Odgovori

Novac osobi koja se tek zaposlila

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Necaka od moje kolegice je trazila posao i zamolila mene da je zaposlim u firmi u kojoj ja radim. Ja sam to rado ucinila u ime Allaha dz., i potrudila sam se da je dovedem u dobar team ljudi, da ima kompetentnog sefa i da se snadze brzo u tom novom poslu. Hvala dragom Allahu tako je i bilo. Pored toga, posto nas dvije zivimo u blizini, ja tu djevojku vouzim i na posao kad imamo iste smjene. Ona je jako zadovoljna.

Nakon kratkog uvoda zelim da dodzem do pitanja, pa i vaseg odgovora. Da li je taj novac, koji ce meni moja firma izplatit za mjesec dana, halal ili haram zaradzen novac? Da li ja smijem da taj novac zadrzim ili da ga ulozim u islamske svrhe kao zekat ili vakuf? Ili mozda jedan dio od toga meni, a drugi dio u islamske svrhe? Sta serijat na to kaze?

Odgovor:

Ukoliko je firma u svome programu i radu definisala da svaka osoba koja dovede doroga radnika bude nagradjena odredjenom svotom novca, tada nema smetnje da uzmes taj novac.

Sto se tice raspodjele kako i na koji nacin ces to uciniti, ja samo mogu preporuciti kako da ucinis, a na tebi je dal ces poslusati moj savjet ili ne. Najbolje bi bilo da kod Allaha subhaneh ostavis dio novca, a mozes i cijeli iznos da ti to bude zalog za SUDNJI DAN KADA NI IMETAK NI SINOVI NECE OD KORISTI BITI,SAMO CES SPASEN BITI ONAJ KO PRED ALLAHA CISTA SRCA DODJE.

AKO NEMAS POTREBE ZA TIM DODATKOM ONDA GA PODJELI POTREBNIJIMA OD SEBE, NADAJUCI SE ALLAHOVOJ NAGRADI NA ONOME SVIJETU I POMOCI NA OVOME.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta