Odgovori

Poroci i učenje Kur’ana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu Alejkum,

Kaze se da nema glupih pitanja. Zato se usudjujem da vas ovo pitam u nadi da imate jasan i glasan odgovor. Ako je neko u toj fazi da je ovisan i konzumira veliku kolicinu cigareta, da li je velik grijeh kod Allaha dz.s. ako ta osoba to cini prilikom ucenja KU`RAN-a…??

Unaprijed vam Hvala i neka vas Allah dz.s. ujedno za ovako lijepu stranicu nagradi!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Tacno je da nema glupih pitanja, ali mogu biti besmisleni zakljucci koji budu uzrokom slijedjenja strasti. Ono sto mogu da potvrdim jeste da nijedan posao kvalitetno ne moze biti realizovan ako uz njega se cini neka dodatna radnja, bez obzira o cemu je rijec. Isto tako ne moze biti skrusenosti, postivanja Allahovog govora, razmisljanja o stvaranju nebesa i zemlje, nagrada dzennetskih, kazne dzehennemske, ako istovremeno ispred ociju imamo oblak dima koji je svu nasu paznju iscrpio i skrenuo sa bitnoga na nesto sporedno.

Tesko se odreci i ostaviti pojedine poroke, ali istovremeno ne mozemo reci da doticna osoba nije dobar covjek. Samo se radi o trenutnom slabljenu imana koje se manifestovalo putem uzivanja pojedinih opojnih droga manjega ili vecega kalibra. Takvu osobu nasamo treba posavjetovati da postuje Govor Allaha subhaneh, da razmislja o sadrzaju procitanoga, kako bi stekao potpunu nagradu za ucinjeno djelo. Sejtan je nas otvoreni neprijatelj i duzni smo ga uzeti kao takvoga.

Molim Allaha da olaksa i uputi sve one koji daju prednost ovosvjetskim nasladama zabranjenoga karaktera, nad Rijecima Istine,amin!

Neka vas Allah subhaneh nagradi za korisna pitanja!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta