Odgovori

Je li mi grijeh otići u kafe bar i popiti kahvu?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Obicaj mi je kad nepostim ili izmedju iftara i teravije, da odem u jedan caffe-bar na kafu, znaci nedaleko od moje kuce.

Bar nije poganski, nema u njemu ljudi koji sjede po citav dan i piju. Nema tinejdzera koji dolaze, sa namjeroj da psuju i foliraju se, po baru. Tesko je zaista, se naci u situaciji da naidjem na jednog ili dvojicu da ispijaju alkohol. Muzika je uvijek potisana, jer nedaleko je od dzamije, a i smanjuju je radi razgovora ljudi.

Mnogi muslimani, poslije dzume tu navrate, pa i sam mujezin cesto. Zato i ja sa zenom i kolegama navratim, jer je miran i uljudan lokal gdje se ispricam i razmijenim iformacije. Znaci adekvatno dal i je grijeh navratit jednom dvnevno, popiti kahvu normalno i kuci. U taj lokal idem 8 godina, nikad me nije nitko nagovorio na neki grijeh, osim sto nekad platimo jedni drugima kafu.

Odgovor:

Mi se u nasim postupcima trebamo povoditi za Allahovim naredbama i sunnetom Poslanika a.s. Nismo obavezni ako nekoga vidimo od nasih suvremenika da cini nesto da i mi cinimo isto. To cemo slijediti samo u situaciji kada je doticno djelo ispravno. O slusanju muzike, treba da procitas opseznu studiju, kako bi mogao kvalitetan sud o tome da doneses.

Sto se tice provodjenja vremena u lokalu koji ima svrhu I korist, nema se sta zamjerat. Najbolje bi bilo da kada nisi siguran u ispravnog nekoga postupka da pitas pa tek onda da pristupis realizaciji. Nije bas pohvalno u necemu biti ustrajan 8 punih godina I onda se zapitati, da li cinim ispravno?? Ne osudjujem te ovom konstatacijom, samo zelim da kada vec ucis, onda postavis pravilne smjernice na putu edukacije.

Ako bi insan mogao iskoristiti doticni lokal I njegovu blizinu dzamiji, to bi bilo najbolje rjesenje. To je pogodno mjesto da se razgovara s vlasnikom, da mu se pojasne vrijednosti namaza I slijedjenja pravoga puta. A kasnije bi se mogao I propagandni materijal dawetskoga sadrzaja distribuirati putem iste lokacije. Budi u svim ovodunjaluckim uzitcima umjeren I oprezan. Ne dozvoli da ti radi nekoga sijela ili price promakne namaz u dzematu.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta