Odgovori

Alkohol u mirisima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum,

Imam nekoliko pitanja pa bi bio zahvalan ako bi mi mogli odgovorit. Da li je nama muslimanima dozvoljeno koristiti parfeme i razne mirise koji se mogu kupit po radnjama, a koji imaju alkohola u sebi?

Sta je Lejletur Qadr noc? Allah vas nagradio dzenetom.Amin

Odgovor:

We alejkumusSelam,
Sto se tice mirisa i parfema danas se, elhamdulillah, proizvode i oni koji su bez alkohola u svom sadrzaju tako da je to najprece da se potrazi u radnjama i konzumira. Medjutim, treba napomenuti da u hemijskim procesima iako se koristi alkohol u odredjenom procentu, on pri hemijskom procesu se mijesa sa drugim hemikalijama, tako da izgubi osnovna svojstva zbog kojih je dosla zabrana i nismo naisli one koji se putem parfema danas uspijevaju opiti.Ipak treba bit oprezan i koristit proizvode koji u sebi ne sadrze alkohol.

Sto se tice noci Lejletul Qadr, to je noc koja je bolja od hiljadu drugih mjeseci. Onaj ko je provede u ibadetu imat ce veliku nagradu i bit ce mu oprosteni grijesi koje je do tada insan ucinio. U njoj je svaki vid dobra sve dok ne osvane zora.

Treba je istrazivat u neparnim nocima zadnje trecine ramazana. U njoj se spustaju meleki i Dzibril i provode u praksu ono sto Allah odredi od kadera da ce se desiti.Dio uleme smatra da je ona 27.noc ramazana,ali ima i drugih misljenja. A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta