Tekstovi

„Allah zna, a vi ne znate“

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Sjećate li se kad ste bili djeca, možda ste se voljeli igrati u kuhinji kao djevojčica ili sa alatima kao dječak? Vrlo vjerojatno bi vam majka ili otac dopustili da se igrate s nekim stvarima, ali ne i sa drugima, jer su bile opasne po vas. Godine su prolazile, imali smo više želja, htjeli biti samostalniji, isprobati nove igre i posjetiti neka mjesta. Naši su roditelji dopustili da probamo neke, ali nisu odobravali druge. U takvim smo se trenucima možda osjećali tužno, ljuto ili čak frustrirano, jer nismo uspjeli dobiti ono što smo htjeli.

Sada smo odrasli i sami se suočavamo sa životom. Roditelji su odradili svoj posao i odgojili nas, zaštitili i naučili u skladu sa time koliko su mogli. Jesmo li još uvijek frustrirani i ljuti kada ne dobijemo ono što želimo od života? Zamislimo što bi se dogodilo da su nam roditelji dopustili da se igramo oštrim priborom, opasnim alatima i sl.

Naši roditelji vole nas i brinu se za nas i oduzeli su nam opasne stvari za naše dobro, voljeli su nas dovoljno da ne mare koliko smo ljuti na njih, jer im je bilo bitnije da smo sigurni i zaštićeni. Također je važno imati na umu da je Uzvišeni Allah prema nama milostiviji od naših roditelja. U životu On oduzima neke stvari od nas jer su štetne – čak i ako mi ne razumijemo prirodu te štete.

U životu prolazimo kroz mnoge izazove kako bismo ojačali svoju nutrinu, da bismo bili spremni za sve što nam se nađe na putu. Uzvišeni Allah želi da Mu se obraćamo za pomoć, uputu, oprost i podršku. Iz svoje mudrosti, Uzvišeni Allah nam ostavlja slobodu da donosimo odluke i istražujemo život, ali On je tu za nas kada Ga zovemo i obraćamo Mu se iskreno tražeći Njegovo zadovoljstvo.

Uzvišeni Allah zna da ćemo pogriješiti i On nam šalje ljude i situacije da nas iskušaju i da nam pomognu u učenju. Ponekad nam On Svemogući uzme stvari, ali ako smo strpljivi i vjerujemo u Njega, On će nam dati nešto bolje. Uzvišeni Allah kaže: Propisuje vam se borba, mada vam nije po volji! – Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. – Allah zna, a vi ne znate.“ (El-Bekare, 216.)

Hasan al-Basri je rekao: “Nemojte se ljutiti na nesreće koje dolaze i katastrofe koje se događaju, jer možda će u nečemu što ne volite biti vaš spas, a možda će u nečemu što vam je draže biti vaša propast.
__________________

Uzvišeni Allah nam mnogo puta u Kur’anu kaže da je On najmilostiviji, najsamilosniji. Ako to imamo na umu dok upravljamo tijekom svog života, vidjet ćemo Njegove znakove posvuda oko sebe. Dakle, mi moramo imati vjeru u Uzvišenog Allaha i pouzdati se u Njega. Iako ponekad možda ne razumijemo razloge koji stoje iza određenih stvari koje se događaju, trebali bismo biti sigurni da sve dok mu se trudimo biti poslušni, što god da se dogodi bit će za naše bolje.

Možda sada, umjesto kuhinjskih naprava, možda tražimo auto, kuću ili bolji posao. Samo Uzvišeni Allah zna da li su te stvari dobre za nas. Samo On zna da li će nas oni izvesti na pravi put i biti od koristi za nas. Dakle, ako On odluči da nam ne podari ove stvari, trebali bismo se pouzdati u Njega i reći ‘Allah zna najbolje’.

Možda ste iskušani ozljedom ili bolešću, to sigurno nije lako. No zapamtite da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Vjernika ništa ne zadesi, pa ubod trna, a da mu Allah jedno dobro djelo upiše ili jedno loše djelo otkloni. ” (Muslim)

Veliki učenjak Ibn Tejmijje je rekao: “Nesreća koja te natjera da se obratiš Allahu bolja je za tebe od blagodati zbog koje zaboraviš spominjanje Allaha.”
___________

Dakle, naš uspjeh u ovom i idućem životu ovisi o tome kako reagiramo na ono što nam se događa. Najvažnija stvar koju moramo naučiti jeste vjerovati u Uzvišenog Allaha. Moramo biti sigurni da nam uz nevolje i On daje svoju milost, pomoć i podršku. Sve u životu ima smisla. Svaka lekcija koju naučimo može nas približiti Uzvišenom Allahu i naučiti nas duševnom miru.

Uzvišeni Allah kaže: Ja sam onakav kakav Moj rob misli o Meni i Ja sam s njim kad god Me se sjeti.” (Buhari i Muslim).

Ako ne uspijemo i usredotočimo se samo na poteškoće i propustimo obratiti pozornost na lekcije, tada možemo proći kroz te poteškoće, a da zapravo ništa ne dobijemo od njih. Bez obzira koliko toga moramo proći, uvijek postoji bezbroj stvari na kojima možemo biti zahvalni. Ponekad je ispit prepoznati blagoslove i biti zahvalan.

Naši umovi su ograničeni. Kao ljudska bića mi nismo u stanju potpuno spoznati mudrost Uzvišenog Allaha i Njegovu beskrajnu milost. „…i opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta. Allah će, zaista, ispuniti ono što je odlučio; Allah je svemu već rok odredio.“ (Et-Talak, 3.)
__________

Zato vjerujte Uzvišenom Allahu! Velika je nagrada za one koji to nauče. Teškoće mogu biti znak ljubavi Uzvišenog Allaha prema čovjeku. Najveća nagrada dolazi s najvećom kušnjom. Kada Uzvišeni Allah voli jedan narod, On ga iskušava. Ko to prihvati, osvaja Njegovo zadovoljstvo, ali ko god je nezadovoljan time, zaslužuje Njegovo nezadovoljstvo. ” (Et-Tirmizi)

Izvor: www.aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta