Odgovori

Da li muž mora ženi sve da ispuni što traži od njega?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum,

Ja cu se ako Bog da brzo udavati, pa imam jedno pitanje: da li je muz zeni kad se uda, do kraja zivota duzan da ispuni sve sto ona pozeli a sto je naravno moralno?

Odgovor:

Molim Allaha da vam podari sreću i bereket u braku i životu.

Vaše pitanje tretira postavljanje dodatnih uvjeta za brak. Dešava se da žena svom proscu postavlja određene uvjete za stupanje sa njim u brak. Po tom pitanju pravila su sljedeća:

– Ukoliko su ti uvjeti (ili želje) u skladu sa onim što se pod bračnim ugovorom podrazumijeva, kao na primjer, da od njega traži da je izdržava, hrani i odijeva, ili da sa njom ima odnos, da sa njom redovno spava, ti uvjeti su prihvatljivi jer se pod bračnim ugovorom, ionako, podrazumijevaju, pa ih čak nema potrebe ni postavljati.

– Međutim, ukoliko su ti uvjeti (želje) u suprotnosti sa onim što se pod bračnim ugovorom podrazumijeva, na primjer, da od njega traži da sa njom ne konzumira spolni odnos, ili da mu ne kuha i ne sprema hranu i piće, što je uobičajeno da žena radi za svoga muža, takvi uvjeti su ništavni i ne moraju se ispuniti, jer se kose sa općim ciljem sklapanja braka.

– Ukoliko žena postavi takve uvjete (želje) koji ne znače dozvoljavanje zabranjenog, niti zabranjivanje dozvoljenog, na primjer, da zatraži da redovno posjećuje svoju rodbinu ili da živi u svom mjestu, takve je uvjete muž dužan ispuniti. U suprotnom, ako ih ne ispuni ona ima pravo, ako hoće, tražiti razvod braka, jer je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: „Najpreče vam je da ispunite one uvjete kojima ste sebi učinili dopuštenim stidna mjesta svojih supruga.“ (tj. koje ste prilikom sklapanja braka prihvatili.“ (El-Buhari i Muslim)

Nadam se da vaše želje ne izlaze iz ovih okvira.

Hfz. mr. Senaid Zajimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta