripadnici njegova ummeta i treba da dovimo Allahu kako bi nam olaksao i finansijski i imanski da odemo barem jednom u zivotu i obavimo hadzdz i umru, posebno u mjesecu ramazanu, jer ta umra imala bi vrijednost hadzdza s Poslanikom a.s. u sevabu.

Da odemo u Osvijetljeni grad Medinu i Casnu Mekku, da posjetimo mezar nasega Poslanika a.s. i nazovemo mu selam i salavat, jer ko na njega donese jedan salavat. Allah ce na njega deset.

Cak i da znamo gdje se druga mezarja nalaze, Poslanik a.s. je zabranio da se jahalica oprema osim za posjet tri najpoznatije dzamije u islamu. To je dokaz nama i buducim generacija da ne nagadjaju i ne istrazuju neka nedokazana mezarja i pocnu ih velicati bez jasne upute, kako su u nekim drzavama ucinili pojedinci i grupe bez jasnoga dokaza i upute.

A Allah upucuje na jedini ispravan put!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta